Εάν επιθυμούσαμε να ορίσουμε την έλξη θα την παρουσιάζαμε ως μια ενέργεια που ανάλογα με τον τόπο που λαμβάνει χώρα αποκτά το νόημά της. Όταν εμφανίζεται στα ερωτικά μας, το πιθανότερο είναι πως ερμηνεύεται ως η γοητεία που ασκεί κάποιος κι η ικανότητά του να προσελκύει. Ως ενέργεια έχει μια δυναμική κάπως αόριστη κι ολίγον τι ανεξήγητη. Πολλές φορές το «θύμα» της απέναντι σε ό,τι το λάβωσε δηλώνει άγνοια. Κάποιος, κάπου, κάτι το τραβά προς ανεξήγητα μονοπάτια. Όσο βυθίζεται όμως κανείς στη μαγευτική αυτή ιδιότητα της έλξης, τόσο αναρωτιέται πώς βρέθηκε εκεί κι εάν είναι συνετό να τη φανερώσει ακόμα κι αν δεν την κατανοεί πλήρως.

Η έλξη είναι δυνατόν να έχει πάντα αιτία; Εάν αντιλαμβανόμασταν εύκολα τους λόγους της ίσως να έχανε τη μαγεία του ανεξήγητου που την περιβάλλει. Θα ήταν μάλλον κάπως πεζή, λίγο ανιαρή, με λίγα λόγια βαρετή. Ομολογουμένως σχεδόν τίποτα βαρετό δεν δύναται να μας έλκει. Η έλξη ίσως να έχει να κάνει και με τη διαφορετικότητα. Μήπως μας έλκει ό,τι στέκεται πολύ μακριά από το δικό μας νοητό κόσμο; Αλήθεια, αν ψάχναμε τα πατήματά μας ως προς αυτήν προς κατά πού θα κλίναμε;

Ας μιλήσουμε για ερωτικά κριτήρια. Όταν νιώθουμε πως ένα πρόσωπο μας ενδιαφέρει γνωρίζουμε πάντοτε το λόγο; Δε νομίζω. Μάλλον το να μη γνωρίζεις γιατί, να είναι και το σημαντικότερο. Εάν μπορείς να εξηγήσεις τη δύναμη της γοητείας που σου ασκείται ίσως και να μην είναι αρκετά ισχυρή. Σε ποιο love story χωράνε εξηγήσεις; Μάλλον δεν είναι όλα προς εγκεφαλική εμπέδωση.

 

 

Ας αναλογιστούμε όλα τα πιθανά σενάρια της έλξης από μια τραβηχτική εμφάνιση, μέχρι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εάν το κριτήριο του ενδιαφέροντός μας είναι μια ωραία εξωτερική εμφάνιση τότε μάλλον εστιάζουμε σε πιο ερωτικές σκέψεις ως προς αυτό το άτομο. Αν εστιάζουμε σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα που μας γοητεύει, ίσως και να μπορούμε να του δώσουμε εξήγηση. Η ευστροφία, ο δυναμισμός, το χιούμορ, η ευγένεια είναι συχνά πρωταγωνιστές στην ταινία της έλξης, όμως εκεί υπάρχει εξήγηση κι η έλξη έχει έννοιες που υποβόσκουν μέσα της όπως εντυπωσιασμός και θαυμασμός. Όταν ο όρος έλξη μπορεί να ταυτιστεί και με άλλη λέξη, τελικά πόσο μας ελκύει το συγκεκριμένο άτομο;

Ίσως η έλξη δεν εξηγείται. Η έλξη είναι ανεξήγητη, γιατί έτσι της πρέπει, αλλιώς θα έχανε όλη της την αίγλη. Όταν όμως η έλξη που νιώθεις για κάποιον σου φαίνεται δυσνόητη πιθανότατα διστάζεις να τη φανερώσεις. Πόσο γρήγορα θα φανερώναμε το ενδιαφέρον μας σε κάποιον όταν δεν καταλαβαίνουμε από πού προκύπτει; Δε νομίζω πως υπάρχει μαγική χρονική συνταγή. Εάν και στην παρούσα φάση το πρόβλημα δεν είναι το timing, αλλά η κατανόηση όλου αυτού. Ίσως και το «μ’ αρέσεις μα δε γνωρίζω γιατί» να έχει τη δική του γοητεία. Μια έλξη που δεν εξηγείται, ίσως να είναι αληθινότερη από αυτές τις μορφές της που έχουμε συνηθίσει. Οπότε στο ερώτημα πόσο γρήγορα ν’ αποκαλύψουμε μια τέτοιου είδους έλξη η σωστότερη απάντηση να είναι όταν αντιληφθούμε τη γνησιότητά της.

Ο μαγνήτης των ερωτικών μας, όταν πιάνει δουλειά, φαίνεται να μας έλκει όπου του ‘ρθει. Κι όσο εμείς στεκόμαστε αποσβολωμένοι κι ανίδεοι μπροστά στα μεγάλα του πλάνα, εκείνος μένει να μας γεμίζει απορίες για την προέλευσή του. Όταν σταματήσουμε όμως ν’ αναζητάμε την πηγή και τη ζήσουμε, ίσως καταλάβουμε την αυθεντικότητά της, την εκδηλώσουμε και τη χαρούμε.

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου