Η φιλία είναι μια απ’ τις πιο σημαντικές σχέσεις -αν όχι η σημαντικότερη- που μπορούμε ν’ αναπτύξουμε με τους άλλους. «Μη βιάζεσαι να γίνεις φίλος, αλλά όταν γίνεις, προσπάθησε να παραμείνεις», έλεγε ο Ισοκράτης θέλοντας ν’ αναδείξει το ποσό απαραίτητο είναι να κάνει κάποιος σταθερές φιλίες που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου.

Mια φιλική σχέση εμφανίζει κι ενδυναμώνει αξιοπρόσεκτες κι απαραίτητες πτυχές του εαυτού μας. Όπως η ειλικρίνεια κι η εμπιστοσύνη, σε ωθούν να μιλάς ανοιχτά και να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου. Η αλληλοϋποστήριξη που δείχνει το ποσό ικανός είσαι να βοηθάς και να ‘σαι στηρικτικός σε δύσκολες στιγμές. Επίσης, η συνεχής επικοινωνία που εμφανίζει το πόσο θέλεις να μαθαίνεις ιστορίες για τη ζωή ενός φίλου σου και να ‘σαι διατεθειμένος ν’ αντιμετωπίσετε τις όποιες διαφορές προκύψουν με ανοιχτό μυαλό κι αντικειμενική επίλυση των προβλημάτων. Η κατανόηση που δαμάζει όλες τις ανησυχίες και διώχνει μακριά τις αμφιβολίες. Απ’ την άλλη, μπορεί να υπάρξουν κι εκείνες οι σχέσεις που από ένα σημείο ν’ αρχίσουν να πλήττουν την ψυχολογία σου. Υπάρχουν κάποια σημάδια που φανερώνουν πως βρίσκεσαι σε μια επιφανειακή κι αδιέξοδη φιλική σχέση.

 

1. Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του

Θα υπάρξουν στιγμές που θα διαφωνήσετε για ένα θέμα. Τότε είναι που θα πάρει τον ρόλο του αλάνθαστου. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να σε πείσει πως το λάθος το κάνεις εσύ και τον κατηγορείς άδικα. Είναι μια τακτική που αποσκοπεί ν’ ασκεί αρνητική επιρροή πάνω σου, για να περνάει το δικό του. Δε θα παραδεχτεί ποτέ πως έσφαλλε. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αλαζονείας κι εγωκεντρισμού. Να φανεί ποιος είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος.

 

2. Σου τονίζει συνεχώς τα ελαττώματά σου

Υπάρχουν προσωπικά θέματα που αδυνατούμε ή δε θέλουμε να δούμε σ’ εμάς. Κάποια ελαττώματα που επιζητούν την προσοχή μας, ώστε να τα διορθώσουμε. Κι εκεί θα εστιάσει ένας τοξικός φίλος. Θα σου πει πως θέλει να ‘ναι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου και θα στα απαριθμήσει. Ωστόσο, μένει μόνο σ’ αυτό. Δε σε βοηθάει, δε σου προτείνει λύσεις. Στην περίπτωση που συμβεί, τότε θα διαπιστώσεις πως προσπαθεί να σε πληγώσει κι άλλο, αντί να σε ωθήσει να τ’ αντιμετωπίσεις. Η ειλικρίνεια δεν αρκεί από μόνη της, για να επιφέρει αποτελέσματα. Χρειάζονται κι επιχειρήματα. Να ‘ναι ορθά και να λέγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα.

 

3. Δε χαίρεται πραγματικά με τις επιτυχίες σου

Είχες μια επιτυχία και θέλησες να τη μοιραστείς; Αντί να χαρεί μαζί σου, θα επιχειρήσει να τη μειώσει λέγοντάς σου πως δεν πρέπει να χαίρεσαι τόσο πολύ, αφού δεν ήταν κάτι σπουδαίο κι εκείνος τα έχει καταφέρει το ίδιο καλά σε ίδιους ή άλλους τομείς. Ναι μεν δείχνει ενδιαφέρον κι αμυδρή ικανοποίηση, όμως δε σου επιτρέπει να την απολαύσεις το επίτευγμά σου και να επικροτήσεις τον εαυτό σου που τα κατάφερες. Θα βρει κάτι να σου υπενθυμίσει με σκοπό να σου κόψει τα φτερά.

 

4. Μιλάει πίσω απ’ την πλάτη σου

Μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως σε μια συζήτηση θα υπάρξουν κάποιοι που θα γνωρίζουν καταστάσεις που έχεις ζήσει χωρίς να τις έχεις αναφέρει ποτέ σ’ αυτούς. Συνήθως άσχημα βιώματα που τα έχεις μοιραστεί μόνο με λίγους ανθρώπους και τους έχεις ζητήσει εχεμύθεια. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σεβασμός κι εκτίμηση. Ο ένας δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προσωπικότητα του άλλου κι επέρχεται η εκμετάλλευση. Αντιλαμβάνεσαι πως γίνεσαι το κέντρο της κριτικής. Θεωρείσαι ως ο αδύναμος κρίκος της παρέας.

 

5. Σου δημιουργεί ενοχές

Σου έτυχε κάτι απρόοπτο κι ακύρωσες μια συνάντηση σας; Ξέχασες να τηλεφωνήσεις; Δεν μπόρεσες να τον βοηθήσεις σ’ ένα πρόβλημα του; Θέλησες ν’ απομονωθείς για λίγο και να μείνεις με τον εαυτό σου; Αθέτησες μια υπόσχεση σου; Θα στο χτυπάει συνέχεια με σκοπό να αισθανθείς ενοχή για κάτι που δεν το έκανες ηθελημένα. Όλες οι εξηγήσεις που θα δώσεις δε θα του φανούν ποτέ πειστικές. Θα σου ζητήσει να μην επαναληφθεί ξανά, αλλιώς θα σταματήσει να ‘ναι φίλος σου.

 

6. Δε θέλει να περνάς περισσότερο χρόνο με άλλους φίλους σου

Είτε το θέλουμε είτε όχι επιλέγουμε σε ποιους θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο. Υπάρχουν περιστάσεις που μας εμφανίζουν ποια πρόσωπα μπορούν να μας χαρίσουν κάτι που χρειαζόμαστε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό δε σημαίνει πως μειώνουμε κάποιους άλλους. Αν υπάρχουν φίλοι που συμπεριφέρονται σαν να μη σου επιτρέπεται να ‘χεις άλλους κολλητούς, είναι ένα σημάδι ότι νιώθουν κάποιου είδους ιδιοκτησίας πάνω σου. Είναι τελείως διαφορετικό το να στηρίζεσαι σ’ έναν άνθρωπο απ’ το να θεωρεί πως υπάρχει μόνο αυτός για σένα. Σε βάζει σ’ έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας, απαισιοδοξίας και φθοράς.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου