Για περισσότερες από πέντε ώρες, δεκάδες Έλληνες πολίτες παραμένουν κρατούμενοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, χωρίς παραβίαση νόμου και με όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα στα χέρια τους. Πρόκειται για συμμετέχοντες στη διεθνή πρωτοβουλία March to Gaza, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να μετάσχουν μόνο εφόσον τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και κατόπιν επίσημης άδειας των αιγυπτιακών αρχών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ελληνική αποστολή, η κράτηση των πολιτών είναι αναίτια και αυθαίρετη, με σαφή απόπειρα παρεμπόδισης της συμμετοχής τους στην πορεία στήριξης προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Δεν έχουμε παραβεί κανένα νόμο, ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε», σημειώνουν μέλη της πρωτοβουλίας. «Έχουμε εισέλθει νόμιμα στη χώρα, με κάθε απαραίτητο έγγραφο. Αν δεν εγκριθεί η πορεία, θα συμμορφωθούμε. Η κράτηση όμως είναι ανεξήγητη και απαράδεκτη».

Το March to Gaza Greece απευθύνει έκκληση στις ελληνικές Αρχές να συνδράμουν άμεσα τους πολίτες που κρατούνται, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν πολίτες που αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα.

Τι απαντά η Αίγυπτος

Από την πλευρά τους, οι αιγυπτιακές αρχές υπενθυμίζουν με ανακοίνωσή τους ότι οποιαδήποτε επίσκεψη στην παραμεθόρια περιοχή της Γάζας (όπως η πόλη Ελ-Αρίς και το πέρασμα της Ράφα) απαιτεί προηγούμενη έγκριση, η οποία πρέπει να υποβληθεί μέσω των επίσημων καναλιών: είτε στις αιγυπτιακές πρεσβείες στο εξωτερικό, είτε μέσω των ξένων πρεσβειών στο Κάιρο. Η Αίγυπτος χαιρετίζει τις διεθνείς πρωτοβουλίες υπέρ των Παλαιστινίων, ωστόσο τονίζει ότι οι ευαίσθητες συνθήκες ασφαλείας στη συνοριακή περιοχή επιβάλλουν την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών.

«Δε θα εξεταστούν αιτήματα που δεν ακολουθούν τον θεσμοθετημένο μηχανισμό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς εισόδου στη χώρα.

Η στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε λιτή ανακοίνωση, καλεί τους Έλληνες πολίτες που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην πορεία προς τη Γάζα να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών, για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, παραπέμπει σε επικοινωνία με τα Γενικά Προξενεία στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια σε περιπτώσεις ανάγκης. Ωστόσο, η στάση αυτή έχει προκαλέσει απογοήτευση στους κρατούμενους και στους υποστηρικτές της αποστολής, καθώς δεν υπάρχει ακόμη σαφής διπλωματική παρέμβαση για την αποδέσμευσή τους.

Το March to Gaza είναι μια ειρηνική, διεθνής πρωτοβουλία που επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα του κόσμου στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, με φυσική παρουσία ακτιβιστών, καλλιτεχνών, γιατρών και δημοσιογράφων στα σύνορα. Ο αποκλεισμός, η πείνα και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους Παλαιστινίους· είναι ζήτημα παγκόσμιας ηθικής συνείδησης. Το γεγονός ότι πολίτες της Ελλάδας —που έχει ιστορικά δεσμούς με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο— κρατούνται για την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική, νομιμοποιημένη πρωτοβουλία, είναι προβληματικό. Και χρειάζεται επιτέλους να παρθεί μια ξεκάθαρη θέση.