Τα κοινωνικά στερεότυπα μας έχουν αποδείξει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως το σωστό κι αποδεκτό πολλές φορές για μια γυναικά, αλλά και για έναν άντρα είναι η ωραία εξωτερική εμφάνιση. Παρωχυμένα πρότυπα από τα οποία θα πρέπει να απαλλαγούμε. Έτσι κι αλλιώς ο νους πάντα θα νικάει το περιτύλιγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να παραμελούμε τον εαυτό μας. Τα στερεότυπο λένε τα εξής: «Η αδύνατη γυναικά δείχνει εγρήγορση, αθλητικότητα, αντοχή, ενώ μια γυναικά με παραπάνω κιλά δείχνει στατικότητα, δυσκολία και νοχελικότητα». Ποιος όμως μπορεί να τα ορίζει αυτά και γιατί να υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις στην ανθρώπινη φύση; Το τέλειο σώμα δεν υπάρχει κι η γυναίκα είναι το ίδιο ελεύθερη με έναν άντρα να ζήσει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί. Γιατί είναι τόσο παράλογο να υπάρχουν φιλόδοξες γυναίκες που αφιερώνονται στην καριέρα τους;

Υπάρχει ένα βιβλίο από την Mireille Guiliano μια Γαλλίδα συγγραφέα, επιχειρηματία, αλλά και πρώην γενική διευθύντρια της εταιρίας «Clicquot, Inc.», που είναι διάσημη για τις ακριβές σαμπάνιες, ο τίτλος του οποίου είναι «Ὀι Γαλλίδες δεν παχαίνουν ποτέ». Το βιβλίο αυτό το έγραψε ορμώμενη από τη συμπεριφορά του πατέρα της, όταν εκείνη είχε γυρίσει από ένα επαγγελματικό της ταξίδι από την Αμερική. Εκείνος, λοιπόν, αντί να την αγκαλιάσει και να την καλωσορίσει της είπε πως έχει παχύνει πολύ, πως μοιάζει σαν σακί από πατάτες και πως αν δεν αδυνατίσει γρήγορα, δεν θα καταφέρει να κάνει καριέρα, γιατί όλοι θα την θεωρούν βαρετή.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2023 στο site «theinvisiblehand.com», μια ιστοσελίδα που ασχολείται με τα κοινωνικά άλλα και οικονομικά θέματα στην Αμερική, αναφέρεται πως αυτό το βιβλίο έδωσε την αφορμή να γίνει μια έρευνα από την Patricia Roehling, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Hope στο Michigan της Αμερικής. Η έρευνα αυτή υπολογίζει πως μόνο το 5-20 % των γυναικών με παραπάνω κιλά είναι γενικές διευθύντριες σε μια εταιρία, σε αντίθεση με τους άντρες που αγγίζουν το 45-61 % σε θέσης γενικών διευθυντών. Επίσης, υπάρχει ένα 65% στο γενικό πληθυσμό των γυναικών με παραπάνω κιλά στην Αμερική.

Για τους άντρες δεν προκύπτουν τα ίδια προβλήματα αν αποκτήσουν παραπανίσια κιλά και δεν επηρεάζεται από αυτό η καριέρα τους. Γιατί λοιπόν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε ερώτημα με τη λογική. Μα κι έτσι, η απάντηση δεν βγάζει κανένα νοήμα γιατί πρόκειται για διακρίσεις μεταξύ των φύλων, άδικες. Είναι τα κιλά εμπόδιο στην καριέρα μιας γυναίκας;

Τα πρότυπα που προσπαθούσαν εδώ και χρόνια τα ΜΜΕ να περάσουν στο κοινό είναι να είσαι αδύνατη για να είσαι αρεστή. Μόνο όσες έχουν τις τέλειες αναλογίες θα μπορέσουν να έχουν μια θέση ισχύος στη δουλειά, ένα κοινωνικό κύρος έναν ευρύτερο θαυμασμό. Γιατί αυτές οι γυναικές εμπνέουν τόση εμπιστοσύνη και σιγουριά; Είναι παράλογο να επιλέγουμε τους ανθρώπους γύρω μας ανάλογα με τον αριθμό που αναγράφεται στη ζυγαριά του. Έχει σημασία η εξωτερική εμφάνιση ή οι γνώσεις κι οι ικανότητες για να διακρίνουν κάποιο άτομο για μια θέση; Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μια μάστιγα που θερίζει την κοινωνία μας εδώ και χρόνια κι αν και σιγά σιγά γίνονται κάποια βήματα βελτίωσης, δεν είναι ακόμα αρκετά για να εξαλείψουν το πρόβλημα ριζικά. Είμαστε πολλά περισσότερα από ένα S ή ένα XL στην ετικέτα ενός ρούχου, καιρός να το συνειδητοποίησουμε.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Πολίτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά