Μια σοβαρή κρίση αντιμετωπίζεται στη χωματερή της Δ.Ι.Α.Μ.Α.Θ. στον Δήμο Ξάνθης, καθώς εκατοντάδες σκυλιά, ενήλικα και κουτάβια, ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, τρώγοντας σκουπίδια και ζώντας χωρίς καμία απολύτως βοήθεια, προστασία και φροντίδα. Όπως αναφέρει το καταφύγιο ζώων «Αδεσποτούλια της Ξάνθης» έλαβαν ένα τηλεφώνημα στις 25 Ιουλίου 2023 όπου κι ενημερώθηκαν για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

 

 

Εκατοντάδες σκυλιά, από ενήλικα έως κουτάβια, ζούσαν εγκαταλελειμμένα εντός κι εκτός της χωματερής, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της υποσιτισμού, χιλιάδων νόσων και της εγκατάλειψης. Οι εθελοντές του καταφύγιου ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Δήμου Ξάνθης περί έκκλησης για βοήθεια, σύναψαν σύμβαση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 κι ανέλαβαν τη φροντίδα, τη στείρωση, την εξέταση και τη διαχείριση των σκύλων. Όμως, στην πορεία έμειναν χωρίς καμία απολύτως στήριξη, όπως δηλώνουν.

 

 

Η συμφωνία περιλάμβανε τη φροντίδα για 150 σκυλιά, αλλά, δυστυχώς, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 600. Παρά τις προσπάθειες και τη βοήθεια εθελοντών, η κατάσταση παραμένει ως και σήμερα εξαιρετικά επισφαλής, ενώ με τη λήξη της σύμβασης τον Σεπτέμβριο, ο Δήμος Ξάνθης απέσυρε τη στήριξή του, αφήνοντας τα ζώα εντελώς αβοήθητα, σύμφωνα με καταγγελία του καταφύγιου, ενώ όπως αναφέρουν στο δελτίο Τύπου, οι Δήμοι Ξάνθης και Τοπείρου, παρά το νομικό πλαίσιο, αδυνατούν ή αρνούνται να επιλύσουν την κρίσιμη κατάσταση. Ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε μηδενικά αδέσποτα ζώα και μηδενική κακοποίηση, οι πρακτικές παραμένουν ανεπαρκείς κι ανεπίλυτες. Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες ζώα πεινούν και πεθαίνουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

 

 

Η κοινωνία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να δράσουν για τη στείρωση, τη φροντίδα και την επανένταξη των ζώων. Οι άνθρωποι του καταφύγιου δηλώνουν διαθέσιμοι να βοηθήσουν, όμως τονίζουν πως οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν δράση.

Η ανθρωπιά μας μετριέται από το πώς μεταχειριζόμαστε τα πλέον αδύναμα πλάσματα. Είναι καιρός να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τα ζώα που χρειάζονται βοήθεια. Είναι καιρός για δράση, είναι καιρός να δούμε αποτελέσματα.

 

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το καταφύγιο «Αδεσποτούλια»:

Ένα μήνα και μια εβδομάδα μετά από την κραυγή για βοήθεια από το καταφύγιο ζώων «Αδεσποτούλια» της Ξάνθης, το μαρτύριο συνεχίζεται.

Σιωπή από τον δήμο και από το κράτος. 400 ζώα -ίσως να έφτασαν στα 500 με τα νεκρά που μαζεύουμε κάθε μέρα.

Και αν εσάς αυτές οι φωτογραφίες σας σοκάρουν, εμείς αυτές τις εικόνες τις ζούμε. Έχουμε τη μυρωδιά του θανάτου στα ρουθούνια μας κάθε μέρα. Ζούμε τον θάνατο αυτών των πλασμάτων κάθε μα κάθε μέρα όταν ξεψυχάν’ στα χέρια μας κατά δεκάδες και πρέπει μετά να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν πάνω 500 ψυχές που μας χρειάζονται.

Επειδή ακούσαμε κάποιες διαδόσεις από διάφορες πηγές π.χ. ότι οι φωτογραφίες και τα video είναι παλιά ή ψεύτικα, ότι δεν είναι από τη χωματερή, ότι τα σκυλιά τα έφεραν από τη Βουλγαρία και τα παράτησαν εκεί (πώς είναι δυνατόν να περάσουν τα σύνορα τόσα σκυλιά χωρίς χαρτιά;), ότι τα πήγαν εκεί οι φιλοζωικές οργανώσεις (τα Αδεσποτούλια Ξάνθης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η επανένταξη αδέσποτων σκύλων σε χωματερές απαγορεύεται και επιπλέον το θεωρούν απαράδεκτο και αδιανόητο), ότι πήγαν εκεί μόνα τους προς αναζήτηση τροφής (η απόσταση από την πόλη της Ξάνθης είναι τεράστια για να φύγουν τόσα σκυλιά από εκεί και να καταλήξουν στη χωματερή για να τρώνε τι; τα πλαστικά και τα αλουμίνια της ανακύκλωσης;) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

1. το 2020 είχε γίνει έγγραφη καταγγελία από την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) για τον δήμο Τοπείρου όπου αναφέρεται ότι η Δημοτική Αρχή Τοπείρου μετέφερε στη χωματερή τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονταν εντός των ορίων του. Τα ζώα αυτά δεν είχαν στειρωθεί, δεν είχαν Microchip και δεν είχαν καταγραφεί.

2. Πολλά από τα σκυλιά που περιθάλψαμε από τη χωματερή ελέγχθηκαν και έχουν Microchip καταχωρημένο στον Δήμο Ξάνθης.

3. Επειδή ακούσαμε ότι είμαστε υπερβολικοί για το όλο θέμα και κάποιοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις εικόνες που δείχνουμε, έχουμε να πούμε τα εξής: Κάθε μα κάθε μέρα που περνάει στη χωματερή ξεψυχούν ζώα. Ζώα που υποφέρουν, που εξακολουθούν και γεννάνε και πολλαπλασιάζονται

4. Οι φωτογραφίες και τα video είναι 100% πραγματικά και είναι από τη χωματερή της Ξάνθης. Και δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει μόνο στην Ξάνθη. Και τα σκυλιά δεν είναι ούτε 50 ούτε 70 ούτε 90 ούτε 100. Έχουν στειρωθεί τουλάχιστον 250 σκυλιά και υπάρχουν πάνω από 200 στον χώρο της χωματερής τα οποία είναι φοβικά και κρύβονται. Τα ζώα αυτά είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της χωματερής σε μια έκταση 120 στρεμμάτων. Και εξακολουθούν να πεινάνε, να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς μας επισκέφθηκε στις 24/1 και συναντήθηκε και με τους 4 δημάρχους του Νομού Ξάνθης και υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση το συντομότερο δυνατόν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση.

Αυτή τη στιγμή τα ζώα σιτίζονται από εμάς χάρη στις δωρεές σωματείων από το εξωτερικό, από την Ελλάδα, από εταιρίες της χώρας μου και απλούς πολίτες που τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Και να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε εθελοντές αι αυτή τη στιγμή σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος της κατάστασης στις πλάτες μας. Και οικονομικά και συναισθηματικά. Όπως χιλιάδες εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Και δε μας αξίζει να μας κουνάει κανένας το δάχτυλο, να πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε επειδή κάποιος άλλος δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις του και τα καθήκοντά του ή να υπάρχουν υπόνοιες ότι εμείς καταχραστήκαμε χρήματα εις βάρος των ζώων.

Κάθε μέρα που περνάει χάνονται δεκάδες ζώα. Γι’αυτό πλέον φωνάζουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και τα ζώα να φύγουν από εκεί ΧΘΕΣ και η δημοτική αρχή να αρχίσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία όπως οφείλει. Όχι μόνο στην Ξάνθη. Σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μέσα από την καρδιά μας σας ευχαριστούμε κι ευελπιστούμε να δοθεί σύντομα ένα τέλος στο μαρτύριο αυτών των πλασμάτων, να φύγουν από τα σκουπίδια, να έχουν μια ευκαιρία να ζήσουν σε ένα καλό σπίτι και κυρίως να υπάρξει άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το θέμα των ζώων.