Στη σημερινή εποχή, διαβάζουμε συχνά ότι πρέπει να προσέχουμε και να φροντίζουμε το σώμα μας, πράγμα που είναι σωστό. Η καλή διατροφή, η γυμναστική και γενικότερα η ευεξία του σώματός μας είναι ζωτικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και κατ’ επέκταση των οργάνων μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο περίπλοκος και λέγεται ότι ζυγίζει περίπου 2 κιλά, ενώ περιέχει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες ( κύτταρα που μεταφέρουν πληροφορίες ). Ο εγκέφαλος κάνει ένα σωρό δουλειές ταυτόχρονα χωρίς σταματημό, είναι αυτός που ευθύνεται για ό,τι σκεφτόμαστε, για ό,τι αισθανόμαστε και για ό,τι πράττουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν να τον διατηρούμε σε εγρήγορση και αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να το πετύχουμε:

 

1. Ενυδάτωση

Το 75% του βάρους του εγκεφάλου είναι νερό. Για να λειτουργήσει λοιπόν σωστά, θα πρέπει η ποσότητα αυτή να διατηρηθεί. Μία αφυδάτωση της τάξεως του 1% του βάρους του, μπορεί να επιφέρει κούραση αλλά και απώλεια συγκέντρωσης. Το σώμα μας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού ακόμα κι όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι χάνουμε περίπου 2 λίτρα νερού το 24ωρο, απλά με το να ζούμε! Άρα πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Η απάντηση εδώ έχει να κάνει με το κλίμα αλλά και τη δική μας δραστηριότητα. Εμπειρικά λέγεται πως οι άνδρες πρέπει να πίνουν 3,7 λίτρα νερού την ημέρα κι οι γυναίκες 2,7 λίτρα νερού.

 

2. Διατροφή

Η περιεκτικότητα του εγκεφάλου μας είναι 60% λίπος, επομένως δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη ότι το διατροφικό λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στη μέγιστη απόδοσή του. Το λίπος συνθέτει ένα στρώμα μόνωσης, γύρω από τις νευρικές ίνες που όμως επιτρέπει στους νευρώνες να μεταδίδουν μηνύματα γρήγορα κι αποτελεσματικά. Ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσουμε αυτό το τμήμα είναι μέσω της τροφής και πιο συγκεκριμένα τρώγοντας ψάρια και θαλασσινά. Δύο μερίδες την εβδομάδα από κάποιο λιπαρό ψάρι όπως σαρδέλες, τόνος, σολομός, πέστροφα, μύδια, στρείδια, ρέγγα και σκουμπρί, βοηθάνε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και γαλακτικές ζυμώσεις, μαζί με φρούτα και λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να έχει καλύτερη μνήμη και υποβοηθούμε την παραγωγή των νευρώνων.

 

3. Πνευματική χαλάρωση

Όταν αγχωνόμαστε ο εγκέφαλός μας παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, ουσίες απαραίτητες για την επιβίωσή του στη φάση του έντονου στρες. Οι ουσίες αυτές δίνουν ένα boost στον οργανισμό να λειτουργεί πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Το μόνιμο άγχος λοιπόν, είναι καταστροφικό για τον οργανισμό μας, καθώς χάνεται η ικανότητα να σκεφτόμαστε καθαρά κι αυξάνεται ο κίνδυνος εκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια. Η λύση εδώ είναι η αναπνοή μας. Οι ασκήσεις διαλογισμού βοηθάνε πολύ στο να ελέγξουμε την αναπνοή. Ένας διαλογισμός Zen ή γιόγκα, μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να τροποποιήσει τα νευρικά μας κυκλώματα, να ενδυναμώσει το τμήμα του εγκεφάλου που λαμβάνει αποφάσεις αλλά και να προσφέρει πολλά άλλα ωφέλη.

 

4. Πνευματική άσκηση

Η συχνή πνευματική άσκηση ενισχύει τη νευροπλαστικότητα, δημιουργώντας νέες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου αλλά κι αναπτύσσοντας νέα κύτταρα. Η ανάγνωση βιβλίων καθώς κι η γραφή είναι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ασκήσουμε τον εγκέφαλό μας και να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως αν θέλουμε μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, τα παζλ, jigsaw, Sudoku, βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια λέξεων. Όλα αυτά βασίζονται στη μνήμη και τη στρατηγική κι ενισχύουν την καλή νοητική λειτουργία.

 

5. Σωματική άσκηση

Το δυναμικό περπάτημα, το τζόκινγκ, ο χορός, το κολύμπι, η ποδηλασία, είναι μερικά παραδείγματα αερόβιας άσκησης. Αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέους νευρώνες και να βελτιώσουμε τις δυνατότητές του εγκεφάλου μας, καθώς με τη βελτίωση της ροής του αίματος αυξάνεται το οξυγόνο που λαμβάνει ο εγκέφαλος.

 

Αν μπορέσουμε να συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω, θα πετύχουμε το μέγιστο όφελος για τον εγκέφαλό μας, καθώς και για τη συνολική μας υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ενσωματώσουμε περισσότερες υγιεινές συνήθειες στη ζωή μας. Άλλωστε η υγεία του εγκεφάλου, σημαίνει και υγεία του υπόλοιπου οργανισμού.

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά