pexels-nikolina-11636287-1

Η σύνδεση με το ταίρι μας είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές κάθε επιτυχημένης σχέσης. Με τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας στη ζωή μας, μπορεί να φαντάζει δύσκολο να συνδεθούμε με το άλλο μας μισό, σε βαθύ κι ουσιαστικό επίπεδο. Είτε είμαστε σε μια νέα σχέση, είτε είμαστε μαζί για χρόνια, η εύρεση τρόπων για να εμβαθύνουμε τον δεσμό μας μπορεί να είναι μια πρόκληση. Μη φοβάστε όμως, με λίγη προσπάθεια κι αφοσίωση, μπορούμε να καταφέρουμε να πάμε τη σχέση μας στο επόμενο στάδιο. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε δέκα συμβουλές που θα βοηθήσουν να ενισχύσουμε τον δεσμό με το ταίρι μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια διαρκή και πετυχημένη σχέση.

 

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Η πιο κρίσιμη πτυχή κάθε σχέσης είναι η επικοινωνία. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας. Να είστε ανοιχτοί κι ειλικρινείς και προσπαθήστε να αποφύγετε την κριτική. Έχοντας μια σαφή κι ανοιχτή επικοινωνία, θα καλλιεργήσετε μια βαθύτερη κατανόηση ο ένας του άλλου, θα χτίσετε εμπιστοσύνη και θα αναπτύξετε έναν ισχυρότερο δεσμό. Βεβαιωθείτε ότι ακούτε ενεργά το ταίρι σας, τα προβλήματά του, τις ανησυχίες του, τις χαρές του και δείξτε ενδιαφέρον και συμπαράσταση. Εκφράστε καθαρά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Όταν το ταίρι σας σάς μιλάει, δώστε του την πλήρη προσοχή σας. Έτσι, αφού αισθάνεται ότι ακούγεται και κατανοείται, είναι πιο πιθανό ν’ ανοιχτεί και να μοιραστεί περισσότερα πράγματα μαζί σας.

 

Δείξτε στοργή

Η στοργή είναι ζωτικό μέρος κάθε σχέσης. Το να δείχνετε σωματική στοργή, όπως το να κρατάτε τα χέρια, να αγκαλιάζετε το ταίρι σας ή να το φιλάτε, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα αίσθημα σύνδεσης. Επίσης, λεκτικές επιβεβαιώσεις όπως «σ’ αγαπώ» ή «είσαι πολύ σημαντικός άνθρωπος για μένα» μπορούν να ενισχύσουν τον συναισθηματικό δεσμό. Δείξτε το σε τακτά διαστήματα, μην αφήνετε να περνάει καιρός χωρίς, αγκαλιές, φιλιά ακόμα και σεξ. Όταν λέτε σ αγαπώ, να το εννοείτε, να φαίνεται στα μάτια σας, να βγαίνει μέσα από την καρδιά σας. Πιστέψτε με, το προσποιητό είναι ολοφάνερο.

 

Υποστηρίξτε τους στόχους τους

Η ενθάρρυνση των συντρόφων σας στους στόχους, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν υποστήριξη κι αγάπη. Προσφερθείτε να τους βοηθήσετε να πετύχουν τους στόχους τους ή απλώς ας είστε εκεί για να τους εμψυχώσετε. Η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική, ακόμα κι όταν πρόκειται γι’ αλλαγή μικρής σημασίας, το να είστε εκεί για να τους εμψυχώσετε μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση εμπιστοσύνης κι αμοιβαίου σεβασμού.

 

Δημιουργήστε κοινές εμπειρίες

Δοκιμάστε κάτι νέο που οι δυο σας δεν έχετε κάνει ποτέ πριν, είτε αυτό είναι ταξίδια, είτε είναι αθλήματα, ακόμα και το μαγείρεμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καινούργιες αναμνήσεις και να αυξήσετε τον ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον. Το να μοιράζεστε ένα ενδιαφέρον μπορεί να εμβαθύνει τον δεσμό σας και να δημιουργήσει μια αίσθηση κοινού σκοπού.

 

Κρατήστε τον ρομαντισμό ζωντανό

Ενώ η αρχική σπίθα μιας σχέσης μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, είναι απαραίτητο να κρατήσετε τον ρομαντισμό ζωντανό. Κάντε έκπληξη στον σύντροφό σας με μια χειρονομία, όπως ένα σημείωμα αγάπης ή ένα μικρό δώρο ή με το αγαπημένο του φαγητό, ίσως και μ’ ένα και μόνο τραγούδι. Προγραμματίστε ρομαντικές αποδράσεις ή ρομαντικές βραδιές. Όλα αυτά θα κάνουν τον σύντροφό σας να νιώσει, ότι τον αγαπάτε, ότι νοιάζεστε κι ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η σπίθα.

 

Δείξτε εκτίμηση

Είναι συχνό στις μακροχρόνιες σχέσεις να θεωρείτε τον σύντροφό σας δεδομένο, αλλά το να δείχνετε εκτίμηση για τα μικρά πράγματα που κάνει, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε ζωντανούς τους λόγους που ερωτευτήκατε. Μιλήστε στο ταίρι σας και πείτε του πόσο πολύ το εκτιμάτε. Αναγνωρίστε τις προσπάθειές του κι ευχαριστείστε το για τα μικρά πράγματα που κάνει για εσάς. Ακόμα κι αν δεν πέτυχε το αγαπημένο σας φαγητό, η αναγνώριση και μόνο της προσπάθειας που κατέβαλε, είναι πολύ σημαντική.

 

Εξασκηθείτε στη συγχώρεση

Κανείς δεν είναι τέλειος και λάθη θα συμβούν σε οποιαδήποτε σχέση. Η εξάσκηση της συγχώρεσης μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αρκετές δυσκολίες. Όταν κάνετε λάθη ή πληγώνετε ο ένας τον άλλον, να είστε πρόθυμοι να ζητήσετε συγγνώμη και να συγχωρήσετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την πληγή και να δημιουργήσετε μια ισχυρότερη σύνδεση. Η μη συγκράτηση του θυμού σας ή της αγανάκτησής σας, θα βλάψει πολύ σοβαρά τη σχέση σας και θα θέσει εν αμφιβόλω την εμπιστοσύνη στα μάτια του συντρόφου σας.

 

Ενδιαφερθείτε για τη ζωή τους

Το να δείχνετε ενδιαφέρον για τη ζωή των συντρόφων σας μπορεί να τους βοηθήσει να νιώσουν ότι τους «βλέπουν» και τους ακούν. Ρωτήστε τους για την ημέρα τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους και τι είναι σημαντικό για αυτούς. Τι είναι αυτό που τους στεναχωρεί, τι τους προβληματίζει. Έτσι γίνεστε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους.

 

Γελάστε μαζί

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, το γέλιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας, για να κάνουμε τη σχέση μας, πιο ισχυρή. Δείτε μαζί κωμωδίες, πείτε αστεία, ίσως κάποιο αστείο περιστατικό που σας έτυχε στη δουλειά, στον δρόμο ή ακόμη και παλαιότερα στη ζωή σας. Προκαλέστε και τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Το γέλιο δημιουργεί την αίσθηση της χαράς, της ευχαρίστησης κι όσο πιο συχνά γελάτε, τόσο πιο πολύ εδραιώνεται η σχέση σας.

 

Δημιουργήστε ένα όραμα για το μέλλον σας μαζί

Μιλήστε στο ταίρι σας για το κοινό σας όραμα για το μέλλον. Συζητήστε τους στόχους και τα όνειρά σας και συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να τα πετύχετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη αίσθηση δέσμευσης και σκοπού στη σχέση σας.

Συμπερασματικά, η σύνδεση με το ταίρι μας απαιτεί προσπάθεια κι αφοσίωση, αλλά αξίζει τον κόπο. Εξασκώντας την αποτελεσματική επικοινωνία, δείχνοντας εκτίμηση, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί κι υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, μπορείτε να οικοδομήσετε μια βαθύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης, οικειότητας και φυσικά να ανεβάσετε τη σχέση σας στο επόμενο επίπεδο. Να θυμάστε ότι κάθε σχέση είναι μοναδική, οπότε βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τον σύντροφό σας και θέστε το ως προτεραιότητα.

 

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου