Ως γνωστόν οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες. Συναντάς και προσπερνάς τόσους ανθρώπους καθημερινά που κάποιοι έχουν την τύχη να σε γοητεύουν κι άλλοι πανηγυρικά να σε απογοητεύουν. Το παιχνίδι του φλερτ δεν είναι ωραίο μόνο όταν υπάρχει ανταπόκριση, το θέμα είναι να το εισπράττεις και απ’ το κατάλληλο (για σένα) άτομο.

Χωρίς να θέλω να φανώ κακιά ή επιφανειακή άνδρες και γυναίκες εκτιμούμε κι ανταποδίδουμε στο φλερτ εκείνου που μας ενδιαφέρει. Αντίθετα, το ενδιαφέρον του αδιάφορου παύει να είναι ενδιαφέρον για μας. Προκειμένου να μη μας μιλήσουν και να μη συναντηθούν οι δρόμοι μας είμαστε ικανοί να χωθούμε και στα πιο σκοτεινά στενά με αποτέλεσμα να χάνουμε πολλές φορές τον προορισμό μας.

Είναι χαμένος από χέρι. Το ξέρει πριν από σένα κι όμως επιμένει. Κολακευτικές οι κινήσεις του, αλλά υπερτιμημένες τη σήμερον ημέρα. Η υπομονή κι η επιμονή του  μόνο προσόντα δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση. Αποτελεί ένα τρομακτικό παράγοντα στην καθημερινότητά σου. Γι’ αυτόν που μπορεί να είναι κυνήγι θησαυρού σε σένα φαντάζει σαν να παίζεις τον τελευταίο σου γύρο στα Μήλα και προσπαθείς να αποφύγεις την μπάλα που θα σε κάψει και θα σε βγάλει εκτός.

Καταφεύγεις σε κάθε είδους κίνηση. Πέφτεις κάτω, πηδάς ψηλά κι αναπτύσσεις ταχύτητα μέχρι να κουραστεί ο αντίπαλος. Κάπως έτσι εξελίσσεται κι ο αγώνας σου να ξενερώσεις το τσιμπούρι που δε λέει να καταλάβει. Πολλές φορές πλησιάζει ύπουλα, όπως η μπάλα που θα περάσει ξυστά απ’ το χέρι σου χωρίς να το καταλάβεις και προσπαθεί με κάθε τρόπο να σε πετύχει. Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν είναι η μπάλα, αλλά μπορεί να ‘ναι ένα ραβασάκι στην τσάντα σου εκφράζοντας τα συναισθήματα του για σένα ή ένα μήνυμα στο facebook στο οποίο πατάς Χ πριν καν το διαβάσεις.

Καλώς ή κακώς η όλη κατάσταση σε καθιστά προκατειλημμένη βλέποντας κάθε του κίνηση ενοχλητική και γραφική. Είναι αξιέπαινο όμως που υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που δε φοβούνται να εκφράσουν με κάθε τρόπο τα συναισθήματα και το ενδιαφέρον τους. Επιμένουν κι επιμένουν κι επιμένουν κι εκεί που δε βλέπουν ανταπόκριση,  είναι που κολλάνε περισσότερο.

Ενώ όμως απορρίπτεις συστηματικά και με κάθε μέσο έναν άνθρωπο που δε σ’ ενδιαφέρει, με αυτές του τις κινήσεις σε βοηθάει να συνειδητοποιήσεις  ποιον πραγματικά θες δίπλα σου. Κι αν όλες τις κινήσεις που κάνει ο -από χέρι- χαμένος τις έκανε εκείνος που σε ενδιαφέρει πραγματικά, τότε πώς θα αντιδρούσες;

Πάμε στοίχημα πως όλη αυτή η πίεση κι η αποστροφή που θα ένιωθες με το τυπάκι από πάνω, αυτόματα θα μετατρέπονταν σε καρδιοχτύπι, ηλίθια χαμόγελα κι ένας πηγαίος ενθουσιασμός θα σε κατέκλυζε. Τις μισές απ’ τις κινήσεις του από πάνω να έκανε ο μορφονιός, θα πετούσες στα σύννεφα και θα ανταπέδιδες και με το παραπάνω.

Ας μη ξεγελιόμαστε, όταν είμαστε καψουρεμένοι τείνουμε να μεγιστοποιούμε τις κινήσεις εκείνου που μας ενδιαφέρει. Ένα απλό χαμογελαστό «γεια» σου φαντάζει λες και σου προσφέρει ο άλλος τον ουρανό με τ’ άστρα. Κολακεύεσαι κι επιβεβαιώνεσαι ακόμη περισσότερο όταν σε προσέχει επιτέλους το αντικείμενο του πόθου σου κι όχι ο κάθε τυχαίος που εν τέλει δεν έχεις καμιά όρεξη να ασχοληθείς με την πάρτη του.

Με λίγα  λόγια, όταν στην πέφτει το αντικείμενο του πόθου σου τον ονομάζεις κυνηγό ενώ ο άλλος είναι ο πέφτουλας. Όταν σου κάνει ένα κομπλιμέντο για το μπούστο σου ο πρώτος είναι ο βαρβάτος κι ο brutal, ενώ αυτός που δε θες, καταλήγει το λιγούρι που κοιτάει απεγνωσμένα το στήθος σου σαν πεινασμένος που καρβέλια ονειρεύεται. Και παράλληλα έτσι όπως σε έχουν μεγαλώσει οι δικοί σου να βρεις ένα καλό παιδί να παντρευτείς και το βρίσκεις, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στο πασίγνωστο friendzone, ενώ με τον άλλον έχετε συμφωνήσει μέχρι και το ποιοι θα ‘ναι οι κουμπάροι σας.

Είναι απλά τα πράγματα, είναι όπως στο κρυφτό, τηρούμε τους κανόνες, αλλά ουσιαστικά δεν κρυβόμαστε. Αποκαλύπτουμε νωρίς τις θέσεις μας κι είμαστε ξεκάθαροι με τον τρόπο μας. Μη σας αποπροσανατολίζει ένα δείγμα της παιδείας μας. Δε σας αποφεύγουμε  ούτε για να σας ψήσουμε το ψάρι στα χείλη και να κολλήσετε ούτε επειδή σας γουστάρουμε εσωτερικά και δεν ξέρουμε πώς να το εκφράσουμε.

Έχουμε βάλει τα όριά μας, αλλά όταν τα προσπερνάτε το ενδιαφέρον σας καταλήγει θηλιά στο λαιμό.  Κι εσείς τα απωθημένα μας εκεί έξω διδαχθείτε κάποια πράγματα απ’ τους παραπάνω και θα δείτε ότι οι σχέσεις θα γίνουν υγιέστερες. Θα είμαστε κι εμείς με αυτόν που πραγματικά θέλουμε κι οι άλλοι θα βρουν άλλα θύματα.

 

Συντάκτης: Νότα Κάρλε
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη