pillow45232

Η ερωτική επαφή είναι ένας συνδυασμός σαρκικής και συναισθηματικής απόλαυσης. Είναι ένας σημαντικός τομέας στη ζωή μας που μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεσή μας. Οι άνθρωποι ξεκινούν την ερωτική τους ζωή χωρίς να διαθέτουν προηγούμενη πείρα, ενώ η πρώτη φορά μοιάζει ιδιαίτερα σημαντική και αμήχανη, καθώς περιτριγυρίζεται από ποικίλα συναισθήματα και φόβους. Αγχώνεσαι πώς θα νιώσεις, πώς θα νιώσει ο άλλος, αν θα πάνε όλα καλά την ώρα της πράξη. Το άγχος μιας πετυχημένης επίδοσης εμφανίζεται συχνά στην πρώτη φορά, ενώ πολλές φορές συναντάται και σε επόμενες. Από πού πηγάζει όμως το άγχος επίδοσης;

Ένας σημαντικός παράγοντας που συνδέεται με το άγχος επίδοσης είναι ο φόβος. Αρχικά, όταν πρόκειται για την πρώτη φορά και δε γνωρίζεις τον άλλο, σε κυριεύει ο φόβος για το άγνωστο. Έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα σώμα που δε σου φαίνεται γνώριμο και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Φοβάσαι μην κάνεις κάτι και φέρεις τον άλλο σε δύσκολη θέση ή τον κάνεις να νιώσει αμήχανα. Φοβάσαι για το πώς θα δείχνεις εσύ, για το πώς θα νιώσεις. Φοβάσαι αν θα αρέσει στον άλλον, αν βρεθείτε ξανά. Όλοι αυτοί οι φόβοι σε τρομοκρατούν, σε μπλοκάρουν, σε κρατάνε πίσω και σε κάνουν να μην είσαι ο εαυτός. Στη συνέχεια, κάνει την εμφάνισή του και το άγχος. Άγχος για το τι πρέπει να κάνεις, άγχος για το αν θα έχετε χημεία. Όλα αυτά -κι άλλα τόσα- παιδεύουν το μυαλό σου, ενώ αν τα έκανες στην άκρη θα ήταν όλα πιο απλά.

Η ανησυχία για την επίδοση συνδέεται στενά με τη σκέψη αποτυχίας και είναι κάτι που απασχολεί πολλούς. Μια αποτυχία φυσικά δε σημαίνει τίποτα -ειδικά αν είναι μεμονωμένο γεγονός ή αφορά την πρώτη φορά-, όμως εσύ αγχώνεσαι για το αν θα ορίσει και την πορεία της σχέσης σου με το συγκεκριμένο άτομο ή αν θα επηρεάσει εσένα προσωπικά, σε βαθμό να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και για τις ικανότητές σου.

Όλα αυτά τα άγχη και οι φοβίες μπορούν να περιοριστούν αν είσαι ο εαυτός σου. Μόνο τότε θα καταφέρεις να είσαι άνετος και να αφεθείς. Το ότι κάποια στιγμή δεν κούμπωσες με κάποιον, δεν ταίριαξες ή δεν πήγε όπως περίμενες, δε σημαίνει ότι θα σε κυνηγάει αυτή η εμπειρία ή ότι δε θα βρεις άτομο να έχετε χημεία. Η ερωτική επαφή -κακά τα ψέματα- έχει να κάνει και με τον συνδυασμό δύο ανθρώπων. Πολλές φορές μπορεί να έχεις συναισθήματα για κάποιον και να σε καλύπτει, αλλά χημεία στο κρεβάτι να μην υπάρχει. Ή και το αντίθετο.

Θα πρέπει να αποενοχοποιηθεί λίγο η ερωτική επαφή σαν πράξη. Είναι μια πράξη που φέρνει κοντά δύο ανθρώπους και τους κάνει να αισθάνονται ωραία -ή τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να είναι. Δε χωράνε άσχημα συναισθήματα, φόβοι και ανασφάλειες, απ’ τη στιγμή που πρόκειται για κάτι όμορφο και εντελώς φυσιολογικό. Ο τρόπος να αποβάλλεις το άγχος είναι να πεις απλώς ότι θα ευχαριστηθείς τη στιγμή και ό,τι κι αν προκύψει, θα το διαχειριστείς εκείνη την ώρα.

Είναι φυσιολογικό να έχεις κάποια απ’ αυτά στο μυαλό σου, και ειδικά τις πρώτες φορές να μοιάζουν πιο έντονα. Το θέμα στον έρωτα είναι να σέβεσαι τον άλλον. Να το απολαμβάνετε κι οι δυο, να συναινείτε σε ό,τι γίνεται και να ξέρεις πού να σταματήσεις. Και κάπως έτσι έρχεται η ευχαρίστηση που καταφέρνει να φέρει δυο ανθρώπους πιο κοντά.

Συντάκτης: Εβίτα Πίσσα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.