Το τσιγάρο, ο καφές, το αλκοόλ, τα ξενύχτια, είναι οι πιο απολαυστικές «κακές συνήθειες» που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε ή καλύτερα δε θέλουμε να κόψουμε. Εθιζόμαστε στις ουσίες αυτές κι οι παρενέργειες είναι θαυματουργές. Τις έχουμε συνηθίσει, είναι αναγκαίες για τον οργανισμό μας κι αν δεν παίρνουμε την καθημερινή μας δόση, έχουμε νεύρα, μας φταίνε τα πάντα, γινόμαστε επιθετικοί και το μάτι μας γυαλίζει. Κάπως έτσι λοιπόν είναι και κάποιοι άνθρωποι, όταν είναι στις ζωές μας είναι θείο δώρο κι όποτε λείπουν ή φεύγουν, μπαίνουν οι μαύρες πλερέζες.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν το πιο εθιστικό ναρκωτικό και στον πιο παρθενικό οργανισμό να έχουν την πιο θετική επίδραση. Οι άνθρωποι αυτοί καταστρέφουν γλυκά κι έχουν ένα μαγικό τρόπο να ομορφαίνουν τις ζωές μας. Τα λάθη τους φαντάζουν πταίσματα, οι κακίες τους, κοπλιμέντα και τα νεύρα τους, γλυκόλογα. Ποια είναι αυτή η μυστική συνταγή που κάνει το πέρασμά τους σαρωτικό, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητα των γύρων τους; Είναι τόσο δυνατό αυτό το φίλτρο όσο του Αστερίξ που με μια γουλιά αποκτούσε τη δύναμη του Άτλαντα.

Είναι οι άνθρωποι-«ναρκωτικά» που σε ανεβάζουν και σε χαλαρώνουν παράλληλα. Είναι άνθρωποι που παθιάζονται με οτιδήποτε κι αν καταπιαστούν, αυτοί που είναι ερωτευμένοι με τη ζωή με τα καλά και κακά της. Είναι αυτοί που θα σου κάνουν ένα χαλαρωτικό μασάζ και θα σε απογειώσουν με το πιο διεστραμμένο κι ηδονικό σεξ. Σβηστά τα φώτα, αναμμένα σεντόνια, σπασμένα κρεβάτια κι οι παλμοί της καρδιάς να σκίζουν κάθε όριο πεπατημένης, ζώντας κάτι ξεχωριστό. Αυτό το σεισμό προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι, που όλοι τους θέλουμε κοντά μας και προσπαθούμε έστω και λίγο να τους μοιάσουμε.

Δεν πρέπει όμως κι εμείς με τη σειρά μας να ανταμείψουμε αυτούς τους ανθρώπους που σημαίνουν τόσα πολλά για εμάς; Είναι ολιγαρκείς, δε χρειάζονται περιττά στολίδια, αγαπάνε την απλότητα και δε θέλουν να μπουκώνουν τη ζωή τους με πλεονασμούς. Κράτα το ενδιαφέρον και το μυαλό τους ζωντανό, μην τους αφήσεις στιγμή να βαρεθούν. Πρότεινε το καινούριο, το πρωτοπόρο και το δύσβατο, όχι το εύκολο, το ανιαρό και το προσιτό. Είναι πολεμιστές, είναι γεννημένοι να αγωνίζονται. Γίνε ο αγώνας τους και το τρόπαιό τους. Άστους να έχουν κι εκείνοι πολλούς λόγους για να είναι μαζί σου, γίνε σαν αυτούς.

Θα σου ψήσουν το πιο καλομαγειρεμένο φαγητό χωρίς να τους το ζητήσεις. Θα σου δημιουργήσουν στιγμές, όχι αναμνήσεις. Παίξε με το μυαλό τους, είναι πανέξυπνοι και θα το εκτιμήσουν αναλόγως. Άλλωστε ερωτεύσιμο είναι το μυαλό κι ό,τι κρύβει το βλέμμα, όλα τα άλλα είναι για το φαίνεσθαι. Κάνε όνειρα μαζί του, μην τα σκέφτεσαι μόνο. Γίνε ειλικρινής σαν αυτούς, που αγαπούν την ευθύτητα και την αυθεντικότητα. Θα τρέξουν για σένα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να υπολογίσουν την κούρασή τους, εκτιμήστε το. Μακριά από ανθρώπους που λειτουργούν με «ωράριο επισκεπτηρίου».

Φρόντισε να τους γίνεις απαραίτητος κι αναγκαίος όπως εκείνοι. Τέτοιες δοτικές ψυχές σπανίζουν στις μέρες μας, οπότε δεν πρέπει να αφήνονται ανεκμετάλλευτες. Όλοι θέλουν να αναλωθούν σε τέτοια μυαλά που ξέρουν πώς να γοητεύουν και πώς να κάνουν τον κόσμο σου καλύτερο. Δεν είναι αυτοί οι τύποι εθιστικοί; Είναι κι ερεθιστικοί.

Γίνε και εσύ αντίστοιχα για εκείνον ο καπνός απ’ το τσιγάρο του, η καφεΐνη που τον κρατάει ξύπνιο όλη μέρα, το ρούμι που λατρεύει να πίνει λίγο πριν κοιμηθεί για να χαλαρώσει κι η ολονύχτια σκέψη του που συχνά-πυκνά θα τον κρατάει ξάγρυπνο. Γίνε το αγαπημένο του τραγούδι που όταν το ακούει θα σε θυμάται ή το αγαπημένο του ρούχο που συνηθίζει να φοράει, μάθε να είσαι η πιο γλυκιά εξάρτηση. Γίνε εθιστικός για τους εθισμούς σου.

Συντάκτης: Νότα Κάρλε
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη