Οι σκέψεις και οι ιδέες μας αντανακλούν αυτά που προσελκύουμε. Κάποιες φορές τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την κρίση μας. Όλα αυτά δημιουργούν μια πραγματικότητα στο μυαλό μας που χωρίζεται σε δύο μέρη. Αφορούν την επιτυχία και την αποτυχία. Όταν πετυχαίνουμε ένα όνειρο, έναν στόχο, έναν σκοπό, νιώθουμε ισχυροί. Απ’ την άλλη, όταν αποτυγχάνουμε, αισθανόμαστε πως δεν είμαστε αρκετά καλοί. Συνήθως, θυσιάζουμε την όλη προσπάθεια που καταβάλλαμε στον βωμό του αποτελέσματος. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αυτοαμφισβήτηση.

Ενδεχομένως να τρομάζει ως έννοια, ωστόσο είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε απ’ τη ζώνη άνεσής μας και να εξελιχθούμε. Ως γνωστόν, ο κυριότερος υποδοχέας υπόστασης του ανθρώπου είναι η εξέλιξη. Σε όλους τους τομείς. Σίγουρα, είναι δύσκολο να δεις έξω από τον εαυτό σου. Θέλει υπομονή, έντιμη ματιά και ηρεμία. Αμφισβητώντας κάποιες απόψεις που διακρίνεις πως τελικά δεν είναι και τόσο ωφέλιμες, θα νιώσεις μια σημαντικότατη αλήθεια: δεν είσαι τέλειος, ούτε άτρωτος. Θα κάνεις λάθη, θα επηρεαστείς απ’ αυτά και θα γίνουν για λίγο κομμάτι της καθημερινότητάς σου.

Τα λάθη ανοίγουν νέες προοπτικές. Πριν τα αφήσεις πίσω σου, θα «μείνεις» για λίγο μαζί τους και θα επιχειρήσεις να τα διαβάσεις, να τα αφομοιώσεις ως παράδειγμα που θα σε βοηθήσει ν’ απαλλαγείς από περιττές εντυπώσεις. Στην αρχή φαίνονται ελκυστικές κι εύκολα προσβάσιμες αυτές οι προοπτικές στο τέλος, όμως, σε παγιδεύουν σε μια δυστοπική ζωή.

 

 

Ίσως, λοιπόν, να μη συνειδητοποίησες –άθελά ή ηθελημένα- ότι αρκετά απ’ αυτά που θεωρούσες ιδανικά για σένα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά καταστάσεις που σου πρόσφεραν πρόσκαιρη ικανοποίηση. Οι επιλογές μας δεν είναι «προϊόντα» μιας αόρατης δύναμης ή της θεάς τύχης, αλλά συνειδητές ή ασυνείδητες αποφάσεις. Δε θεωρείται κακό να το παραδεχτούμε, αλλά δεν πρέπει ούτε να γινόμαστε σκληροί κι αυστηροί με τον εαυτό μας.

Υπάρχει η μέση λύση. Η ενδεδειγμένη που εστιάζει στη διαύγεια της ισορροπίας. Δηλαδή, σε μια αναλυτική και προσεγμένη προσέγγιση κάθε λανθασμένης επιλογής μας. Στην αμφισβήτηση κάποιων ατροφικών ιδεών που μέχρι σήμερα μας καθοδηγούσαν και στην κατανόηση εκείνων των πτυχών του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας που θέλουν την προσοχή μας, επειδή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις είχαμε παραμελήσει. Πιστεύαμε πως είχαμε πραγματοποιήσει το καλύτερο γι’ αυτές και μόνο έτσι δεν ήταν τα πράγματα.

Αλλάζοντας τρόπο σκέψης ως προς τις εσωτερικές κι εξωτερικές αναζητήσεις σου αναπτύσσεις την αυτοπεποίθησή σου και βελτιώνεις την εκλογίκευσή σου. Το κυριότερο είναι πως θα σταματάς να σκέφτεσαι με τη νοοτροπία του εγωκεντρισμού που δυστυχώς φέρνει όλα τα δεινά. Το μάταιο, το ανώφελο, το συμβιβασμένο. Το βέβαιο είναι πως θα έχουμε καλές και κακές στιγμές. Θα πέσουμε και θα σηκωθούμε άπειρες φορές. Σε κάποιες πτώσεις μας θα φταίμε εμείς και σε κάποιες άλλες όχι.

Αν μειώσουμε τον αριθμό των πτώσεων που εμείς φέρουμε την ευθύνη, τότε θα βρεθούμε στη σωστή κατεύθυνση. Τα σφάλματά μας θα ελαττώνονται κι εμείς θα μπορούμε να μας διαχειριστούμε καλύτερα. Πιο ευγενικά. Πιο προσιτά. Πιο έξυπνα και με περισσότερη συναισθηματική ασφάλεια.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.