Ο πλανήτης μοιάζει σιγά-σιγά να μετακινείται προς το μεσανατολικό, αφού και η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου, την επίσημη αναγνώριση του κράτους της Πaλaιστίνης, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters κι όπως δημοσίευσε το cnn greece. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν στην ίδια κίνηση αναγνώρισης, υποστηρίζοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Η ιρλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσουν το πρωί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει το θέμα της ανακοίνωσης. Σήμερα λοιπόν και σε συνέχεια των παραπάνω έγινε η ανακοίνωση από τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιόνας Γκαρ Στέρεότι ότι η αναγνώριση ως κράτους θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου από τη Νορβηγία, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας, σηματοδοτώντας ένα καίριο βήμα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

  

 

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση»-Γιόνας Γκαρ Στέρε

 

«Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του πaλaισtiνιακού κράτους»-Πέδρο Σάντσεθ

 

«Ξεκάθαρη υποστήριξη στο ισότιμο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση»-Micheal Martin

 

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισρaήλ δε θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, σε απάντηση όλων όσα διαδραματίστηκαν νωρίτερα σήμερα, ενώ ανακάλεσε πρεσβευτές σε Ιρλανδία- Νορβηγία.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζaς παραμένει κρίσιμη, καθώς το Ισρaήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε, χθες, Τρίτη από το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς, υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός διάδρομος για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας από την Αίγυπτο έχει διακοπεί.

«Σε μια στιγμή που ο λαός της Γaζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό, προτρέπουμε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό και να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας. Χωρίς περισσότερη βοήθεια στη Γaζα, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Το Ισρaήλ έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στις 7 Μαΐου, διαταράσσοντας μια κύριας σημασίας οδό για τη διέλευση ανθρώπων και βοήθειας προς και από τον θύλακα. Η κίνηση αυτή είχε σοβαρές επιπτώσεις σε έξι νοσοκομεία κι εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, με αποτέλεσμα 70 καταφύγια να χάσουν τις ιατρικές τους εγκαταστάσεις. Ο κόσμος φλέγεται και οι εξελίξεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο εξέχουσας έντασης, ενώ η εμπλοκή της Δύσης όλο και πιο ενεργά στο ζήτημα είναι πλέον γεγονός.

 Με πληροφορίες από cnn greece, in.gr, κι ΕΡΤ