Στριμωγμένοι όλου του κόσμου ετούτου ενωθείτε! Είστε έτοιμοι να κάνετε το χώρο σας να φαίνεται λιγάκι μεγαλύτερος; Είτε ζείτε σ’ ένα διαμέρισμα-στούντιο είτε σ’ έναν πιο άνετο χώρο (εκτός κι αν θέλετε κέντρο οπότε για να έχετε μεγαλύτερο πρέπει να γεννάτε και λεφτά), ένας στενός και μπουκωμένος χώρος μπορεί να μας κάνει να αισθάνούμε κλειστοφοβικοί και πνιγμένοι. Αλλά μη φοβόμαστε όμως καθόλου, διότι πιο κάτω ακολουθούν 20 ιδέες εσωτερικής διακόσμησης για να κάνουμε τον χώρο μας να μοιάζει πιο ανοιχτός κι ευρύχωρος από ποτέ! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 

1. Καθρέφτες, καθρέφτες, παντού! Οι καθρέφτες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του βάθους και του χώρου, οπότε τοποθετήστε τους στρατηγικά στο σπίτι σας για να το κάνετε να φαίνεται μεγαλύτερο (σε εισόδους και σε πλευρές που βρίσκονται η μία κοντά στην άλλη).

 

Minions Bob Mirror gif on Make a GIF

 

2. Επιλέξτε έπιπλα με εκτεθειμένα πόδια (ελαφρώς ανασηκωμένα δηλαδή ή σε μορφή καρέκλας). Τα έπιπλα με εκτεθειμένα πόδια δημιουργούν την ψευδαίσθηση περισσότερου χώρου στο πάτωμα, δίνοντας την εντύπωση ότι το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

 

3. Αποσυμφορήστε κι οργανωθείτε. Ένας τακτοποιημένος χώρος μοιάζει αυτόματα μεγαλύτερος και πιο ανοιχτός, οπότε αφιερώστε χρόνο για να πετάξετε τη σαβούρα και να οργανώσετε τα πράγματά σας.

 

4. Επιλέξτε μια ανοιχτή παλέτα χρωμάτων. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν το φως, κάνοντας έναν χώρο να φαίνεται πιο φωτεινός κι ανοιχτός.

 

Interior design home decor GIF on GIFER - by Zulutaxe

 

5. Χρησιμοποιήστε πολυλειτουργικά έπιπλα. Τα έπιπλα που εξυπηρετούν περισσότερους από έναν σκοπούς, όπως ένα κρεβάτι με χώρο αποθήκευσης, ένα τραπεζάκι  που ανοίγει σε μεγαλύτερο ή ένας μετατρέψιμος καναπές, βοηθούν στη μεγιστοποίηση του χώρου.

 

6. Κρεμάστε τις κουρτίνες ψηλά. Το κρέμασμα των κουρτινών ψηλά πάνω από το πλαίσιο του παραθύρου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ψηλότερων οροφών και περισσότερου χώρου.

 

7. Χρησιμοποιήστε τον κάθετο χώρο. Εκμεταλλευτείτε τον κάθετο χώρο κρεμώντας ράφια ή έργα τέχνης ψηλότερα στους τοίχους. Επίσης, κρεμάστε έργα τέχνης με στρατηγικό τρόπο. Η ανάρτηση έργων τέχνης στο ύψος των ματιών βοηθά στη δημιουργία της ψευδαίσθησης ενός μεγαλύτερου χώρου.

 

8. Επενδύστε σε ένα μεγάλο χαλί αντί σε πολλά μικρά. Ένα μεγάλο χαλί μπορεί να βοηθήσει να οριοθετήσετε έναν χώρο και να τον κάνετε να φαίνεται πιο ανοιχτός αλλά κι ενιαίος. Αν τα χαλιά δεν είναι του στιλ σας τότε χρησιμοποιείστε το ίδιο δάπεδο σε όλους τους χώρους. Η χρήση του ίδιου δαπέδου σε όλο το σπίτι σας δημιουργεί μια συνεκτική ροή και κάνει τον χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος.

 

 

9. Αποφύγετε τα ακατάστατα μοτίβα. Τα πολυσύχναστα μοτίβα μπορούν να κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μικρότερος και πιο στενόχωρος, γι’ αυτό προτιμήστε απλούστερα σχέδια. Αντίστοιχα, χρησιμοποιήστε καθαρά έπιπλα. Τα διαφανή έπιπλα, όπως ένα τραπεζάκι σαλονιού από λουσίτη ή ακρυλικές καρέκλες, βοηθούν στο οπτικό άνοιγμα ενός χώρου.

 

10. Επιλέξτε έπιπλα με στρογγυλεμένες άκρες. Τα έπιπλα με στρογγυλεμένες άκρες δημιουργούν μια πιο οργανική ροή και βοηθούν στο άνοιγμα ενός χώρου.

 

11. Επενδύστε σε ένα statement κομμάτι. Ένα statement piece, όπως ένα τολμηρό έργο τέχνης ή ένα μοναδικό φωτιστικό, μπορεί να τραβήξει το βλέμμα και να κάνει τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος. Εκτός αυτού, κρατήστε τους τοίχους σας ανοιχτούς. Οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι αντανακλούν το φως και κάνουν έναν χώρο να φαίνεται πιο φωτεινός.

 

12. Χρησιμοποιήστε έπιπλα που μπορούν να κρυφτούν. Τα έπιπλα που μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα, όπως ένα πτυσσόμενο τραπέζι ή ένα murphy bed, βοηθούν στη μεγιστοποίηση του χώρου.

 

Declutter your life with Netflix's latest hit show | Source Magazine

 

13. Αποφύγετε τις βαριές κουρτίνες. Οι βαριές κουρτίνες μπορούν να κάνουν έναν χώρο να μοιάζει μικρότερος και πιο κλειστός, οπότε προτιμήστε ελαφρύτερες και πιο διάφανες κουρτίνες.

 

14. Επιλέξτε ένα γυάλινο τραπεζάκι σαλονιού. Ένα γυάλινο τραπέζι του καφέ καταλαμβάνει λιγότερο οπτικό χώρο και βοηθά να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι υπάρχει περισσότερος χώρος.

 

15. Χρησιμοποιήστε ανακλαστικές επιφάνειες. Οι αντανακλαστικές επιφάνειες, όπως ένα τραπεζάκι σαλονιού με καθρέφτη ή ένα γυαλιστερό backsplash, βοηθούν στην αναπήδηση του φωτός και κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

 

16. Κρεμάστε την τηλεόρασή σας στον τοίχο. Η ανάρτηση της τηλεόρασής σας στον τοίχο συμβάλλει στην απελευθέρωση χώρου στο δάπεδο και κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πιο ανοιχτό.

 

17. Εγκαταστήστε πλωτά ράφια. Τα αιωρούμενα ράφια καταλαμβάνουν λιγότερο οπτικό χώρο και παρέχουν έναν κομψό τρόπο να εκθέτετε τα πράγματά σας.

 

18. Δημιουργήστε γωνίτσες. Ένα εστιακό σημείο, όπως ένας τοίχος προγραμματισμού ή ένα γραφείο που θα βρίσκεται η βιβλιοθήκη σας, σάς βοηθάει να έχετε περιορισμένα τα πράγματά σας και να έχετε έναν πιο καθαρό χώρο.

 

Declutter GIFs | Tenor

 

19. Αγκαλιάστε τον μινιμαλισμό. Μια μινιμαλιστική προσέγγιση στη διακόσμηση βοηθά στη δημιουργία ενός καθαρού, ανοιχτού χώρου που μοιάζει μεγαλύτερος και πιο φιλόξενος.

 

20. Μην αγοράζετε πράγματα που δεν ξέρετε πού θα τα βάλετε. Ένας μικρός χώρος χρειάζεται σωστή οργάνωση και γερές αποφάσεις. Αν δεν ξέρετε πού να το τοποθετήσετε και γιατί το θέλετε, τότε μάλλον δεν το χρειάζεστε.