Μια μέρα που θα μείνει στη μνήμη της Τουρκίας ως μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της, είναι η χθεσινή. Κι αυτό γιατί χθες, 27/2, επτά γυναίκες δολ@φονήθηκαν από άτομα με τα οποία είχαν σχέση, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Türk. Η τραγική αυτή σειρά γυναικοκτονιών συνέβη σε διάφορες πόλεις της χώρας, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μπουρσά (Προύσα) και την Ιζμίρ (Σμύρνη), ως και τις ακτές στο Αιγαίο, βόρεια (η Σακάρια), και στην Ανατολία, αναδεικνύοντας πως η έμφυλη βία διατρέχει το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας και οι συνέπειές τις είναι ολέθριες.

Οι αρχές αναφέρουν ότι οι δράστες των εγκλημάτων ήταν είτε οι σύντροφοί τους, είτε οι πρώην σύντροφοί τους, με τους οποίους είχαν χωρίσει. Οι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 32 και 49 ετών, δ@λοφονήθηκαν με όπλα ή μαχαίρια, αφήνοντας πίσω τους οικογένειες και φίλους σε βαθιά θλίψη και απογοήτευση. Σύμφωνα με το Haber Türk, τρεις από τους δράστες αυτοΚτόνησαν, δύο συνελήφθησαν, ενώ ένας τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του κι αργότερα εξέπνευσε.

 

 

Το φαινόμενο δεν είναι νέο, και συνδέεται με την ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών στην Τουρκία την τελευταία 10ετία. Το 2023, μόνο, η οργάνωση «Θα Σταματήσουμε τις Γυναικοκτονίες» κατέγραψε 315 γυναικοκτονίες και 248 ύποπτους θανάτους, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενεργό δράση και πρόληψη από τις Αρχές. Η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ 2013 και 2021, 3035 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο από κάποιο σύντροφο, ή συγγενικό τους πρόσωπο. Περίπου το 40% των Τούρκων γυναικών έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ποσοστό που υπερβαίνει τα ποσοστά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ η Παγκόσμια Έκθεση για το χάσμα μεταξύ των φύλων του 2021 κατέταξε την Τουρκία στην 133η θέση μεταξύ 156 χωρών.

Παράλληλα, η απόσυρση της χώρας από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών από το 2021 δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της βίας.

Οι φωνές που αντιδρούν σε αυτήν την αποτρόπαιη συνθήκη, απαιτούν από την Πολιτεία και τις Αρχές να δράσουν αποφασιστικά και να διασφαλίσουν την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Η κοινωνία περιμένει κι επιμένει, καθώς η σιωπή και η αδράνεια δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα κράτος που αναζητά τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια για όλους τους πολίτες του. Εκτός κι αν δεν τα αναζητά. Τότε, τι γίνεται;

 

Πηγή φωτογραφίας: ieidiseis