Πόσες φορές μπορεί να βρέθηκες στον δρόμο νύχτα, όντα άντρας, να είδες μια γυναίκα δίπλα σου και να παρατήρησες πως επιταχύνει το βήμα της για να απομακρυνθεί από εσένα. Χωρίς να κάνεις κάποια κίνηση εναντίον της, χωρίς να έχεις επιθετικές διαθέσεις. Αντίστοιχα, πόσες φορές κι εσύ ο ίδιος μπορεί να κράτησες αποστάσεις από μια γυναίκα, να άλλαξες πεζοδρόμιο για να μη φοβάται, να επιτάχυνες ο ίδιος για να την προσπεράσεις για να μη νιώσει απειλή, ή να προσφέρθηκες να πας από τις σκάλες για να μην είστε οι δυο σας στο ασανσέρ. Ενοχικά κατάλοιπα μιας εποχής όπου ο άνδρας γίνεται κοινωνικά ένα οπλισμένο χέρι εναντίον γυναικών. Σε μια εποχή όπου ο φόβος της έμφυλης βίας είναι τόσο ισχυρός, συνεχίζει με τον τρόπο του κι αναπαράγει περισσότερες έμφυλες διακρίσεις.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του διάσημου ηθοποιού Αντίνοου Αλμπάνη, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο ασανσέρ με μια γυναίκα που τον ενημέρωσε πως δεν επιθυμεί να βρίσκεται εντός του ανελκυστήρα μόνη της μαζί του, γιατί φοβάται τους άντρες. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 6 Απριλίου, ο Αντίνοος Αλμπάνης μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter το περιστατικό που τον άφησε άφωνο, ενημερώνοντας το κοινό του πως η κίνηση αυτή θα του πάρει τουλάχιστον δυο συνεδρίες με τον ψυχίατρό του. Δήλωση αρκετή, για να ξεσπάει και πάλι το ελληνικό ίντερνετ, προσφέροντας τα πυρά του, χωρίς να υπάρξει η ελάχιστη σκέψη για το κίνητρο και τη σκέψη του ηθοποιού.

 

 

Η ανάρτησή του έγινε αμέσως viral και προκάλεσε αντιδράσεις από τους followers του. Πολλοί υποστήριξαν ότι η γυναίκα μπορεί να έχει ένα τραύμα που σχετίζεται με έμφυλη βία, ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη για ασφάλεια σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Υπήρξαν όμως κι εκείνοι που τον κατηγόρησαν για έπαρση και για εγωπάθεια, θεωρώντας ότι προσβλήθηκε που δεν τον αναγνώρισε. Ειρωνικά συνέχισαν επικρίνοντας την απόφασή του να μιλήσει για το περιστατικό στον ψυχίατρό του, λέγοντάς του ότι θα έπρεπε να πάει εδώ και καιρό. Ο Αντίνοος Αλμπάνης απάντησε στα σχόλια, διευκρινίζοντας ότι δεν έκρινε τη γυναίκα και ότι ο καθένας έχει τους δικούς του φόβους, ενώ ανά περιπτώσεις χρησιμοποίησε κι έναν ελαφρύ σαρκασμό για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει με τον θεραπευτή του.

 

albanis2

 

Αν το καλοσκεφτούμε, τι τόσο παράλογο είπε; Δεν είναι λογικό, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει τη βία μέσα του να σοκάρεται στη συνειδητοποίηση πως το φύλο του στοχοποιείται; Δεν είναι λογικό για οποιονδήποτε άνθρωπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, να αισθάνεται ότι χρειάζεται καθοδήγηση γιατί ο φόβος τον έχει κυριεύσει; Ίσως, αν όλοι ακολουθούσαμε τον δρόμο της ψυχοθεραπείας για να ανακαλύψουμε έναν υγιή τρόπο διαχείρισης και κατανόησης του από πού προκύπτουν οι φόβοι μας, να μιλούσαμε για έναν εντελώς διαφορετικά δομημένο κόσμο. Ο Αντίνοος Αλμπάνης είπε το απολύτως λογικό, ότι δηλαδή, τον σοκάρει το γεγονός ότι η ύπαρξή του, μπορεί να προκαλέσει φόβο, χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει κάτι γι’ αυτό. Στοιχείο που μπορεί να διέπει πολλούς άντρες αυτήν την περίοδο, σηκώνοντας μια ενοχή για το φύλο τους, αισθανόμενοι ότι κουβαλούν ένα κομμάτι της σκληρότητας και της βαναυσότητας της έμφυλης βίας, ενώ την ίδια στιγμή απέχουν χιλιόμετρα από αυτή.

Και σαφώς είναι υγιές και χρήσιμο να εξερευνά κανείς κάθε κομμάτι του ψυχισμού του, που θεωρεί ότι χρειάζεται διερεύνηση και δε θα έπρεπε ούτε κατά διάνοια να στοχοποιείται γι’ αυτό. Όσο λογικό είναι για μια γυναίκα να φοβάται παρουσία του ανδρικού φύλου, γιατί έχει τραυματιστεί ο ψυχισμός της στην Ελλάδα του 2024, άλλο τόσο λογικό είναι και για έναν άντρα να αισθάνεται ότι φορτώνεται το στίγμα του θύτη «προνομιακά» κι αυτό να είναι απάνθρωπο και σκληρό. Το ζήτημα παραμένει έμφυλο κι είναι αυτό το στοιχείο που χρειάζεται να δουλέψουμε. Για να μη φοβάται καμία γυναίκα να είναι μόνη της με έναν Αντίνοο στο ασανσέρ. Για να μη χρειάζεται κανένας Αντίνοος να πάρει τις σκάλες, υπό τη σκέψη πως η μορφή του και μόνο θα προκαλέσει φόβο σε μια γυναίκα.