Ένας 15χρονος υπάλληλος γκαρνταρόμπας, ήταν το αγόρι που έσωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους όταν τους οδήγησε γρήγορα μακριά από την τρομοκρaτική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 133 ανθρώπους στο δημαρχείο Κρόκου της Μόσχας, το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ισλάμ Χαλίλοφ, ο οποίος εργάζεται με μερική απασχόληση στην γκαρνταρόμπα του χώρου που πολιορκήθηκε από τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους την Παρασκευή, φαίνεται σε ένα νέο viral βίντεο να καθοδηγεί πανικόβλητους επισκέπτες της συναυλίας του ροκ συγκροτήματος Picnic σε ασφαλές μέρος. «Από εκεί, από εκεί, από εκεί!» ακούγεται ο Χαλίλοφ να φωνάζει καθώς οδηγεί πλήθος ανθρώπων σε έναν διάδρομο προς μια έξοδο κινδύνου. «Πηγαίνετε όλοι από εκεί! Όλοι εκεί! Στην Expo, στην Expo!»

 

 

Ο Ισλάμ αντέδρασε άμεσα όταν οι τρομοκraτες επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (22/3). Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media φαίνεται καθαρά να καθοδηγεί τους ανθρώπους προς την ασφάλεια, ενώ αυτοί τρέχουν πανικόβλητοι για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Ο ίδιος εξηγεί ότι το ένστικτό του ήταν ακαριαίο, καθοδηγώντας τους παρευρισκόμενους προς ασφαλή περιοχή. Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ruptly, ο Ισλάμ εξήγησε ότι δεν μπορούσε να αφήσει κανέναν πίσω και ότι το μόνο που έκανε ήταν να βοηθήσει όσο μπορούσε. Παρά το γεγονός ότι πολλοί τον θεωρούν ήρωα, ο ίδιος αρνείται αυτήν την ταμπέλα, λέγοντας ότι αυτό που έκανε ήταν «απλά μέρος της δουλειάς του». Σε σχέση με το πώς το κατάλαβε, είπε ότι εργαζόταν όταν είδε πλήθος ανθρώπων να τρέχουν προς τις σκάλες και τις κυλιόμενες, οδηγώντας τον άμεσα στο συμπέρασμα ότι κάποιο είδος επίθεσης συνέβαινε μέσα στο δημαρχείο.

Ο νεαρός δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του είναι ακόμη άκρως σοκαρισμένοι από το περιστατικό, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε μπροστά του και ότι φοβόταν ότι αυτός κι οι άλλοι θα έβρισκαν ανά πάσα στιγμή το ίδιο τέλος από τους τρομοκράτες. «Η μαμά μου ήταν σοκαρισμένη και έκλαιγε επειδή έπρεπε να τα περάσω όλα αυτά», δήλωσε το παιδί στην Daily Mail. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια μου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ, δεν μπορώ να σταματήσω να το σκέφτομαι».

Ο έφηβος- ήρωας αναμένεται να λάβει τιμητικές διακρίσεις από τις ρωσικές αστυνομικές αρχές και τον μουφτή Σεΐχη Ραβίλ Γκαϊνουτίν, τον πνευματικό ηγέτη των Ρώσων μουσουλμάνων. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως είναι μουσουλμάνος, πράγμα που αυξάνει την αξία των πράξεών του κι αναγνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πέρα και πάνω από κάθε δόγμα. Ο Ισλάμ Χαλίλοφ, μόλις 15 ετών παιδάκι, αποτελεί ένα παράδειγμα θάρρους και αλληλεγγύης σε μια σκοτεινή στιγμή για τη Μόσχα και τη Ρωσία γενικότερα. Η πράξη του αποδεικνύει ότι οι ήρωες μπορούν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά, ακόμα και στα πιο απρόσμενα μέρη, και τη μια στιγμή να τακτοποιούν το παλτό σου, ενώ την επόμενη, σου σώζουν τη ζωή.

 

Πηγή φωτογραφίας: New York Post