Στη ζωή σου θα συναντήσεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι χαμογελάνε πολύ, πάντα και παντού. Δεν έχουν ενδοιασμούς ούτε προκαταλήψεις. Είναι οι άνθρωποι έξω καρδιά, οι ψυχές της παρέας. Αυτοί που μέσα  σε αυτό το χάος έχουν βρει το νόημα της ζωής και δεν αφήνουν τίποτα να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Και τα σχέδιά τους δεν είναι άλλα απ’ το να διαθέτουν και να μοιράζουν θετική διάθεση.

Βασικά, αυτοί οι ίδιοι είναι η θετική διάθεση. Όλα πάνω τους φωνάζουν αισιοδοξία, ευτυχία: οι κινήσεις, οι εκφράσεις, τα λόγια τους. Ακόμα και τα μάτια τους «γέλα» σου λένε. Γέλα τώρα που μπορείς, όσο μπορείς.

Κι εσύ θα το κάνεις, θα χαμογελάσεις, ίσως κι άθελά σου τις περισσότερες φορές. Δε σου αφήνουν και πολλά περιθώρια επιλογής άλλωστε. Τόσο έντονα συναισθήματα διαθέτουν. Και τόσο έντονα τα μεταδίδουν σε σένα. Άθελά τους βέβαια, μην τους παρεξηγήσεις.

Το μόνο πρόβλημα που προκύπτει με αυτούς τους ανθρώπους, είναι όταν διαθέτουν και το χαρακτηριστικό της ευγενείας. Βλέπεις, η κοινωνία μας το κομμάτι αυτό του χαρακτήρα κάποιου δεν το αποδέχεται ως έχει. Το παρεξηγεί και το μετατρέπει σε θράσος, χωρίς αυτό να ισχύει.

Η κοπέλα που σου χαμογελάει απ’ τη πρώτη στιγμή που σε βλέπει, το αγόρι που σε πειράζει χαριτολογώντας, όσοι απλά σου φέρθηκαν ευγενικά χωρίς ιδιαίτερο λόγο και σε στιγμές που πολλές φορές δεν άξιζες, δε στην πέφτουν. Προσπαθούν να φτιάξουν μια ωραία ατμόσφαιρα, να διώξουν την αμηχανία της στιγμής και να της δώσουν άλλη νότα. Πιο θετική και αισιόδοξη.

Είναι ευγενείς κι έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται. Το κρίμα είναι σε σένα και την κοινωνία σου, όταν ονομάζετε αυτή τη συμπεριφορά, θρασύτατο φλερτ. Ας παραλείψω τον χαρακτηρισμό θράσυτατο, ας επικεντρωθώ στη λέξη «φλερτ». Ίσως φλερτάρουν ναι, αλλά όχι με την έννοια που έχεις μάθει. Ποτέ με την έννοια που έχεις μάθει.

Το ρήμα φλερτάρω προέρχεται απ’ τη γαλλική λέξη fleurter, που σημαίνει ανθίζω. Φλερτ λοιπόν, για να την ακρίβεια σημαίνει πως κάποιος νιώθει πολύ καλά με τον εαυτό του, τα έχει βρει με τον εαυτό του και στέλνει αυτό το μήνυμα στον κόσμο έτσι ώστε να έλκονται από αυτόν οι κατάλληλοι άνθρωποι και κατ’ επέκταση οι άνθρωποι που είναι γύρω του.

Κι ας μην το μπερδεύουμε με το ερωτικό κομμάτι μόνο. Έλκεσαι ακόμη και από φίλους, από συζητήσεις. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί είναι απ’ τη φύση τους κοινωνικοί κι εξωστρεφείς. Και δεν είσαι σε θέση ούτε εσύ, αλλά ούτε κι η κοινωνία για να τους κρίνει. Δώσ’ τους απλά μια ευκαιρία. Δε θα το μετανιώσεις να είσαι σίγουρος. Είναι στο αίμα τους να σε κάνουν να φύγεις από εκεί ευτυχισμένος. 

Και μην ξεχνάς πως το γέλιο είναι πηγή ζωής. Κι αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν αστείρευτες πηγές. Βάλε στην άκρη τους χαρακτηρισμούς και τα επίθετα που βρίσκονται στην άκρη της γλώσσας σου κι είσαι έτοιμος να χρησιμοποιήσεις, περί πέφτουλων.

Δεν είναι δίκη σου άποψη αυτή άλλωστε. Είναι άποψη της κοινωνίας. Άποψη που έχουν βγάλει όσοι δεν είναι σε θέση να κάνουν κάποιον ευτυχισμένο. Κι όχι,  δε θα τους βάλω όλους στο ίδιο σακί, υπάρχουν κι αυτοί που είναι απλά μίζεροι. Κι ενοχλούνται, ζηλεύουν την ευτυχία του αλλού. Και προσπαθούν να τους επηρεάσουν αρνητικά και να τους στερήσουν το δικαίωμα που έχουν προς την ευτυχία. Είσαι ένας από αυτούς; Δε νομίζω. 

 

 

Συντάκτης: Μαρία Διακουράκη