Παρέα με covid και κόκa έκαναν οι Αθηναίοι φέτος γιορτές, όπως καταγράφηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαΐδη. Η έρευνα που έγινε αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση του γενικού φορτίου σε λύματα, συμπεριλαμβανομένων του κοροναϊού, της γρίπης τύπου Α και του συγκυτιακού ιού, γιατί μία ίωση ποτέ δεν είναι αρκετή απ’ ό,τι φαίνεται. Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως η αύξηση αυτή, φέτος, παρουσιάζεται αργότερα σε σχέση με προηγούμενα έτη, ίσως λόγω των εξαιρετικά καλών καιρικών συνθηκών. Κοινώς, σαν έπιασαν τα κρύα, ξεκίνησε ο κόσμος να πέφτει σαν τα κοτόπουλα από ιούς, αλλά και να μαστουρώνει στο σπίτι του.

 



 

Πόση κοκaΐνη πήραν οι Αθηναίοι στις γιορτές; Αρκετή, αλλά όχι τόση, όση η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η απάντηση. Ο καθηγητής, μιλώντας γι’ αυτό, εστίασε στο πρόβλημα της αυξημένης κατανάλωσης ουσιών, με έμφαση στην κoκaΐνη, κατά τη διάρκεια των εορτών- που είνα και το πιο high class nαρκωτικούλι. Τα νέα, δεν τα λες κι ευχάριστα, αφού η ανάλυση των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση κοκ@ΐνης διπλασιάστηκε, με τον καθηγητή να επισημαίνει πως είναι λογικό επακόλουθο του ότι η τιμή της κοκaΐνης έχει χαμηλώσει και η χρήση της αυξήθηκε κατά πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποσοστό που κράτησε και μετά από αυτή. Για την ακρίβεια, κάποιους μήνες φάνηκε να τριπλασιάστηκε.

Συνολικά, το ποσοστό ανέρχεται στο 0,3% του πληθυσμού της Αττικής, που αντιστοιχεί σε περίπου 120.000 πολίτες, αναδεικνύοντας τη χρήση κοκ@ΐνης ως μία αρκετά δημοφιλή δραστηριότητα στις γιορτές- κάτι σαν τα κάλαντα ας πούμε. Στα σοβαρά της υπόθεσης, ο καθηγητής ανέφερε ότι η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα είναι σταθερά και διαχρονικά κρίσιμη, με τη χρήση να εκτινάσσεται και σχεδόν να διπλασιάζεται, υπογραμμίζοντας ότι η πίεση που δημιουργούν στην ψυχολογία, επηρεάζει τη συμπεριφορά των ατόμων και τους στρέφει προς την εξάρτηση. Κοινώς, το ρίχνουμε στα βαριά.

Επειδή όμως δεν είμαστε μόνοι μας, στο μεγάλο τασάκι που ονομάζεται Ευρώπη είμαστε -μάλλον- από τις μικρότερες γόπες, όπως δείχνουν τα πράγματα. Σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης EMCDDA και την Europol, περίπου 14 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ ηλικίας 15-64 ετών – σχεδόν το 5%- έχουν δοκιμάσει κοκaΐνη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ περίπου 3,5 εκατομμύρια κατανάλωσαν το ναρκwτικό τον τελευταίο χρόνο. Η λευκή κυρία, κρατάει τα σκήπτρα της στην Αυστρία, όπου το 5,6 τοις εκατό του νεαρού ενήλικου πληθυσμού καταναλώνει κόκa, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (4,8%), την Κροατία (3,9%), την Ολλανδία (3,5 %), Ισπανία και Γαλλία (3,2%). Οι Ισπανοί ενήλικες είναι οι πιο πιθανό να κάνουν μια μυτιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους με ποσοστό 11,2%, ακολουθούμενοι από εκείνους που κατοικούν στην Ιρλανδία (8,3%).

Στην Πολωνία και τη Λιθουανία, μόνο το 0,7% των ενηλίκων θα δοκίμαζε μία φορά, ακολουθούμενο από τη Σλοβακία (0,9%). Η Μάλτα (0,5%) έχει επίσης σημαντικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης, ενώ, εν τέλει, η Ελλάδα βρίσκεται στις πιο χαμηλές θέσεις με ποσοστό κατανάλωσης 0,6%. Έχουμε δρόμο ακόμη.

Όλη η Ευρώπη στα λευκά, κοινώς. Και δεν είναι τόσο περίεργο, αν σκεφτεί κανείς τις άγριες εποχές που ζούμε και το πόσο συχνά αλλά κι έντονα νιώθουμε να μας υπερβαίνουν. Αύξηση βίας, διαφθοράς, άγχους, ανοιχτοί δρόμοι διακινητών, χαμηλή τιμή, άνθρωποι μόνοι. Η τέλεια συνταγή για την επιτυχία. Μα όταν το μυαλό σταματήσει να είναι θολό, ίσως δούμε ότι όλα από εμάς ξεκινούν κι εμείς τα τελειώνουμε. Κι ίσως τότε, δούμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.