130 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται ότι κόστισε η κατασκευή του σταδίου του Ολυμπιακού αγώνα για της αισθητικής του οποίου η μισή Αθήνα βρέθηκε στα κάγκελα, κοντεύουν να μας πέσουν στο κεφάλι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ, όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα αναστέλλονται από σήμερα. Γιατί; Γιατί οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

 

Τι είναι, όμως, η στατική επάρκεια; 

Η στατική επάρκεια ως όρος χρησιμοποιείται στον τομέα της μηχανικής και πιο συγκεκριμένα αφορά στον κατασκευαστικό τομέα. Αν μπορούμε να περιγράψουμε με απλά λόγια τι περιλαμβάνει, είναι η έννοια που μπορεί να περιγράψει την ικανότητα ενός συστήματος, ενός κτιρίου ή μιας κατασκευαστικής δομής να αντέχει τις εξωτερικές δυνάμεις χωρίς να παρουσιάσει αποκλίσεις ή αποτυχίες. Στην ουσία, η στατική επάρκεια αφορά την ισορροπία των δυνάμεων που δρουν σε ένα σύστημα, έτσι ώστε όλα τα φορτία τα οποία δέχεται (όπως ο αέρας ή μια πρόσθετη δύναμη δόνησης τύπου σεισμός) να μην είναι αρκετά έτσι ώστε να το ρίξουν.

 

Η ανακοίνωση της διοίκησης:

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια λοιπόν χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση που απαιτείται για μια τόσο πολύπλοκη αρχιτεκτονικά κατασκευή, κι αφού υποβλήθηκε σε εκτεταμένες επιθεωρήσεις, διαπιστώθηκε ότι η οροφή δεν πληρούσε τα ελάχιστα επίπεδα στατικής επάρκειας που απαιτεί ο νόμος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ λοιπόν: «Αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, έχουμε από σήμερα και την αναστολή όλων των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο κεντρικό στάδιο και στον ποδηλατόδρομο μέχρι νεωτέρας. Οι διαχειριστές του σταδίου εξέφρασαν την κατανόησή τους για την απογοήτευση που προκάλεσε το κλείσιμο, αλλά τόνισαν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των αθλητών και των φιλάθλων. Πράγμα που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, διότι όταν μια κατασκευή φτάνει στο επίπεδο να μην έχει στατική επάρκεια, είναι ήδη αργά.

 

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: 

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις.»

 

Το κόστος επισκευής: 

Στα πρακτικά και μιλώντας με ευρώ, η συντήρηση του σταδίου πρόκειται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό περίπου 56,5 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει αναθέσει τους σχετικούς διαγωνισμούς στη Διευκόλυνση Προετοιμασίας Έργων (ΔΠΕΣ) του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων και την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Πηγή φωτογραφίας: directus.gr