Με τις τιμές των ακινήτων να είναι απρόσιτες για πολλούς αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά, και με τους ιδιοκτήτες σπιτιού να ονειρεύονται ένα δεύτερο σπίτι στον ήλιο, η ιδέα να αποκτήσουν ένα ιταλικό σπίτι για 1 μόλις ευρώ είναι μεθυστική και φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Κι όμως, τον τελευταίο καιρό αρκετές μικρές ιταλικές πόλεις έχουν γίνει πρωτοσέλιδα για την πώληση κενών σπιτιών για 1 ευρώ το κομμάτι. Αλλά πώς λειτουργεί το σύστημα και ποιος δικαιούται να αποκτήσει μια από αυτές τις βίλες σε ιταλικό έδαφος;

 

Γιατί η Ιταλία πουλάει σπίτια για 1 ευρώ;

Καθώς οι νέοι Ιταλοί μεταναστεύουν όλο και περισσότερο από την επαρχία στην πόλη και επιλέγουν κοσμοπολίτικες θέσεις εργασίας αντί για αγροτικές κλίσεις, πολλά από τα ομορφότερα απομακρυσμένα χωριά της Ιταλίας εγκαταλείπονται, με μικροσκοπικούς, γερασμένους πληθυσμούς που αρχίζουν να πεθαίνουν. Ορισμένοι ηλικιωμένοι Ιταλοί δεν έχουν κανέναν να αφήσουν το σπίτι τους και το κληροδοτούν στις τοπικές αρχές, οι οποίες πρέπει να αποφασίσουν τι θα το κάνουν, ενώ ορισμένοι νεότεροι πολίτες κληρονόμησαν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν καμία πρόθεση να μετακομίσουν.

 

Italian village Patrica, located south of Rome, is struggling to offload its abandoned homes.

 

Πώς είναι πραγματικά να αγοράζεις ένα σπίτι μέσω του ιταλικού προγράμματος «σπίτια του ενός ευρώ»;

Η κατοχή κατοικίας στην Ιταλία σημαίνει ασφαλώς και την καταβολή φόρων, οπότε η φτηνή πώληση αυτών των αχρησιμοποίητων σπιτιών μπορεί να είναι πιο επικερδής από τη διατήρησή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περίπου 25 ιταλικοί δήμοι κάνουν στους υποψήφιους ιδιοκτήτες σπιτιών μια προσφορά που δεν μπορούν να αρνηθούν, όπως ένα σπίτι στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.

Η ιδέα είναι ότι η βελτίωση και η κατοίκηση αυτών των σπιτιών τα επόμενα χρόνια αξίζει περισσότερο για τις πόλεις από την πώλησή τους στην πλήρη τιμή. «Δε χρειαζόμαστε νέες κατασκευές και νέα υπερδόμηση. Η στρατηγική για τη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος και την ανάκτηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας είναι η αναβίωση των μικρών εγκαταλελειμμένων κέντρων ή η ανάπλαση κτιρίων που βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, με μια ιστορία που είναι η ιστορία μας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ομάδα του 1eurohouses.com.

Οι τοπικές αρχές σε περιοχές όπως η Εμίλια-Ρομάνια, το Αμπρούτσο και η Καμπανία ελπίζουν επίσης ότι η εισροή νέων ιδιοκτητών σπιτιών θα τονώσει την οικονομία, καθώς θα αγοράζουν τοπικά προϊόντα, θα απασχολούν ντόπιους οικοδόμους, θα διοχετεύουν χρήματα σε τοπικούς χώρους κι αξιοθέατα και θα ενισχύουν ακόμη και τον τουρισμό με τη δημιουργία μπουτίκ ξενοδοχείων ή B&B.

 

Many of the town's local families left in search of a brighter future elsewhere, leaving their homes empty for decades.

 

Ποια είναι η παγίδα;

Δεν αγοράζετε μια λαμπερή καινούργια βίλα. Τα σπίτια που επιλέγονται για το πρόγραμμα είναι συχνά ετοιμόρροπα κι απαιτούν σημαντικές δομικές βελτιώσεις. Επενδύετε σε ένα επισκευασμένο σπίτι και σίγουρα δεν αποκτάτε ένα σπίτι έτοιμο για μετακόμιση. Ωστόσο, το κόστος των ανακαινίσεων εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, της τάξης των 20.000-50.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου. Τα περισσότερα σπίτια είναι ταπεινά χωριάτικα σπίτια ή εξοχικές κατοικίες.

Τα νομικά έξοδα για την αγορά ενός σπιτιού στο εξωτερικό μπορούν να προσθέσουν έως και 3.000 ευρώ επιπλέον στο βασικό έξοδο, ενώ ορισμένοι δήμοι ζητούν επίσης ένα εγγυητικό τέλος (από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την πόλη και το κόστος του έργου ανακαίνισης) για να αποδείξετε ότι έχετε δεσμευτεί να βελτιώσετε το ακίνητο.

Το θετικό είναι ότι η Ιταλία παρέχει μια φορολογική απαλλαγή για τους αγοραστές, η οποία καλύπτει το 110% των επιλέξιμων οικοδομικών δαπανών. Επίσης, δε θα μπορείτε να δίνετε αόριστες υποσχέσεις σχετικά με την ανακαίνιση του νέου σας σπιτιού, τύπου κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού οι νέοι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να υποβάλουν λεπτομέρειες για ένα σχέδιο ανακαίνισης εντός δύο έως 12 μηνών από την αγορά (ανάλογα με την τοποθεσία), να ξεκινήσουν τις εργασίες εντός ενός έτους και να τις ολοκληρώσουν εντός των επόμενων τριών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν καταλήγουν όλα τα ακίνητα να πωλούνται μόνο για ένα ευρώ. Δημοφιλή σπίτια έχουν γίνει αντικείμενο πολέμου προσφορών, με αρκετά να πωλούνται για 5.000 ευρώ ή ακόμη και για 20.000 ευρώ. Επομένως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα για ανθρώπους που έχουν κάποιες αποταμιεύσεις αποθηκευμένες πέρα από το αρχικό ευρώ.

 

The remote medieval village has a population of around 3,000.

 

Ποιος μπορεί να αγοράσει σπίτι ενός ευρώ;

Αυτός που μπορεί:

-Να υποστηρίξει όλα τα έξοδα για τη σύνταξη των συμβολαίων πώλησης (συμβολαιογράφος, εγγραφή, μεταβίβαση).

-Να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την ανακαίνιση του ακινήτου εντός ενός έτους από την αγορά, αποκτώντας όλες τις απαιτούμενες άδειες.

-Να ξεκινήσει τις εργασίες εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

-Να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός τριών ετών

-Να καταθέσει προκαταβολή εγγυητικής πολιτικής ύψους 4.314 ευρώ, την οποία θα χάσει σε περίπτωση που οι εργασίες δεν προχωρήσουν εντός τριών ετών.

Οι περισσότερες πόλεις που έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για κατοικίες του 1 ευρώ έχουν παρόμοιες οικονομικές απαιτήσεις και θα πρέπει να ελέγξετε τις ειδικές απαιτήσεις της πόλης στην οποία θέλετε να αγοράσετε. Ορισμένες απαιτούν να ζήσετε στο σπίτι μετά την ανακαίνιση, ενώ άλλες σας επιτρέπουν να το αγοράσετε με σκοπό να το χρησιμοποιήσετε ως εξοχική κατοικία ή ως μικρή επιχείρηση, όπως ένα B&B.

Οι αγοραστές που δεν έχουν ιταλική κατοικία ή δε μιλούν ιταλικά, μπορεί να συναντήσουν περισσότερα εμπόδια όσον αφορά την οργάνωση των εργασιών και τη δυνατότητα χρήσης του ακινήτου τους. Όμως, και πάλι, ένα εξοχικό στην Ιταλία που διαφορετικά θα χρειαζόταν να διαθέσετε πάνω από 60 χιλιάρικα, είναι μια προοπτική που σίγουρα αξίζει να της ρίξετε μια σκέψη.

 

Πηγή φωτογραφιών CNN