Προσωπικά μιλώντας, θα παραδεχτώ ότι δε λέω συχνά «ευχαριστώ» και νομίζω πως δεν είμαι ο μόνος. Στην πραγματικότητα, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η λέξη «ευχαριστώ» είναι η πιο υποτιμημένη και η λιγότερο χρησιμοποιημένη λέξη του πλανήτη. Πολλές φορές, όμως, είναι η πιο κατάλληλη κι η καλύτερη απάντηση, σε σύγκριση με οποιεσδήποτε άλλες λέξεις χρησιμοποιούμε. Ας δούμε έξι καταστάσεις, όπου λέμε όλα τα είδη των λέξεων, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε «ευχαριστώ».

 

Πείτε «ευχαριστώ» όταν λαμβάνετε ένα κομπλιμέντο

Συχνά καταστρέφουμε τα κομπλιμέντα που μας κάνουν, υποτιμώντας τα ή αντιδρώντας υπερβολικά ταπεινά, θα έλεγα. Ίσως ενεργούμε έτσι, γιατί δε θέλουμε να φανούμε αλαζονικοί ή αυτάρεσκοι. Με το να πούμε όμως ένα «ευχαριστώ», αναγνωρίζουμε την καλοσύνη του ατόμου που μας έκανε τη φιλοφρόνηση κι έτσι απολαμβάνουμε περισσότερο τη στιγμή. Για παράδειγμα, όταν μας πουν ότι αυτό που φοράμε είναι υπέροχο, αντί να απαντήσουμε “ποιο καλέ, αυτό το παλιόπραμα;” μπορούμε να πούμε, “ευχαριστώ χαίρομαι που σου αρέσει”. Ένα ακόμα παράδειγμα μπορεί να είναι στον επαγγελματικό τομέα, όταν μας συγχαίρουν και σπεύδουμε να κατεβάσουμε τη δουλειά μας, αντί να ευχαριστήσουμε απλώς για την αναγνώριση. Όταν λες «ευχαριστώ» δίνεις μεγαλύτερη αξία στο κομπλιμέντο που σου έκαναν- δε χρειάζεται να ακυρώνουμε από μόνοι μας μια καλή κουβέντα, σαμποτάροντας οι ίδιοι την εικόνα και τις πράξεις μας.

 

Πείτε «ευχαριστώ» που σας περίμεναν όταν αργήσατε

Το να καθυστερείς σ’ ένα ραντεβού, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Είναι αγχωτικό για το άτομο που καθυστερεί, είναι ασέβεια για το άτομο που περιμένει. Οι περισσότεροι κάνουμε το λάθος να λέμε “συγγνώμη που άργησα”, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε, “ευχαριστώ που περίμενες”. Έτσι αναγνωρίζουμε τον άνθρωπο που στήσαμε και του δείχνουμε ότι είχε σημασία η κίνησή του για εμάς. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αργήσεις σ’ ένα ραντεβού σου, δοκίμασε αντί να αραδιάσεις ένα κάρο δικαιολογίες, να ευχαριστήσεις τον άνθρωπο που σε περίμενε. Είναι καλύτερη προσέγγιση το να επαινέσεις την υπομονή του άλλου, από το να ζητήσεις συγγνώμη.

 

Πείτε «ευχαριστώ» σ’ αυτόν που σας εμπιστεύεται το πρόβλημά του

Όταν κάποιος έρχεται σ’ εμάς, για να μας πει το πρόβλημά του ή ακόμα και τον πόνο του, πολλές φορές δεν ξέρουμε τι να πούμε- προσωπικά μου έχει τύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Συχνά πιστεύουμε ότι είναι καλό να πυροβολήσουμε με συμβουλές ή υποδείξεις. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν έχει πραγματική σημασία αν ξέρουμε τι να πούμε και το γεγονός και μόνο ότι είμαστε παρόντες, αρκεί. Η εμπιστοσύνη λοιπόν που μας έδειξαν, πρέπει να αναγνωριστεί με ένα «ευχαριστώ». Το να μας πει ένας φίλος μας ότι μόλις έχασε τη δουλειά του και να του απαντήσουμε ότι τουλάχιστον έχει την υγεία του, πιστέψτε με δε βοηθάει. Ένα «ευχαριστώ που ήρθες να μου μιλήσεις για κάτι τόσο σημαντικό», μαζί με ένα «είμαι εδώ για σένα», είναι το καλύτερο φάρμακο.

 

Πείτε «ευχαριστώ» όταν λαμβάνετε αρνητικά σχόλια

Είτε πρόκειται για μία όχι και τόσο κολακευτική κριτική απόδοσης από τον εργοδότη μας, είτε πρόκειται για κάποιο μήνυμα από έναν δυσαρεστημένο πελάτη μας, η τυπική αντίδραση είναι να είμαστε αμυντικοί. Το καλύτερο όμως είναι να πούμε «ευχαριστώ» και να χρησιμοποιήσουμε την κριτική που μας ασκήθηκε για βελτίωση ή να είναι αυτή μας η στάση ένα όπλο αφοπλισμού της αγένειας. Αν λοιπόν στην εργασία μας, μάς πουν ότι δεν ήμασταν αρκετά καλοί ή πίστευαν ότι θα τα πηγαίναμε καλύτερα, αντί ν’ απαντήσουμε ότι ήταν πολύ δύσκολη η εργασία που μας ζητήθηκε και συναντήσαμε πολλά προβλήματα, μπορούμε να πούμε “σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Σε κανέναν δεν αρέσει να αποτυγχάνει” και να λήξουμε τη συζήτηση με το κεφάλι ψηλά.

 

Πείτε «ευχαριστώ» όταν σας δίνουν συμβουλές χωρίς να τις ζητήσετε

Αυτό συνήθως εμφανίζεται όταν ανακοινώνουμε κάτι δημοσίως, μία συγκεκριμένη δίαιτα ας πούμε, ένα βίντεό μας που ανεβάσαμε με μια άσκηση γυμναστικής ή ακόμα κι ένα άρθρο μας πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα. Το ν’ ακούς και να διαβάζεις τη γνώμη κάποιου, όταν μάλιστα δεν την έχεις ζητήσει, φτάνει στο σημείο του ενοχλητικού πολλές φορές. Ένα όμως «ευχαριστώ» τα λύνει όλα. Ας πούμε ότι σπεύδουν να σχολιάσουν πως αυτό που κάνουμε είναι λάθος και δεν ξέρουμε την τύφλα μας. Αντί ν’ απαντήσουμε με ειρωνεία ή άμυνα, ας πούμε ένα «ευχαριστώ» κι ας πετάξουμε την αχρείαστη συμβουλή ή κριτική στα σκουπίδια, αφού δε μας αφορά. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το να συνεχίσουμε μια διαμάχη δεν έχει απολύτως καμία ουσία.

Ας μη φοβόμαστε λοιπόν να πούμε «ευχαριστώ», ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε κάποιον, ακόμα κι αν έχουμε αμφιβολίες. Έχουμε ανησυχία μήπως έτσι φανούμε υπερβολικοί και μάλιστα είναι και υπερβολική η ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους; Λάθος νομίζουμε. Η ευγένεια και η ευγνωμοσύνη είναι προσόν και σίγουρα θα μας επιστραφεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να λέμε «ευχαριστώ» πιο συχνά και θα κάνω την αρχή λέγοντας, σας ευχαριστώ που το διαβάσατε.

 

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου