Όμορφες και ξεχωριστές οι ανθρώπινες σχέσεις. Κάθε μια από αυτές δίνει στον κάθε άνθρωπο πολλά μαθήματα ζωής, δίνει χρώμα και ζωντάνια καθώς λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη της συναισθηματικής του πορείας. Βέβαια πολλές φορές κάποιες καταστάσεις ανάμεσα στη σχέση, όταν υπερβαίνουν τα όρια του ανεκτού, όπως τα έχει οριοθετήσει ο καθένας για τον εαυτό του, οδηγούν σε αντίθετα από τα θεμιτά ή αναμενόμενα αποτελέσματα.

Βασικό στοιχείο σε μια αισθηματική σχέση είναι ο ρομαντισμός ο οποίος παρουσιάζεται σε πολλές μορφές. Είναι εκείνος ο κόμπος που έχεις κάθε φορά που περιμένεις να δεις το ταίρι σου. Είναι το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπό σου κάθε φορά που διαβάζεις ένα του μήνυμα. Είναι η δυνατή αγκαλιά από την οποία κανείς δεν θέλει να φύγει, παρά και οι 2 επιθυμούν να μείνουν τα 2 σώματα κολλημένα για πάντα. Είναι τα χέρια που κρατούνται σφιχτά και δεν επιτρέπουν κανέναν και τίποτα να τους χωρίσει. Είναι απλά ό, τι σας ενώνει, ό, τι είναι εσείς!

Το δυνατό αυτό συναίσθημα εκφράζεται με ποικίλους τρόπους και φανερώνει στοργή, φροντίδα, προστασία, ενδιαφέρον. Δείχνει όσα με λόγια δεν μπορούν να εκφραστούν γιατί ο έρωτας δεν είναι παιδί των λέξεων αλλά των μικρών σπουδαίων κινήσεων. Ένα χάδι, ένα φιλί, μια αγκαλιά στέλνουν τόσο άμεσα το μήνυμα στον δέκτη, ο οποίος το απολαμβάνει με όλες τις αισθήσεις κι εύχεται αυτές οι στιγμές, οι στιγμές σας, να μην τελειώσουν.

Στην αντίπερα όχθη αυτού του παραμυθένιου σκηνικού, όπως θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει, συναντούμε την ωμότητα μέσα στη σχέση. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται καταστάσεις κάπως ακραίες για κάποιους, καθώς ο μόνος κοινός κώδικας αποτελεί η σωματική επαφή χωρίς ίχνος ευαισθησίας σε όλη τη διαδικασία. Ο ένας από τους δυο δε θεωρεί κομμάτι της ζωής του το ταίρι του, ή το αντίστροφο, είναι κάτι σαν συμφωνία εκτόνωσης χωρίς συναισθηματική εμπλοκή. Κάπου εκεί μπορεί να αρχίσει να χάνεται η μαγεία της σχέσης.

Ίσως οι εναλλαγές αυτών των δυο συναισθημάτων να είναι ο χρυσός συνδυασμός, πάντα με όρια, χωρίς να υποτιμάται ή να προσβάλλεται η ατομικότητα των μελών της σχέσης αυτής. Είναι σημαντικό να υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι η άνεση για πονηριά παιχνίδια τα οποία να περιλαμβάνουν τα δυο αυτά στοιχεία αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση ώστε να μην ξεφεύγουν οι καταστάσεις και να μην οδηγούνται σε άβολες στιγμές ή καταλήξουν στο να πληγωθεί κάποιος εκ των δύο.

Κάθε θέλω αξίζει να εκφράζεται μέσα στη σχέση για να μην υπάρχουν απωθημένα, όμως πάντα πρέπει να σεβόμαστε την άρνηση και να κατανοούμε το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι στην προσωπική τους ζωή τις ίδιες προτιμήσεις. Καθένας έχει δικούς του κανόνες και κοσμοθεωρία και σαφώς θα ήταν ανόητο μέσα σε μια αισθηματική σχέση να πούμε πως το ιδανικό σκηνικό αφορά το οποιοδήποτε πατρονάρισμα.

Όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση, είμαστε εκεί για όλα τα όμορφα που μας προσφέρει, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί υπάρχει κοινή γραμμή που έχει τις καμπύλες τις και συνορεύει με το ρομαντισμό και το άγριο αίσθημα. Άλλωστε και το καλύτερο πιάτο να πάρεις για να φας, δε θες να το φας ωμό, ούτε όμως και καμμένο. Θέλεις να έχει κι αλάτι, θέλεις όμως να μην είναι και λύσσα. Ε, έτσι και οι σχέσεις, στους 200 σε προθερμασμένο φούρνο για μεγαλύτερη νοστημιά. Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Φωτεινή Τζατζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου