Υπάρχουν πολλές ιστορίες με αεροπορικά δυστυχήματα, τα οποία συγκλόνισαν το παγκόσμιο σκηνικό. Πολύνεκρα ή μη, ξαφνικά, τυχαία ή αποτέλεσμα τρομ@κρατίας, μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας και πολλά, στέκονται κι αφορμή για να αναπτυχθούν φοβίες. Αναμφίβολα, όμως, το αεροπορικό δυστύχημα στις Άνδεις, το 1972, αποτελεί πέρα από τρομακτικό γεγονός και μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης στον κόσμο της αεροπορίας.

To αεροσκάφος τύπου Fairchild FH-227D, συνετρίβη στις 13 Οκτωβρίου 1972 στα βουνά των Άνδεων στην Αργεντινή. Από τους 45 επιβάτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος –μεταξύ των οποίων και δεκαεννέα μέλη της ομάδας ράγκμπι Old Christians Club- επέζησαν μόνον οι δεκαέξι. Αντιμετωπίζοντας ακραίες συνθήκες αδιανόητου κρύου, οι επιζώντες κατάφεραν να διατηρηθούν ζωντανοί στα χόνια, χωρίς τροφή και νερό, για 72 ημέρες. Πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης, πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις.

 

Where are the Andes plane crash survivors?

Πηγή bbcnews

 

H ναυλωμένη πτήση από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης είχε αρχικό προορισμό το Σαντιάγο της Χιλής. Πώς συνέβη, όμως, το τραγικό αυτό δυστύχημα; Ο συγκυβερνήτης, αντισυνταγματάρχης Ντάντε Χέκτορ Λαγκουράρα, φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο έμπειρος στον χειρισμό δύσκολων καταστάσεων. Το αεροσκάφος έπεσε σε αναταράξεις κι ένα κενό αέρος κατάφερε να το ρίξει αρκετές χιλιάδες πόδια, πριν σκάσει το δεύτερο και το φέρει σε επικίνδυνα χαμηλή πορεία πτήσης. 10 με 20 πόδια μακριά, υπήρχε μια βουνοπλαγιά. Χωρίς να υπάρχει αρκετός χρόνος ανάκαμψης, το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω της, αποκόπτοντας τόσο τα φτερά, όσο και το τμήμα της ουράς του. Σημειώνεται ότι η βιαιότητα της πρόσκρουσης ήταν τέτοια, που η άτρακτος δε βρέθηκε καν στο ίδιο σημείο με τα υπόλοιπα συντρίμμια. Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, επίσης, τρία μέλη του πληρώματος κι εννέα επιβάτες πέθαναν ακαριαία. Αρκετοί άλλοι υπέκυψαν λίγες ώρες μετά ένεκα της σοβαρότητας των τραυματισμών τους, αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν.

 

If I die you can take my body': Survivors of 1972 Andes plane crash who lasted 72 days by eating flesh of dead friends tell of pact they made in mountains -

Πηγή: Daily Mail

 

Πάνω από το σημείο συντριβής, πέταξαν οι αρμόδιες αρχές πολλές φορές και για πολλές μέρες, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το αεροσκάφος. Στην περιοχή, όμως, υπήρχε αρκετό χιόνι το οποίο δεν επέτρεπε την καλή ορατότητα, κι έτσι σταμάτησαν τις προσπάθειες αναζήτησης μετά από οκτώ μέρες. Τελικά, το αεροσκάφος εντοπίστηκε σε υψόμετρο 3.570 μέτρων στις απομακρυσμένες Άνδεις, στη δυτική Αργεντινή, ανατολικά των συνόρων με τη Χιλή σχεδόν 3 μήνες μετά. Όσον αφορά τους επιζώντες, στις επόμενες μέρες είχαν να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, πείνα αλλά και μια χιονοστιβάδα, η οποία δυστυχώς οδήγησε στον θάνατο δεκατριών ακόμη επιβατών. Μια τρομακτική λεπτομέρεια, που κάνει την ιστορία αυτή πιο ζοφερή από οποιαδήποτε άλλη, είναι ότι οι επιζώντες κατέφυγαν στον κανιβαλισμό και κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί, τρώγοντας τα σώματα εκείνων που δεν επέζησαν. Μάλιστα, λέγεται ότι υπήρξε και μια συμφωνία μεταξύ των επιζώντων, λέγοντας ο ένας στον άλλον ότι «αν πεθάνω, μπορείς να φας το σώμα μου».

 

The Andes flight disaster that gave birth to the Society of the Snow

Πηγή: The Conversation

 

Όταν πια ήρθε η άνοιξη, δύο επιζώντες, ο Νάντο Παράντο και ο Ρομπέρτο Κανέσα, κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε βουνοκορφή 5000 μέτρων περίπου χωρίς εξοπλισμό, κάνοντας πεζοπορία για δέκα μέρες στη Χιλή, ώστε να βρουν βοήθεια. Δύο μήνες και κάτι μετά τη συντριβή, στις 23 Δεκεμβρίου 1972, διασώθηκε κι ο τελευταίος από τους 16 επιζώντες.

 

Movie Review: 'Society of the Snow' on Netflix is harrowing true tale of 1972 Andes flight disaster - WTOP News

Πηγή: WTOP News

 

Η Οδύσσεια που πέρασαν αποτέλεσε παγκόσμια είδηση και χαρακτηρίστηκε ως θαύμα από πολλούς. Προφανώς και το αεροπορικό δυστύχημα στις Άνδεις κι η αδιάκοπη μάχη για επιβίωση, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή βιβλίων, ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, ακόμη και μιούζικαλ. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη είναι η ισπανόφωνη ταινία Society of the Snow, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του 2008, του Pablo Vierci, δημοσιογράφου και φίλου των επιζώντων, κατάφερε να αναδείξει άγνωστες πτυχές για την εξέλιξη της τραγωδίας. Η ταινία, έχει προταθεί για όσκαρ κι είναι πλέον διαθέσιμη στο Netflix, από τις 4 Ιανουαρίου 2024.

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου