Σάββατο βράδυ, έξω με παρέα, η κατάσταση μεταξύ σας αιωρείται κι ενώ όλα προμηνύουν κάτι δυσάρεστο, ψάχνεις απεγνωσμένα δίαυλο επικοινωνίας. Δεν έχεις διάθεση να ρισκάρεις ούτε θες να παίξεις, απλά κινείσαι με πλαγιομετωπικούς όρους, όπως κι ο απέναντι.

Μήνυμα στο κινητό; Όχι, δεν είναι καθόλου ανέμελο. Αναπάντητη; Για το όνομα  του Θεού, δεν είστε δεκαπέντε χρονών, έχετε τριανταρίσει πια. Τηλεφώνημα; Μπα, δείχνει απελπισία, δείχνει ότι αποζητάς επαφή πάση θυσία. Χμ, τι θα έλεγες για ένα αθώα μεταμφιεσμένο τσεκ-ιν; Είσαι που είσαι έξω, μην πάει κι η βενζίνη χαμένη, τόση ώρα έψαχνες πάρκινγκ στο κέντρο.

Να, λοιπόν, που αλλάζουν οι καιροί∙ όχι οι άνθρωποι, ούτε οι ανάγκες τους να εκφραστούν στα κρυφά. Να που κάναμε κύκλους τελικά τόσα χρόνια και θα σιχτιρίσουμε κινητά, messenger κι άλλα μέσα επικοινωνίας για να καταφύγουμε στα Ινδιάνικα κόλπα. Κι εκείνος ο δύστυχος ο Τόμας Έντισον θα μας μουντζώνει με χέρια και πόδια, σκεπτόμενος τι κόπο έριξε για να επικοινωνούμε γρήγορα κι αποτελεσματικά. Δεν είμαστε πρωτόγονοι, δεν είμαστε μουγκοί, ίσως να είμαστε δειλοί και σίγουρα απογοητευμένοι. Κάποια χυλόπιτα φταίει που δεν κάνουμε πλέον βήματα, για να πιάσει ο άλλος το νόημα εύκολα και γρήγορα.

Αφού, λοιπόν, βγήκες χωρίς να κάνεις κρούση στο άτομο που ήθελες να περάσετε το βράδυ μαζί, καλά να πάθεις. Κάτσε τώρα και βρες τρόπο να είσαι θηρευτής, κερδισμένος, παγίδα και δόλωμα, όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα. Θα κάνεις τσεκ-ιν με λίγα άτομα στο ταγκ ή με όλη την παρέα; Ε, όχι, θα παρεξηγηθούν οι υπόλοιποι. Όλους θα τους βάλεις, όσο περισσότεροι, τόσο πιο αυθόρμητο δείχνει και πετάς και την ευθύνη από πάνω σου, χα! Ο Δούρειος Ίππος σου είναι αρκετά ύπουλος, άρτια εκπαιδευμένος κι αν ρίξεις βρόμικη ζαριά, θα κάνει τη δουλειά σου.

Θέλεις να δείξεις ότι περνάς καλά, ότι μπορείς κι έχεις όρεξη να διασκεδάσεις χωρίς συγκεκριμένες παραμέτρους, οι προϋποθέσεις μπαίνουν μόνο από σένα. Ο κόσμος σου είναι κι άλλοι άνθρωποι, δεν είναι μόνο το ψηστήρι που σε κρατάει στη ζωή. Ποιος τόλμησε να φανταστεί ότι μπορεί να σε κατευθύνει; Ποιος φαντάστηκε ότι μπορεί να σε ελέγξει, να σε περιορίσει και να σου επιβληθεί; Έχεις και λογική κι εξυπνάδα και μπορείς κι εσύ να χειραγωγήσεις, να παίξεις με το μυαλό του άλλου. Δεν είπαμε να τρελαθεί κιόλας, αλλά γιατί να μη ρίξεις λίγο λάδι στη φωτιά; Τόσο όσο, όχι παραπάνω…

Τώρα θα αναρωτιέσαι τι γίνεται αν δεν πιάσει. Εκεί μάλλον ψαρεύεις σε αχαρτογράφητα ύδατα, οπότε πρέπει να βρεις άλλα κουμπιά να πατήσεις, πιο αποτελεσματικά. Ίσως να μην είναι αδιαφορία, ίσως να έπαθε λάστιχο, ίσως να μην κατάλαβε τι ήθελε να πει ο ποιητής, μην ετοιμάζεις καρφιά για το σταυρό. Στην τελική αν ήσουν εντάξει με τον εαυτό σου κι ήξερες ότι το στομάχι σου είναι ανεκτικό στην κατάποση ήττας, θα το έστηνες πιο απλά και φανταχτερά αυτό το πανηγύρι.

Δε φταις και το ξέρεις, είναι οι καιροί που σε αναγκάζουν να καταφεύγεις σε δολιοφθορά, σε παρακολούθηση κι άλλα αθέμιτα μέσα, ικανά να σου φέρουν το θεμιτό. Οι προηγούμενες γενιές κατέφευγαν σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες, σε καφετζούδες και λογιών-λογιών μαγγανείες, τώρα για ένα τσεκ ιν θα σε καταδικάσουν;

Συντάκτης: Maya Kappa
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη