Λένε πως το σ3ξ κάνει καλό στον οργανισμό κι όλοι οι ειδικοί μας το συστήνουν ανεπιφύλακτα. Υπάρχουν όμως ορισμένες περιπτώσεις όπου η ερωτική επαφή μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα. Όχι, σε όλους φυσικά, αλλά υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που πρέπει να τα αντιμετώπισουν. Προφανώς το κείμενο αυτό δεν έχει πρόθεση να μας αποτρέψει από το να απολαμβάνουμε το σ3ξ, αλλά να έχει χαρακτήρα ενημερωτικό, καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ώστε εάν ο ερωτικός μας σύντροφος ή εμείς εκδηλώσουμε κάποια στιγμή τα παρακάτω να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, να μην πανικοβληθούμε και κυρίως να μην υποβαθμίσουμε τη σημαντικότητα ή την εμπειρία των ανθρώπων που τα βιώνουν.

Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λοιπόν από την ερωτική συνέρευση;

 

1. Σ3ξouαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Βλέπουμε και διαβάζουμε παντού γι’ αυτά, αλλά συνεχίζουμε να παραμένουμε αμαθείς σε μεγάλο βαθμό ως προς την προστασία, τη σημαντικότητα και την αντιμετώπισή τους. Το προφuλακτικό είναι η πιο βασική μέθοδος προστασίας από αυτά κι ακολουθούν οι εμβολιασμοί αλλά και τα συχνά τσεκ απ από επαγγελματίες υγείας.

 

2. Ουρολοιμώξεις

Από τις πιο συχνές «παρενέργειες» της ερωτικής επαφής. Η συχνότητά τους στις γυναίκες είναι 30 φορές μεγαλύτερη από ότι στους άντρες, αν κι αυτό δε σημαίνει πως δεν επηρεάζουν τον αντρικό πληθυσμό. Είναι γνωστό πως στη γεννητική μας περιοχή κατοικούν πολλά μικρόβια, ειδικά αφού χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα. Με την επαφή λοιπόν και κατά συνέπεια με τη διείσδuση μπορεί να κολλήσουμε μικρόβια στην ουροποιητική οδό, κι έπειτα να παρουσίαζουμε συμπτώματα όπως πόνο κατά την ούρηση. Πολλοί ειδικοί λοιπόν συνιστούν την ούρηση πάντα μετά την σ3ξouαλική επαφή, ώστε να απομακρύνεται η πλειοψηφία των μικροβίων που μπορεί να ήρθαμε σε επαφή.

 

3. Λοιμώξεις από ζυμομύκητες

Όπως και τα άλλα μικρόβια έτσι κι οι ζυμομύκητες είναι κομμάτι της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματός μας. Μερικά άτομα όμως έχουν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι οι άλλοι κι είναι ικανοί να μεταφέρουν τους μύκητες σε εμάς μέσω της ερωτικής επαφής. Η αλλαγή στην ποσότητα των μικροβίων αυτών μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικό ή οργανικό ή να προκληθεί από την αλλαγή στο ph του σώματός μας, από την αλλαγή για παράδειγμα του αφρόλουτρού μας.  Η λοίμωξη από ζυμομύκητες προκαλεί φαγούρα, έντονο ερεθισμό, πόνο κατά την επαφή και μπορεί να πάρει αρκετό διάστημα να υποχωρήσει.

 

4. Αλλεργία στο σπέρμ@

Σπάνιο; Ναι, αλλά υφίσταται. Μπορεί  να προκαλέσει από μια απλή φαγούρα, μέχρι αλλαγές στο ph της γεννητικής περιοχής, εξανθήματα, πόνο, πρήξιμο κι αλλεργικό σοκ. Το προφuλακτικό, είναι και σε αυτήν την περίπτωση η καλύτερη προστασία, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επαφή με το σπέρμ@.

 

5. Λοιμώξεις από τα σεντόνια

Μέγαλο θέμα συζήτησης αυτό και συχνά παραβλέπεται, ειδικά στο πάθος της στιγμής, αλλά η υγιεινή του σώματός μας δε φτάνει, αν το περιβάλλον που θα ξαπλώσουμε ή θα έρθουμε σε επαφή δε συμβαδίζει. Αν λοιπόν ο ερωτικός μας σύντροφος κοιμάται με τα εσώρουχα ή γυμνός, αν προηγουμένως είχε κολλήσει γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη και δεν πρόλαβε να κάνει γενική, ή αν απλώς δεν άλλαξε τα σεντόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε έχουμε μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουμε κι εμείς από ό,τι κατοικεί σε εκείνα τα σεντόνια.

 

6. Πονοκέφαλοι

Για πολλούς είναι δικαιολογία για να αποφύγουν το σ3ξ, για κάποιους λίγους όμως είναι αλήθεια και ταλαιπωρούνται. Υπάρχουν δύο είδη πονοκεφάλων που σχετίζονται με το σ3ξ. Το πρώτο έχει να κάνει με την έντονη δραστηριότητα των μυών που προκαλεί πονοκεφάλους. Συνήθως οι πονοκέφαλοι αυτού του είδους δεν είναι ιδιαίτερα έντονοι, αλλά είναι αξιοσημείωτοι. Το δεύτερο είδος έχει να κάνει με πονοκέφαλο που προκαλείται με τον οργ@σμό κι είναι ιδιαίτερα επίπονοι καθώς πρόκεται για αγγειακούς πονοκεφάλους που λαμβάνουν χώρα λίγο πριν την κορύφωση, λόγω της αύξησης της πίεσης του αίματος. Συμβαίνουν συχνότερα στους άντρες και διαρκούν από μερικά λεπτά μέχρι κι ώρες.

 

7. Σύνδρομο μετά- οργ@σμικής νόσου ή POIS 

Πρόκειται για σύνδρομο που αναγνωρίστηκε επίσημα το 2002 κι επηρέαζει περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό μετά την ολοκλήρωση. Οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως πρόκειται για αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί πυρετό, μυοσκελετικούς πόνους, κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης.

 

8. Μετασυνουσιακή δυσφορία

Το να ξενερώνουμε μετά από μια όχι και τόσο καλή ερωτική επαφή είναι ένα πράγμα, αλλά το να πέφτεις σε κατάθλιψη ακόμη και μετά από το τέλειο κρεβάτι, δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά. Το σύνδρομο αυτό επηρεάζει περισσότερο γυναίκες και πιο συγκεκριμένα το 10% των γυναικών παγκοσμίως. Μετά το σ3ξ λοιπόν παρουσιάζονται συναισθήματα θλίψης, ευερεθιστότητας, άγχους ή οργής. Τα αίτια του συνδρόμου αυτού είναι πολλά και συνήθως χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού για να επιλυθεί το πρόβλημα

 

9. Παροδική σφαιρική αμνησία ή TGA

Είναι κάτι σαν αυτό που λέμε «μου πήρες τα μυαλά», αλλά όχι με τόσο ευχάριστη νότα, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό χάνουν τη μνήμη και τις αναμνήσεις τους παροδικά μια ώρα περίπου μετά την ερωτική συνεύρεση. Έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν πως οι πάσχοντες έχουν κάποιο πρόβλημα στη σφαγίτιδα φλέβα, που είναι ένα κεντρικό αγγείο και μεταφέρει αποοξυγονομένο αίμα από τον εγκέφαλο στην καρδιά. Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, στα άτομα με την εν λόγω παθολόγια.