jy-m

65 στο σύνολο μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται αφημένοι στην τύχη τους στη Ρόδο, την ίδια στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται να μην είναι σε καμία απολύτως θέση να παρέχει ούτε καν τα βασικά, όπως νερό και τροφή, ή περίθαλψη για τους τραυματίες. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες των πολιτών της Ρόδου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται σε κούτες ή και στο χώμα, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν κι αρκετά τραυματισμένα και υποσιτισμένα μωρά και μικρά παιδιά.

 

«Η Αστυνομία δε δίνει το οκ στον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια.»

 

«Οι άνθρωποι, οι πρόσφυγες εδώ πάνω από 10 μέρες. Η αστυνομία τους λέει πως θα φύγουν κι έτσι δεν τους φέρνει φαγητό, δεν τους φέρνει γιατρό, δε δίνει το οκ στον ερυθρό σταυρό να έρθει να βοηθήσει. Κοιμούνται στο χώμα και σε κούτες. Τα μωρά νηστικά για μέρες. 65 άτομα.», αναφέρει η Κυριακή Θεοδώρου, μέσα από το προφίλ της στο facebook.

Μάλιστα, τοπικά μέσα αναφέρουν ότι είναι στοιβαγμένοι δίπλα από το Δημαρχείο του Δήμου Ρόδου κι απέναντι από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίπλα από την Αστυνομία και μπροστά από το κεντρικό λιμάνι, εδώ και 10 μέρες, χωρίς κανένας απολύτως να ενδιαφέρεται για την κατάστασή τους.

 

«11 παιδιά είναι χωρίς φαγητό. 19 άτομα χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκ των οποίων ο ένας έχει 41 πυρετό. Το ΕΚΑΒ λέει πως δεν μπορεί να στείλει 19 ασθενοφόρα.»

 

Το ίδιο το Νοσοκομείο Ρόδου με το οποίο έχουν επικοινωνήσει οι κάτοικοι, δήλωσε ότι είναι ευθύνη του λιμενικού κι αδυνατεί να κάνει κάποια κίνηση χωρίς εντολή αυτού. Ταυτόχρονα τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής είναι στα όρια της κατάρρευσης με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου Μανώλη Ανδρουλάκη να αναφέρει πως εργάζονται με υπερωρίες και 16-18ώρες βάρδιες, χωρίς ρεπό λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το νησί της Ρόδου φαίνεται πως για άλλη μια φορά βασίζεται στα χέρια και την καλή διάθεση των εθελοντών της, την ίδια στιγμή που πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση πάσχουν σε βαθμό διάλυσης, ή σφυρίζουν κλέφτικα γυρνώντας το κεφάλι.

 

«Παρακαλούμε να ενεργοποιηθούν δομές -αν υπάρχουν- να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι για όσο χρειαστεί.»

 

 

Συγκινητική η απόκριση της Ρόδου, που κάνει με όσα μέσα διαθέτουν οι πολίτες της το αυτονόητο: Νοιάζονται για τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο κύριος Νίκος, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Τα Μαράσια, με ανακοίνωσή του, συνδράμει λέγοντας: «Σας παρακαλώ αν είναι κάποιος εκεί, μπορείτε να τους ενημερώσετε να έρχονται ανά τετράδες να τρώνε ένα πλήρες γεύμα δωρεάν στα Τα Μαράσια. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν, ας επικοινωνήσουμε να τους κατεβάσω πακέτα ανά παρτίδες, όπως μπορεί να τα παρέχει η κουζίνα. Ειδικά τα μικρά παιδάκια με τις μάνες τους.» Ως τηλέφωνο επικοινωνίας άφησε το 6932351547

Σύμφωνα με ομάδα εθελοντών ΕΛΑΦΙ – Δίκτυο πολιτών & εθελοντών Ρόδου, οι ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί για όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει είναι οι εξής:

-Κουβέρτες παιδικές
-Μωρομάντηλα
-Παπούτσια νο 41-43 αντρικά , 28 για κοριτσάκι και 32-35 για αγοράκια
-Φρούτα
-Σερβιέτες
-Ρούχα
-Ηλεκτρολύτες
-Μπολάκια για τις κρέμες μιας χρήσης
-Μπουφάν
-Στρώματα
– Παπούτσια 40-45 αντρικά
-Ποτήρια μιας χρήσης
-Κουβέρτες

«Ενημερώνουμε όσους θέλετε να συνδράμετε, ότι συγκεντρώνουμε τα πράγματα στο Παραδοσιακό Καφενείο Σύμη.»

 

Φωτογραφία by Konstantinos Statis.