Στο κατηγορητήριο του έρωτα πότε αμαυρώνεται το ποινικό μας μητρώο; Σε ποιες υποθέσεις εκδικαζόμαστε ως ένοχοι και πότε κρινόμαστε αθώοι; Υποθέτω ανάλογα με τις κατηγορίες που μας προσάπτουν και με τους μάρτυρες της υπόθεσης. Κάποιες φορές όμως, μάλλον ενοχοποιούμαστε οικειοθελώς. Στον έρωτα, στις σχέσεις, στο φλερτ υπάρχουν και κάποια μελανά σημεία, όπως είναι η απόρριψη. Όταν τη δεχόμαστε, συνήθως απογοητευόμαστε ή στεναχωριόμαστε, όταν όμως παίζουμε εμείς τον ρόλο του θύτη απέναντι σ’ ένα νέο ερωτικό ενδεχόμενο πολλές φορές μας τρώνε οι τύψεις. Πόση ενοχή μπορεί να κρύβει ένα απλό «δε σε γουστάρω»;

«Δε σε γουστάρω»: τρεις μικρές λέξεις με μεγάλη δυναμική, ικανές να διακόψουν κάτι προτού καν διεξαχθεί. Ένα χαμένο ερωτικό σενάριο που έψαχνε τους πρωταγωνιστές του και τελικά μένει στην αναζήτηση ηρώων. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ρόλος του πρωταγωνιστή δε θα ενσαρκωθεί από σένα. Το συμβόλαιο δε σε καλύπτει, οι όροι του δε σ’ ευχαριστούν και μάλλον δε σε ενθουσιάζει κι ο συμπρωταγωνιστής σου. Πώς όμως φανερώνεις την έλλειψη ενδιαφέροντός σου, δίχως να αισθάνεσαι ενοχικά;

Ο ρόλος ενός ερωτικού δήμιου συχνά συνοδεύεται κι από κάποια αρνητικά συναισθήματα. Όταν βρισκόμαστε στη θέση να δηλώσουμε την απόρριψή μας σε κάποιον μπορεί να αισθανθούμε αμήχανα κι άβολα. Διακατεχόμαστε από άσχημες σκέψεις όταν θεωρούμε πως μ’ αυτήν μας τη στάση στεναχωρούμε το πρόσωπο που μας φανέρωσε το ερωτικό του ενδιαφέρον. Θεωρούμε το προσβάλλουμε. Κάποιες φορές μπορεί να δεχτούμε και μια άσχημη αντίδραση, ακόμα κι όταν η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη κι ευγενική.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

%cf%81%ce%b5

 

Τα συναισθήματα ενοχής ποικίλουν σε βάθος ανάλογα με την αξία που δίνουμε σ’ αυτό το πρόσωπο και τη θέση που έχει στη ζωή μας. Θα βρεθούμε σε δυσκολότερη και πιο αμήχανη θέση όταν θ’ απορρίψουμε κάποιον που ανήκει στον ευρύτερό μας κύκλο, φερ’ ειπείν στο φιλικό μας πλαίσιο ή στο εργασιακό μας περιβάλλον. Αν έχει ερωτικές βλέψεις για εμάς κάποιος που απαρτίζει την καθημερινότητά μας πολύ πιθανόν να δυσκολευτούμε να εκφράσουμε την έλλειψη ενδιαφέροντός μας φοβούμενοι και τη μελλοντική σχέση μας μαζί του.

Καμιά φορά οι ενοχές πηγάζουν κι από την πεποίθηση ότι μια απόρριψη μπορεί να ισοδυναμεί με την αποτυχία. Η διεκδίκηση και το φλερτ είναι απαιτητικές καταστάσεις κι όμορφες όταν γίνονται με ευγένεια και σεβασμό. Όταν το αναγνωρίζουμε αυτό ακόμα κι αν δεν ενδιαφερόμαστε για την προσέγγιση που δεχόμαστε, δε θέλουμε να αποκαρδιώσουμε το άτομο που το επιχειρεί. Η εκδήλωση συναισθημάτων κι η φανέρωση ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται στα επικίνδυνα σπορ κι οι «τρελοί» που υπογράφουν με δική τους ευθύνη γίνονται συνήθως θαυμαστοί, ακόμα κι όταν φιγουράρει στο μυαλό μας το «δε σε γουστάρω».

Το «δε σε γουστάρω» μπορεί να συνοδεύεται από ενοχές για όλους τους παραπάνω λόγους όμως ο στόχος είναι η απενοχοποίησή του. Ο δέκτης του μπορεί πάνω στην απογοήτευσή του να μας χαρακτηρίσει απόλυτους ή να μας κατηγορήσει ότι δεν του προσφέρουμε μια ευκαιρία, όμως εμείς γνωρίζουμε ότι απλώς είμαστε ξεκάθαροι. Όσο πιο πολύ στρεφόμαστε ενδότερα κι αναγνωρίζουμε πτυχές του εαυτού μας, τόσο πιο πολύ ορίζουμε τα θέλω μας και τις επιθυμίες μας. Όταν συμφιλιωνόμαστε με τον εαυτό μας, μπορούμε ν’ αφουγκραστούμε και τις ανάγκες του και γνωρίζουμε καλύτερα τι επιθυμούμε από έναν σύντροφο. Άλλωστε, ο λόγος που ένα υποψήφιο ερωτικό ταίρι δε μας ελκύει, σπανίως δε μας απασχολεί στη συνέχεια. Τα red flags υπάρχουν από την αρχή.

Το ξεκάθαρο «δε σε γουστάρω» μπορεί να πληγώνει, όμως καμιά φορά σώζει συναισθήματα. Η εκδήλωση ενός ερωτικού ενδιαφέροντος προς το πρόσωπό μας συνήθως μας κολακεύει, άλλα καλό είναι να μην παγιδευόμαστε σ’ ένα παιχνίδι επιβεβαίωσης όταν δεν ενδιαφερόμαστε. Όταν εκπέμπουμε mix signals το άτομο που τα λαμβάνει παιδεύεται ασκόπως. Το «δε σε γουστάρω» μπορεί ν’ ακούγεται δυναμικό και σκληρό, όμως είναι ειλικρινές, άμεσο και δε γεννά τυφλές ελπίδες.

Σ’ αρκετούς τομείς της ζωής μας -κατά διαστήματα- μπορεί να φερθούμε ως ενοχικά όντα, λες κι η ενοχή κληρονομείται από γενιά σε γενιά σαν έθιμο. Τα ερωτικά μας δύσκολα θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν εξαίρεση. Η άμεση εκδήλωση έλλειψης ενδιαφέροντος μ’ ένα απλό «δε σε γουστάρω» μπορεί να συνοδευτεί από τύψεις και να προκαλέσει αμήχανα συναισθήματα. Η φράση όμως αυτή είναι ξεκάθαρη τόσο απέναντι στους εαυτούς μας όσο και στο άτομο που μας διεκδικεί. Κι έτσι ξεκάθαρα, βάζει μια τελεία.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου