Ένα βίντεο 25 ετών που αναγνωρίστηκε από το FBI ως προϊόν μυστικού πράκτορα των Σαουδαραβικών υπηρεσιών, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, δείχνοντας τον άνδρα να κινηματογραφεί τοποθεσίες στο κέντρο της Ουάσιγκτον τρεις μήνες πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το βίντεο, που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1999, βρέθηκε στην κατοχή του FBI κι αποσφραγίστηκε σε δικαστική διαδικασία από οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, oι οποίες ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ήταν συνένοχη στο γεγονός, κάτι που οι ηγέτες της χώρας αρνούνται. Το βίντεο, αποκτήθηκε από το CBS και προβλήθηκε στο πρόγραμμα “60 Minutes”.

 

Περιεχόμενο του βίντεο

Το βίντεο περιλαμβάνει σχόλια από τον Omar al-Bayoumi, για διάφορες τοποθεσίες στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων του μνημείου της Ουάσιγκτον και των σημείων εισόδου και των διατάξεων ασφαλείας του κτιρίου του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Guardian. Ο al-Bayoumi αναφέρεται σε ένα «σχέδιο», κάτι που υποδηλώνει πιθανή πρόθεση για μελλοντικές επιθέσεις, σαν να μαρκάρει πιθανούς στόχους. Ο Καπιτώλιο, ας πούμε, πιστεύεται ότι ήταν ο στόχος ενός από τα αεροπλάνα, πριν καταφέρουν να εξουδετερώσουν τους αεροπειρατές, προκαλώντας τη συντριβή των αεροσκαφών στην ύπαιθρο της Πενσυλβάνια.

 

 

Πώς βρέθηκε

Το βίντεο βρέθηκε αρχικά από Βρετανούς ερευνητές στο διαμέρισμα του Al-Bayoumi τις ημέρες μετά τις επιθέσεις του 2001, όταν ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Άστον στο Μπέρμιγχαμ. Στο διαμέρισμα, βρέθηκε επίσης ένα τετράδιο με διευθύνσεις, που, σύμφωνα με τους δικηγόρους των οικογενειών, περιείχε τα στοιχεία επικοινωνίας αξιωματούχων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας εκείνης της εποχής. Η Σκότλαντ Γιαρντ έδωσε το βίντεο στο FBI.

 

Οι ισχυρισμοί της απέναντι πλευράς 

Η Σαουδική Αραβία έχει αρνηθεί επί μακρόν οποιαδήποτε συνενοχή ή υποστήριξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως και ο ίδιος ο Al-Bayoumi. Οι δικηγόροι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας έχουν υποβάλει αίτηση για την απόρριψη της υπόθεσης των οικογενειών, με την εκδίκαση να αναμένεται αυτό το καλοκαίρι.

Ο Al-Bayoumi, ωστόσο, φαίνεται πως είχε από καιρό αποτελέσει αντικείμενο εικασιών λόγω των δεσμών του με δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου, τον Ναουάφ αλ-Χαζμί και τον Χαλίντ αλ-Μιχντάρ. Μια έκθεση του FBI που αποχαρακτηρίστηκε τον Μάρτιο του 2022 παρουσίαζε αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρχαν «50/50 πιθανότητες» ο Al-Bayoumi να είχε προηγμένη γνώση των επιθέσεων λόγω της σχέσης του με τους Χαζμί και Μιχντάρ. Μια άλλη έκθεση του FBI που αποχαρακτηρίστηκε το 2023 αναφέρει ότι προσέφερε σημαντική βοήθεια στο ζευγάρι μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ και επικοινωνούσε με έναν βασικό συντονιστή του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

 

Το χρονικό των γυρισμάτων

Το βίντεο γυρίστηκε σε διάρκεια αρκετών ημερών και η εικόνα του είναι κάπως κοκκώδης. Ο Al-Bayoumi ξεκινά στο βίντεο να μιλά στα αραβικά, λέγοντας: «Ω αγαπητοί, αξιότιμοι αδερφοί, έναν χαιρετισμό σε σας από τον Al-Bayoumi», προσθέτοντας: «Σας καλωσορίζω στην Ουάσιγκτον – την αμερικανική πρωτεύουσα». Υποδεικνύοντας το μνημείο της Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι πάει εκεί για να «αναφέρει λεπτομερώς τι υπάρχει εκεί» στους ανθρώπους που απευθύνεται στο βίντεο. Εστιάζοντας σε αυτοκίνητα έξω από ένα άγνωστο κτίριο, σχολιάζει: «Τα αυτοκίνητά τους, το είπατε στο σχέδιο».

Το FBI υποστηρίζει ότι όταν ο Αl-Bayoumi γύριζε το βίντεο, ήταν μαζί με δύο διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας που η υπηρεσία πιστεύει ότι είχαν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να σχολιάσει στο “60 Minutes” σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης.

Η επίσημη έκθεση της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, ένα έγγραφο 585 σελίδων που δημοσιεύθηκε το 2004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αποτυχίες πληροφοριών εκ μέρους της CIA και του FBI ευθύνονται πρωτίστως για την επίθεση. Η έκθεση σχολίαζε επίσης: «Δεν έχουμε δει αξιόπιστα στοιχεία ότι πίστευε στον βίαιο εξτρεμισμό ή εν γνώσει του βοηθούσε εξτρεμιστικές ομάδες». Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, θεωρούμενος ως ο εγκέφαλος της επίθεσης, όταν ρωτήθηκε κατά την ανάκριση αν γνώριζε τον Αl-Bayoumi, απάντησε αρνητικά.

 

Με πληροφορίες από In.gr, ΤΑ ΝΕΑ, Τheguardian.com