Τι συζητά σήμερα ολόκληρο το facebook? Την επική γκάφα του ίδιου του facebook όπου εδώ και περίπου 3+ κάτι ώρες σε όποιο προφίλ μπαίνεις για να κάνεις ολίγον stalking φροντίζει να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του με τον λιγότερο διακριτικό τρόπο της παρουσίας σου εκεί μέσα. Πώς; Στέλνοντας του ένα τοσοδούλι friend request εν αγνοία σου.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στα κεντρικά μας από Αττική, νήσους και περιφέρεια κάνουν λόγο για σπίτια που κλείνουν απόψε – κι αν δεν κλείσουν, θα κλείσουν. Μαζί τους βέβαια θ’ ανοίξουν στόματα – και απ’ ό,τι φαίνεται παρτίδες, με μπόλικους λεγάμενους, πρώην, νυν κι επόμενους.

Το θέμα όμως πέρα απ’ τον πανικό που εύλογα δημιουργεί στο μέσο χρήστη που μπαίνει ίσα για 3 δευτερόλεπτα να τσεκάρει τι έχει ποστάρει κάποι@ που αντιπαθεί, κάποι@ που ανταγωνίζεται, κάποι@ που ζηλεύει, κάποι@ που για χάρη του τσουρουφλίζεται και πάει λέγοντας, φέρνει στην επιφάνεια ξανά -κι αυτή τη φορά σε μεγέθυνση- το πόσο εκτεθειμένοι τελικά είμαστε: εμείς και μαζί και τα τάχα μου προστατευμένα ευαίσθητα δεδομένα μας.

Το facebook απ’ το μεσημέρι βιώνει ένα βατερλό του κύρους του, μαζί κι η περιβόητη meta η οποία μετά τα σφάλματα των αόρατων ειδοποίησεων, των μηνυμάτων που εμφανίζονται μετά από ώρες και των αργόσυρτων refresh στα pages βρίσκεται πιθανότατα μπροστά στο πιο ισχυρό χαστούκι που έχει δεχτεί. Το σημερινό bug δεν είναι ένα απ’ αυτά που λες “σιγά μωρέ, θα μας σπάσει τα νεύρα μια δυο μερούλες και θα φτιάξει”, το σημερινό bug έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με το κυρίαρχο που τόσα χρόνια μας τάζει ο Ζούκεμπεργκ: “Ασφάλεια, απόρρητο, γαλήνη, συνέχισε άνθρωπε να περιηγείσαι ανενόχλητος στα προφίλ όσων επιθυμείς κι εμείς υποσχόμαστε δε θα βγάλουμε τσιμουδιά”

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει καμία επίσημη ενημέρωση, 9 και 10 μ.μ. ώρα Ελλάδος που γράφονται αυτές οι γραμμές. Το τουίτερ βεβαίως μαζί με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν λυσσάξει. Γνωστοί και φίλοι διαγράφουν πανικόβλητοι τα προφίλ τους ώστε όταν ο παραλήπτης του friend request δει το αίτημα που -δεν έκαναν αλλά- έκαναν εκείνοι να βρίσκονται κάπου στη στρατόσφαιρα. Αόρατοι. Διάφανοι. Όπως θα ‘πρεπε να είναι.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το φιάσκο τις επόμενες ώρες, πώς θα τα μπαλώσουν, πώς θα το επιδιορθώσουν, πότε θα επανέλθει η πλατφόρμα στην κανονική της λειτουργία και οι χρήστες θα μπορούν να αρχίσουν εκ νέου τις κατασκοπίες τους. Ωστόσο κάτι μας λέει ότι μετά τη σημερινή μέρα ποτέ ξανά δε θα είναι όλα τα ίδια στο facebook stalking: Θα το σκέφτεσαι πάντα δυο και τρεις φορές πριν μπεις σ’ ένα προφίλ που δε θες να ξέρουν ότι επισκέφτηκες αλλά παράλληλα καίγεσαι να δεις τι γίνεται εκεί μέσα.
Δε θα είναι όμως ποτέ ξανά όλα τα ίδια και για τον ίδιο τον όμιλο που σε μια τόσο δα στιγμούλα έδειξε πόσο εκτεθειμένος είναι, αφήνοντας τόσο εκτεθειμένους τους χρήστες του.

Για το πρώτο υπάρχει λύση, κι αρκεί να γκουγκλάρετε κάτι σαν “view anonymous social media profiles” – και ναι, το μάθατε από εμάς.

Για το δεύτερο, προς το παρόν, αναζητείται.

UPDATE: To facebook βγάζει ανακοίνωση κι απολογείται για το bug. Διάβασέ την εδώ!