«Η απόλαυση στο κρεβάτι είναι θέμα χημείας», «η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο κρεβάτι», «πρέπει να υπάρχει διάθεση για πειραματισμό», λέει ο λαός κι οι επιστήμονες και δεν έχουν άδικο. Όμως εμείς βάζουμε στο παιχνίδι και κάτι ακόμα, την ευλυγισία κι ίσως κατ’ επέκταση και την αντοχή.

Αυτά τα δυο συστατικά είναι απαραίτητα σε κάθε ηλικία, όση χημεία κι αν υπάρχει κι ειδικά όταν θέλουμε να πειραματιστούμε περαιτέρω. Το σώμα μας πρέπει να είναι ικανό να ακολουθήσει το μυαλό και την επιθυμία, αλλιώς βλέπουμε το πάρτυ να λήγει άδοξα ή ίσως πριν την ώρα του. Γι’ αυτό λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε τις πέντε πιο σημαντικές stretching ασκήσεις που θα βοηθήσουν το σώμα και να γίνει πιο ευλύγιστο και πλαστικό και να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και να χαλαρώσει πριν ή μετά το κρεβάτι, γιατί πρόκειται για σπορ απαιτητικό. Δείτε τα ευρήματά μας και θα καταλάβατε!

 

1. Cat/ Cow stretch

 

Improve posture and spinal health with Yoga's Cat-Cow stretch or  Chakravakasana | Health - Hindustan Times

Πήγη εικόνας

 

Χρησιμοποιείται σε πολλά είδη γυμναστικής κι αυξάνει τη σταθερότητα στα χέρια και τους ώμους, βοηθά στην αποβολή της έντασης στον αυχένα, τη μέση και τους γοφούς, κι όλα τα παραπάνω σημεία γίνονται με τον καιρό πιο ευλύγιστα κι εύκαμπτα. Για να έχει επίδραση η άσκηση αυτή πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 10 επαναλήψεις τη μέρα, ιδανικά το πρωί μόλις ξυπνήσουμε ή το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Ο τρόπος να κάνουμε σωστά την άσκηση είναι να γονατίσουμε στα τέσσερα άκρα μας, κρατώντας αρχικά την πλάτη μας ίσια και βάζοντας το μεγαλύτερο βάρος του σώματος στα χέρια. Έπειτα σπρώχνουμε την κοιλιά προς τα κάτω, το κεφάλι προς τα επάνω και τους, τη λεκάνη προς τα πάνω κι ανοίγοντας τους ώμους, μιμούμενοι τη στάση της γάτας. Στη συνέχεια, εναλλάσσουμε στη στάση της αγελάδας, καμπουριάζοντας, κλείνοντας τους ώμους, σφίγγοντας τους γλουτούς και σκύβοντας το κεφάλι.

 

2. Frog stretch

 

Pose Breakdown: Frog Pose — Alo Moves

Πηγή εικόνας

 

Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση stretching που δεν μπορούμε να την πετύχουμε ακριβώς στην αρχή και θέλει εξάσκηση για να αποκτήσουμε την ευλυγισία εκείνη που θα μειώσει τον πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι λογικό στην αρχή να μην μπορούμε να μείνουμε σε αυτήν τη στάση για πολύ ώρα, αλλά είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε την άσκηση για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα, κάθε δεύτερη μέρα. Η άσκηση αυτή βοηθάει πολύ στην ευλυγισία των γλουτών και των μηρών. Για να την πετύχουμε, γονατίζουμε αρχικά στα τέσσερα, κι έπειτα ρίχνουμε τους αγκώνες μας μπροστά και στηριζόμαστε σε αυτούς. Στη συνέχεια προσπαθούμε όσο μπορούμε κι όσο αντέχουμε να ανοίξουμε τα πόδια με τον τρόπο που βλέπουμε στην εικόνα και κάθε φορά προσπαθούμε να κρατήσουμε τη στάση αυτή για λίγο περισσότερο.

 

3. Hip lift

 

Quick Beginner Butt Workout | POPSUGAR Fitness

Πηγή εικόνας

 

Πρόκεται για μια σχετικά εύκολη άσκηση που με τον καιρό μπορούμε να προσθέτουμε σε αυτήν, όσο αυξάνεται η ευλιγισία, η αντοχή κι η δύναμή μας. Βοηθάει στην ενδυνάμωση των γλουτών και του κορμού κι ανακουφίζει από την ένταση στην σπονδυλική στήλη. Για να την πετύχουμε, ξαπλώνουμε αρχικά στο πάτωμα ανάσκελα, λυγίζουμε τα γόνατα και φέρνουμε τις φτέρνες όσο πιο κοντά γίνεται στα χέρια μας. Τοποθετώντας το βάρος στις φτέρνες μας, σφίγγουμε τους γλουτούς, τους μηρούς και την κοιλιά και σπρώχνουμε προς τα πάνω. Σταδιακά, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ανοιγοκλείνουμε τα πόδια χωρίς να κουνιέται το υπόλοιπο σώμα ή να σηκωνούμε κάποιο πόδι εναλλάξ. Ξεκινάμε με sets των 10-12 επαναλήψεων τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα κι αυξάνουμε τη συχνότητα όταν νιώσουμε πιο σίγουροι με το σώμα μας.

 

4. Seal stretch

 

5 Yin Yoga Poses for Spine Flexibility - Yoga with Kassandra Blog

Πηγή εικόνας

 

Άλλη μια δύσκολη ασκησούλα που χρειάζεται εξάσκηση για να την πετύχουμε στην τελική της μορφή. Η άσκηση αυτή βοηθάει στο να απελευθερώσουμε όλη την ένταση από τη μέση, τους γοφούς και τη λεκάνη κι αυξάνει την ευλυγισία μας στα σημεία αυτά. Ο τελικός μας σκοπός είναι να φέρουμε τα πόδια όσο πιο κοντά γίνεται στο κεφάλι μας, τεντώνοντας το υπόλοιπο σώμα, αλλά αρχικά ξεκινάμε με τα πόδια στο έδαφος. Ξαπλώνουμε μπρούμυτα και φέρνουμε τις παλάμες στο ύψος του στήθους. Από εκεί σπρώχνουμε τις παλάμες μας προς το έδαφος κι ανασηκώνουμε τον κορμό μας όσο περισσότερο μπορούμε, σφίγγοντας τους γλουτούς και την κοιλιά μας. Κρατάμε τη στάση αυτή 4-6 αναπνοές κι επαναλαμβάνουμε τρείς ή τέσσερις φορές μέσα στην εβδομάδα.

 

5. Low crescent lunge stretch

 

How to Do Crescent Lunge Pose (Anjaneyasana)

Πηγή εικόνας

 

Η στάση μισοφέγγαρο είναι άλλη μια στάση απαιτητική στην αρχή, αλλά υποσχόμαστε πως σταδιακά γίνεται πιο εύκολη κι έχει αποτελέσματα. Δουλεύει αρκετά την ευλυγισία της πλάτης και της λεκάνης και το ανοίγει τους γοφούς για περισσότερους πειραματισμούς στο κρεβάτι. Για να πετύχουμε τη στάση στεκόμαστε όρθιοι και κάνουμε ένα πλατύ βήμα μπροστά. Γονατίζουμε με το πίσω πόδι και σπρώχνουμε το κορμί μας προς τα εμπρός. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και λυγίζουμε την πλάτη προς τα πίσω όσο μπορούμε. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη μέρα και κρατάμε τη στάση για περίπου πέντε αναπνοές κι εκπνοές.