Είναι πολύ όμορφο να γνωρίζεις νέους ανθρώπους γιατί  έχεις έτσι την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με προσωπικότητες διαφορετικές από τη δική σου και μπορείς να δεις πώς λειτουργούν οι άνθρωποι γύρω σου σε κάποια θέματα στα οποία έχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Ένα συχνό και τρανταχτό παράδειγμα είναι το φαγητό, οι διατροφικές συνήθειες οι οποίες πολύ συχνά συνδυάζονται με τη γυμναστική. Στα συγκεκριμένα δύο θέματα οι άνθρωποι χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και συχνά είναι μία έντονη διαφωνία ανάμεσα στους δύο.

Δημιουργείται λοιπόν μια όμορφη σχέση ανάμεσα σε δύο άτομα. Στην αρχή όλα είναι πολύ καλά, βγαίνουνε για ποτό, για φαγητό , για καφέ με συνοδεία γευστικού γλυκού, με πατατάκια βλέποντας ταινίες κι όλα κυλούν ιδανικά. Ώσπου κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο αρχίζει τις τσιγκουνιές, όχι οικονομικές, αλλά θερμιδικές. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα όργανα τα οποία αν δεν παίξουν αρμονικά από την αρχή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες παραφωνίες και φάλτσα.

Το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του ανθρώπου. Επιλέγουν μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον να βγουν σε ένα μαγαζί, μια ταβέρνα, ένα εστιατόριο, ένα τσιπουράδικο, ή ό, τι ευχαριστεί τον καθένα να φάνε κάτι διαφορετικό, να πιουν το κρασάκι τους, να απλώσουν 5-6 πιάτα στο τραπέζι και με την κουβέντα και την καλή παρέα να καταφέρουν να τα αδειάσουν. Άλλη αγαπημένη συνήθεια είναι να περνούν τον χρόνο σπίτι τους να παραγγέλνουν πίτσες, σουβλάκια, κρέπες και οτιδήποτε άλλο βλέποντας αγαπημένες ταινίες κι έτσι τους βρίσκει το ξημέρωμα ανάμεσα σε κουτιά από φαγητά και περιτυλίγματα από σοκολάτες, ευτυχισμένους και φαγανούληδες να ξαπλώνουν γεμάτοι ευχαρίστηση στον καναπέ τους για την ένοχη-αθώα παρασπονδία τους.

Όμως δεν έχουν όλοι τις ίδιες αγαπημένες συνήθειες. Υπάρχουν κάποιοι λοιπόν, που έχουν ως προτεραιότητα την εξωτερική τους εμφάνιση -γιατί περνάει τα όρια της υγιούς φυσικής κατάστασης- σε τόσο έντονο βαθμό που δημιουργούνται προβληματάκια με το ταίρι τους. Είναι εκείνοι που περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους στο γυμναστήριο και προτιμούν ακόμα και την Κυριακή αντί να ξεκουραστούν, να δουν αγαπημένα πρόσωπα και να φάνε το κατιτίς τους, να πιάσουν ένα διάδρομο και να τρέχουν μέχρι να φτάσουν σύνορα. Κρατούν αυστηρό πρόγραμμα και δε χάνουν ούτε μία προπόνηση. 7/7 αυστηρά και πάντα, βρέξει-χιονίσει.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων εμφανίζει κι άλλα χαρακτηριστικά, με πρώτο το αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Μετρούν και την παραμικρή θερμίδα, προσπαθούν να γλιτώσουν απ’ όπου μπορούν και φτάνουν σε σημείο να μη βγαίνουν γιατί με το κρασί ή την μπίρα θα φέρουν και κανένα πατατάκι κι αν δεν μπορέσει να συγκρατηθεί; Τι θα γίνει; Άσε που και η μπίρα έχει θερμίδες, γεύμα θεωρείται, να ξέρετε. Σπίτι και καροτάκια καλύτερα.

Εν συνεχεία, μετά από τόση γυμναστική όπως είναι λογικό το σώμα χρειάζεται ξεκούραση. Γεγονός που οδηγεί σε πολλές ώρες ύπνου με φυσικό επακόλουθο την αυστηρή τήρησή του. Επομένως, πού χρόνος για να δεις το ταίρι σου όταν δουλεύεις, λιώνεις 3 ώρες το λιγότερο στο γυμναστήριο κι επιστρέφοντας στο σπίτι το μόνο που θέλεις είναι να φας το γιαουρτάκι σου και να πέσεις για ύπνο για να αντέξεις την επόμενη μέρα;

Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να αποφασίσεις τι έχει μεγαλύτερη σημασία. Να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στη σχέση σου κι ας γυμνάζεσαι και λιγότερο -δε θα κατέβεις δα και στους Ολυμπιακούς- χωρίς αυτό να σημαίνει σαφώς να αφεθείς τελείως, ή να κάνεις σχέση με τα βαράκια σου και το διάδρομό σου;

Υπάρχει βέβαια κι ο αντίλογος. Όταν αγαπάς τον άνθρωπο σου κάνεις υποχωρήσεις και σέβεσαι τις επιλογές του.  Όπως εσύ ζητάς από το ταίρι σου να αφήνει πού και πού το πρόγραμμά του, έτσι προσπάθησε να αντιληφθείς ότι κι εκείνος έχει μια συγκεκριμένη κοσμοθεωρία την οποία όταν τον έβαλες στη ζωή σου, την ενέκρινες εκτός κι αν είχες σκοπό να τον κυλήσεις στον βούρκο του ντελίβερι.

Όμως, όταν η γυμναστική, η απώλεια βάρους και η διατροφή γίνονται έμμονη ιδέα συνήθως έχουν αρνητικές επιδράσεις και στη σχέση και γενικά στην ποιότητα ζωής. Βασικό αρνητικό είναι η ψυχολογική ένταση που υπάρχει , όταν ο ένας προτιμά να κάνει πράγματα μόνος του για τον εαυτό του από το να μοιράζεται στιγμές με το ταίρι του. Κάπου εκεί το ταίρι κουράζεται να είναι χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων και ξεσπά. Όταν ο ένας από τους δύο δεν σκέφτεται συλλογικά τότε το δεύτερο μισό της σχέσης είναι λογικό να νιώθει μειονεκτικά και απομονωμένο.

Το καλύτερο λοιπόν για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις που στεναχωρούν, πληγώνουν και φθείρουν τη σχέση είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις οι οποίες δε βασίζονται όμως στο αντάλλαγμα, «σήμερα πίτσα αλλά όλη την υπόλοιπη βδομάδα μόνο σαλάτες», αλλά στο γεγονός ότι δέχεσαι και κατανοείς τις ανάγκες του συντρόφου σου. Συζητάς τις επιθυμίες και των δύο και προσπαθείτε μαζί να βρείτε κοινές λύσεις και κώδικες επικοινωνίας. Όταν είσαι σε μία σχέση, εννοείται πως πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, όμως δεν μπορείς να σκέφτεσαι πια μόνο ατομικά. Γιατί, αν το σκεφτείς, με ποιον θα το μοιραστείς το τέλειο σώμα σου εάν ο σύντροφος σου δεν είναι πια κοντά σου;

Πολλές φορές λοιπόν, όταν οι προτεραιότητες δεν είναι ξεκάθαρες ανάμεσα στο ζευγάρι και δημιουργούνται εντάσεις για ένα απλό θέμα όπως είναι το φαγητό ή η γυμναστική τότε η σχέση φθείρεται και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε χωρισμό, ο οποίος είναι κρίμα να συμβεί όταν δύο άνθρωποι έχουν αληθινά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Επομένως, αν φάτε λίγο παραπάνω ή γυμναστείτε λιγότερο δεν έγινε και κανένα κακό, το κακό θα συμβεί εάν χάσεις τον άνθρωπό σου γιατί νιώθει ότι δεν είναι εντός της ζωής σου για μια πίτσα ή ένα χιλιόμετρο διάδρομο παραπάνω.

 

Συντάκτης: Φωτεινή Τζατζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου