Αν δίναμε στον Σεπτέμβριο αέρα Σαλονικιώτικο, του προσφέραμε μαύρη μπύρα και ένα πολυδιάστατο ταξίδι μιας εβδομάδας ίσως και να τον βρίσκαμε να σουλατσάρει αμέριμνος στα σοκάκια της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης). Από περίπτερο σε περίπτερο θα γέμιζε εμπειρίες, θα πάρταρε, θα καψουρευόταν στις συναυλίες και θα διεύρυνε τα γαστρονομικά του γούστα. Ίσως να ενδιαφερόταν και για τα κοινά ακούγοντας ομιλίες πολιτικές. Μπορεί βέβαια να έβγαζε και από μέσα του το παιδί και να διασκέδαζε γεμάτος χαρά σ’ όλα τα παιχνίδια που γεμίζουν με ξεγνοιασιά μικρούς και μεγάλους. Ίσως πάλι να του έβγαινε το χούι της καταναλωτικής μανίας και να έφευγε με γεμάτες τσάντες και πράγματα. ΔΕΘ σημαίνει αποχαιρετώ το καλοκαίρι με τον όμορφο τρόπο.

Άλλωστε είναι γνωστό πως στη ΔΕΘ βρίσκεις ό,τι λαχταρά η ψυχή σου, μπορείς να αγοράσεις από τασάκι μέχρι αμάξι, έτσι απλά. Μια βόλτα πολλά υποσχόμενη. Τι είναι όμως ΔΕΘ; Είναι μια ανάσα δροσιάς, ένας τελευταίος απόηχος καλοκαιρινής αίσθησης. ΔΕΘ είναι συγκέντρωση, είναι εμπειρία, διασκέδαση, συνάντηση πολιτισμών και ανταλλαγή ιδιαιτέρων γνωρισμάτων. Έχει χαρακτήρα πολύπλευρο και διαχρονικό.

Ο θεσμός είναι ετήσιος και αφορά σε μια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση μείζονος σημασίας. Τα γεννητούρια του έλαβαν χώρα στην όμορφη συμπρωτεύουσα, όπου και συνεχίζει να υφίσταται η έκθεση. Στις 3 Οκτωβρίου του 1926 πραγματοποιείται η πρώτη έκθεση στον χώρο του σημερινού Γ’ Σώματος Στρατού, η οποία αποτελεί προϊόν έμπνευσης του πολιτικού Νικόλαου Γερμανού. Από το 1937 και έπειτα λαμβάνει χώρα στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Το 1940 λόγω Β’ παγκοσμίου πολέμου σταματά τη δράση της για περίπου 10 χρόνια. Το 1966 αποτελεί μια πολύ σημαντική χρονιά, καθώς είναι η χρονολογία που η έκθεση αρχίζει να αποκτά καλλιτεχνική και κοσμική αίγλη. Στη δεκαετία του ’70 μες στον εκθεσιακό χώρο δημιουργείται ένα -για την εποχή- τεχνολογικό αριστούργημα, ο περίφημος Πύργος του ΟΤΕ. Ενώ το 1998 στην 63η ΔΕΘ κάνει πρεμιέρα ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με πρώτη τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Με το πέρασμα του 20ου αι. στον 21ο αι. στη ΔΕΘ γίνονται σημαντικές αλλαγές κι καινοτομίες και έτσι ο θεσμός αποκτά έναν ακόμα πιο εξωστρεφή χαρακτήρα.

Και από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη φτάσαμε αισίως στην 86η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο θεσμός αποσκοπεί να υπηρετήσει πιστά όλες τις ταχέως αναπτυσσόμενες εξελίξεις σε πολλούς τομείς και να τιμήσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Ακόμα, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη σχέσεων και ισχυρών δεσμών μεταξύ της τιμώμενης χώρας και της Ελλάδας. Στη φετινή ΔΕΘ υπάρχει όμως και ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής λόγω της επετείου των 100 χρόνων. Πέρα από αυτά η ΔΕΘ έχει και φέτος τις θεματικές της ενότητες, οι οποίες συνολικά αριθμούνται σε 9. Οι ενότητες της κάνουν λόγο για τα εξής θέματα: Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Alademia, Αυτοκίνηση Ηλεκτροκίνηση, Κυκλική Οικονομία, Γαστρονομική Διατροφή, Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups, Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές και Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός.

Πέρα από το αφιέρωμα μνήμης στη Μικρασιατική Καταστροφή και τις θεματικές ενότητες η ΔΕΘ έχει και φέτος συναυλίες για όλα τα γούστα. Τη μουσική αυλαία για φέτος ανοίγει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου η Πάολα και ακολουθεί τη Δευτέρα 12 του μήνα ο Βασίλης Λέκκας. Την Τρίτη στις 13 η βραδιά έχει τη μουσική υπογραφή του Γιώργου Μαζωνάκη ενώ στις 14 αναλαμβάνουν οι αδερφοί Τσαχουρίδη και στις 15 ο Γιώργος Νταλάρας με την Ενστουδιαντίνα, με το τελευταίο διήμερο να αποτελεί το επετειακό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η συναυλία των Kings, Demy και Δήμου Αναστασιάδη ενώ το Σάββατο στις 17 Σεπτεμβρίου τα ηνία του μουσικού γεγονότος της ΔΕΘ παραδίδονται στον Γιώργο Σαμπάνη. Για το κλείσιμο των συναυλιών την Κυριακή στις 18 του μήνα έχει οριστεί ο Βασίλης Καρράς μαζί με την Κατερίνα Λιόλιου.

Η όλη διοργάνωση της ΔΕΘ θα διαρκέσει από το Σάββατο 10 μέχρι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και προσκαλεί όπως κάθε χρόνο ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος. Είναι ένα εκθεσιακό γεγονός για όλα τα γούστα. Καλύπτει επιχειρηματικές ανησυχίες και στοχεύει στις καλπάζουσες εξελίξεις σε πολλές πτυχές όπως η τεχνολογία, η οικονομία και η υγεία. Επιπλέον, ευελπιστά στη δημιουργία φιλικών δεσμών με την τιμώμενη χώρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ταυτόχρονα όμως δεν παύει να έχει ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό χαρακτήρα. Οι χιλιάδες επισκέπτες της αποκομίζουν εμπειρίες, διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες, κάνουν αγορές και διασκεδάζουν στις μουσικές βραδιές που τους παρέχονται μέσα από τις συναυλίες που λαμβάνουν χώρα.

ΔΕΘ είναι διασκέδαση, γνώση, αναζήτηση, χαρά και εμπειρία μαζί μ’ έναν χαλαρό και ερωτιάρικο χορό της πόλης. Είναι το ετήσιο πάρτι της Θεσσαλονίκης με ανοιχτή πρόσκληση. Οπότε φέρε καλή διάθεση και εξερευνητικό πνεύμα. Φόρεσε το χαμόγελό σου και περιηγήσου από περίπτερο σε περίπτερο εξιχνιάζοντας ό,τι σου προσφέρεται έχοντας ψυχολογία αλά Ηρακλή Πουαρό junior. Γεύσου λικέρ, ρακές, ξηρούς καρπούς και ένα σωρό άλλες λιχουδιές. Χτυπήσου ανελέητα, κλάψε με αναπτήρα αγκαζέ και φακό κινητού ή χόρεψε μέχρι πρωίας. Και το σημαντικότερο όλων κέρασέ μας ρε καρντάσι ένα ποτήρι μαύρη μπύρα. Ραντεβού λοιπόν εβδομαδιαίο στο πάρτι της συμπρωτεύουσας. Σε ποιο περίπτερο σκοπεύεις να χωθείς; Σε ποια συναυλία θα συναντηθούμε;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου