Με μια φορτισμένη απολογία, που κινήθηκε ανάμεσα στην άρνηση, την αυτοκριτική και την αίσθηση προσωπικής καταστροφής, ο Πέτρος Φιλιππίδης στάθηκε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, όπου δικάζεται για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος συναδέλφων του ηθοποιών.

«Εμένα με λένε Πέτρο Φιλιππίδη και είμαι σκηνοθέτης, ηθοποιός και μεταφραστής. Δεν είμαι πια. Είμαι ό,τι έχει απομείνει από αυτόν», δήλωσε στην αρχή της απολογίας του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που έχει χάσει τα πάντα. Στη συνέχεια αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες: «Έχω κάνει λάθη, έχω ελαττώματα. Αλλά ποτέ δεν εγκλημάτησα, δε βίασα, δεν αποπειράθηκα να βιάσω. Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν».


 

Παραδέχθηκε ότι υπήρξε εγωιστής και αλαζόνας, αλλά υποστήριξε ότι τα πράγματα έχουν διογκωθεί σε βάρος του. «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια θάλασσα και δε βουτάει κανείς να με σώσει. Πρέπει μόνος μου να βγω στην επιφάνεια. Είναι μεγάλο το κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηθοποιός έκανε λόγο για μια «δίκη που γίνεται και εκτός της αίθουσας», επισημαίνοντας πως λίγοι ήταν αυτοί που τον στήριξαν δημόσια και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι συνεχίζουν να τον δαιμονοποιούν γιατί «η κακία πουλάει». Όπως είπε, «το κλίμα στον κόσμο έχει αλλάξει υπέρ μου, αλλά τα μέσα επιμένουν σε μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο κίνημα #metoo, δήλωσε υποστηρικτής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που εφαρμόζεται: «Είμαι με το metoo, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι metoo. Είμαι με τις γυναίκες, τις αγαπώ, αλλά ποιος θα με πιστέψει;». Έθεσε επίσης το ερώτημα: «Πού προστατεύθηκε το τεκμήριο της αθωότητάς μου;».

Σε έντονα συναισθηματικό τόνο, παραδέχθηκε ότι είναι πλέον άνεργος και πως ζει χάρη στη σύζυγό του, Ελπίδα. «Ούτε αυτοκίνητο δεν έχουμε. Είμαι τεμπέλης και άνεργος πια. Έζησα μεγάλες δόξες, σήμερα δεν έχω τίποτα».


 

Σημείωσε πως το γεγονός ότι υπήρξε άπιστος δεν σημαίνει ότι είναι και βιαστής. Με μια δόση ειρωνείας ανέφερε: «Υπήρξα άπιστος. Αλλά αυτό το “άπιστος” είναι σαν να έχω πάει με όλη την Ελλάδα. Εγώ και ο Σπαλιάρας».

Ο Φιλιππίδης ζήτησε συγγνώμη, αλλά έθεσε όριο σε αυτή: «Ζητώ συγγνώμη αν έβλαψα κάποιον άθελά μου. Αλλά να ζητήσω συγγνώμη για απόπειρα βιασμού; Δεν την έχω κάνει. Πώς να ζητήσω συγγνώμη;».

Λίγο αργότερα ο κατηγορούμενος σημείωσε: «Σε καιρό ειρήνης είναι όλα καλά. Σε ένα πόλεμο όμως όλα αλλάζουν. Και η πανδημία ήταν ένας πόλεμος. Ό Σπύρος Μπιμπίλας είχε πει πως αν δεν ήταν η πανδημία δεν θα είχαν γίνει οι καταγγελίες. Ξεκίνησε ένας πόλεμος. Και το θέμα ήταν η αλλαγή στο θέατρο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και για το πώς σκοπεύει να συνεχίσει τη ζωή του: «Άκουσα ακόμη να λένε ότι είχα πολυτελή δίκη. Θέλω να τελειώσει. Εγώ είμαι έτοιμος και προετοιμασμένος για όλα. Έχω μιλήσει με τους δικούς μου. Έζησα μεγάλες δόξες με πολλά χρήματα. Σήμερα είμαι ένας τεμπέλης, ένας άνεργος και ζούμε επειδή δουλεύει η Ελπίδα. Ούτε αυτοκίνητο δεν έχουμε.»

Έζησα δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους. Δίπλα στον Κουν, τον Θεοδωράκη, τον Μάνο. Δεν θα μπορούσα να είμαι βιαστής. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ήθος», είπε ο ακόμη ο ηθοποιός.

Η απολογία του έκλεισε με μια βαριά φράση: «Ελπίζω να μην έχω το τέλος του Σωκράτη. Θέλω να με δικάσετε δίκαια».


 

Λίγο πριν την απολογία, πλησίασε τη δικαστή για την οποία είχε ζητήσει εξαίρεση και της ψιθύρισε κάτι, με εκείνη να του απαντά: «Ευχαριστώ, να είστε καλά».

Στην έναρξη της διαδικασίας, ο συνήγορός του επανέφερε το αίτημα για διακοπή της δίκης, επικαλούμενος την καθυστέρηση στην εξέταση του κινητού τηλεφώνου της πρώτης καταγγέλλουσας από τα Εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. Το αίτημα απορρίφθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου με το σχόλιο: «Το αίτημα αυτή τη στιγμή είναι απορριπτέο».