Η ρουτίνα σε μία σχέση αποτελεί κόκκινο πανί κι είναι ίσως, πρακτικά, η νούμερο ένα αιτία χωρισμού, δεδομένης της τριβής των συντρόφων που οδηγούν στη βαρεμάρα και το συναίσθημα του τέλους. Με τον καιρό, το σεξ –που αποτελεί βασικό κομμάτι μιας σχέσης– καταντά, αν όχι βαρετό, τουλάχιστον αναμενόμενο και γραφικό. Αν έχεις φτάσει στο σημείο αυτό της ανίας που σε απωθεί απ’ το να έρθεις πιο κοντά με το ταίρι σου, η τεχνική Karezza ίσως είναι ο κρυμμένος άσσος στην τράπουλα της σχέσης σου.

Ο όρος “Karezza” προέρχεται απ’ την ιταλική λέξη “carezza” και σημαίνει απαλό χάδι. Συνδυάζει στοιχεία απ’ το ταντρικό σεξ, έχοντας δυτικές σεξουαλικές επιρροές, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται στη σωματική επαφή. Βασικός στόχος, λοιπόν, δεν είναι η άμεση ολοκλήρωση των συντρόφων αλλά η όλη διαδικασία στον δρόμο προς την ευχαρίστηση. Η τεχνική αυτή βάζει τέλος στο «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» και δίνει έμφαση στη διαδικασία του έρωτα, την επαφή και την επικοινωνία των συντρόφων. Εμβαθύνει στο συναισθηματικό δέσιμο των εραστών και κατ’ επέκταση φέρει τον οργασμό ως φυσιολογική εξέλιξη της ερωτικής συνεύρεσης κι όχι σαν αυτοσκοπό.

Οι μελετητές που έχουν ασχοληθεί με τη σύγχρονη αυτή τάση του έρωτα υποστηρίζουν πως το Karezza μπορεί να οδηγήσει σε οργασμό, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό δε συμβεί, είναι μια πρακτική κι εμπειρία που ξεσηκώνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Σκοπός του, δηλαδή, είναι η ολοκλήρωση κι ο τελικός οργασμός όλων των κυττάρων του κορμιού μας, κι όχι αποκλειστικά η σεξουαλική ικανοποίηση με τη μορφή που μας είναι γνωστή έως σήμερα.

Όπως κάθε τεχνική, έτσι ακριβώς κι η Karezza, αποτελείται από τέσσερα στάδια –αρκετά δύσκολα κατά γενική ομολογία– τα οποία οι συμμετέχοντες οφείλουν να ακολουθήσουν πιστά, προκειμένου τα φτάσουν στην επίτευξη του στόχου και την κατάκτηση της ευχαρίστησης. Το πρώτο στάδιο απαιτεί αποχή απ’ το σεξ (τουλάχιστον δύο εβδομάδων), προκειμένου ο άντρας να ανακτήσει τη ζωτική του ενέργεια κι αντοχή. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει αυτό ακριβώς που σημαίνει και το όνομα της τεχνικής: χάδια. Η γυναίκα καλείται να κάνει μασάζ στον σύντροφο με σκοπό την ανάπτυξη της επαφής, της άνεσης και της επικοινωνίας. Απαγορεύει κάθε είδους διέγερση και σκοπός, μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι ο άντρας να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του.

Προχωρώντας στο τρίτο στάδιο, το ζευγάρι μπορεί να ‘ρθει σε σεξουαλική επαφή, χωρίς ωστόσο η πλήρης διέγερση να ‘ναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η επίτευξη αυτού του σταδίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συχνή εναλλαγή στάσεων ή ακόμα και με τη μερική διείσδυση. Στην περίπτωση που ο οργασμός, όμως, αρχίζει να προειδοποιεί πως καταφτάνει, οφείλετε να σταματήσετε και να αρκεστείτε μόνο στην ευχαρίστηση του να κοιτάζει ο ένας τον άλλον στα μάτια. Αυτή η ομολογουμένως κακή διακοπή γίνεται καθώς είμαστε ακόμα στο προτελευταίο στάδιο κι ο οργασμός σε αυτή τη φάση δεν είναι η κύρια επίτευξη του Κarezza.

Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο, το ζευγάρι μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη διείσδυση. Η σεξουαλική συνύπαρξη πια είναι ουσιαστική και πραγματική κι οι δύο σύντροφοι οδηγούνται στον οργασμό, την ευχαρίστηση και την απόλυτη ηδονή, τόσο εγκεφαλικά όσο και σωματικά.

Η παράταση των προκαταρκτικών κι η σύνθεση μιας ρομαντικής ατμόσφαιρας είναι το χρυσό κλειδί στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την εφαρμογή της τεχνικής. Η χαλάρωση, η άνεση κι η έλξη είναι οι πρώιμοι στόχοι, με σκοπό στη συνέχεια την επίτευξη του αμοιβαίου οργασμού. Πέρα απ’ την οικειότητα και την άνεση ανάμεσα στους ερωτικούς παρτενέρ, –σύμφωνα με τους ειδικούς– το μυστικό είναι να ‘χεις ανοιχτά μάτια, να απολαμβάνεις ό,τι σου αρέσει και να διορθώνεις εκείνα που δε σου αρέσουν. Με την τακτική αυτή σκιαγραφείς την κατάσταση, απολαμβάνεις τη διαδικασία κι έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό στόχο.

Είναι κατάλληλη για όλους, όμως, η τεχνική του απαλού χαδιού; Η αλήθεια είναι πως η τεχνική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για ζευγάρια σε μακροχρόνια σχέση, που έχουν συνηθίσει σε μια πολύ συγκεκριμένη σεξουαλική ρουτίνα αλλά και σε όλους εκείνους που νιώθουν πως το παράθυρο της ερωτικής τους ζωής μπάζει. Σπάζοντας τα όριά τους και βάζοντας ασπίδα τη θέληση για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους υγείας, αποτελεί μία καινοτόμα πρόταση που επιχειρεί να ανανεώσει τόσο τους εαυτούς τους ξεχωριστά όσο και το δικό τους «εμείς».

Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως επισημαίνει η σεξ coach, Irene Fehr, «στο συνηθισμένο σεξ, η σύνδεση μεταξύ των εραστών έρχεται σε δεύτερο πλάνο. Μέσα στη βιασύνη για την επίτευξη του οργασμού, χάνεις σημαντικά πράγματα, όπως είναι η αίσθηση του παρτενέρ σου. Το πρώτο διάστημα μιας σχέσης, όταν γνωρίζεις τον σύντροφό σου, τέτοιας μορφής σεξ μπορεί να ‘ναι απολαυστικό, όμως όσο η σχέση προχωράει, το σώμα συνηθίζει αυτή τη ρουτίνα και χάνεται ο ενθουσιασμός.»

Όσο κι αν σου αρέσει ένα βιβλίο, όταν το διαβάσεις παραπάνω από τρεις φορές χάνει το ενδιαφέρον του, καθώς ξέρεις τη συνέχεια και το τέλος. Αντίστοιχα κι η σεξουαλική ζωή με τον άνθρωπό σου. Κράτα τον ίδιο συγγραφέα, αλλά άλλαξε βιβλίο κι εμπιστεύσου το καινούργιο ταξίδι που ξεκινά. Μην παίζεις άλλο σε ασφαλή ύδατα, δοκίμασε την τεχνική Karezza και πού ξέρεις; Ίσως είναι αυτό που αναζητούσες στην ανανέωση της ερωτικής σου ζωής.

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη