Ένα αναπάντεχο εύρημα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης έφερε σε επιφάνεια τα ερωτήματα περί ποιότητας στη σίτιση και διαχείρισης των εγκαταστάσεων. Ένας φοιτητής λοιπόν, ενώ έτρωγε τη σαλάτα του, ανακάλυψε ένα παξιμάδι βίδας και τι πιο σύνηθες, να συμβεί!

Η ανακάλυψη αυτή έθεσε το ζήτημα της ποιότητας της σίτισης στο προσκήνιο, με τον Σύλλογο Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης να απευθύνει σκληρή κριτική μέσω ανακοίνωσης προς τη διοίκηση του ιδρύματος και τις εργολαβίες της εστίας. Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη πρακτική της χαμηλής ποιότητας σίτισης και την ανεπαρκή διαχείριση των εστιατορίων στα πανεπιστημιακά καταστήματα, πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η επικράτεια, με τις λέσχες να σερβίρουν δεύτερης κατηγορίας ποιότητας φαγητό, λες και οι φοιτητές δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Η εμφάνιση μιας βίδας στη σαλάτα θα μπορούσε να θεωρηθεί κι αστεία αν δεν ήταν δείγμα του πόσο τραγικά έντονη είναι η έλλειψη προσοχής στην υγιεινή και την ποιότητα των παρεχομένων γευμάτων. Η ανακάλυψη αυτή, ήρθε κι έγινε viral μέσω σόσιαλ, ενώ αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες διατροφής των φοιτητών και την ανάγκη για βελτίωση των προτύπων υγιεινής και ασφάλειας στις κουζίνες των πανεπιστημιακών εστιατορίων, στην πολύ σημαντική αυτή και δωρεάν παροχή.

Η κατάσταση αυτή, μάλιστα, δεν είναι νέα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς οι φοιτητές εδώ και χρόνια καταγγέλλουν την υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης και την έλλειψη δωρεάν επιλογών διατροφής. Η ανάγκη για δωρεάν και ποιοτική σίτιση έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τους φοιτητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές των γευμάτων στα εστιατόρια του πανεπιστημίου. «Βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, αφού οι φοιτητές εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε πως η ανάγκη μας για δωρεάν και ποιοτική σίτιση έχει μπει για τα καλά στη λογική κόστους-οφέλους. Πώς γίνεται από τη μια ο εργολάβος της λέσχης να κερδοφορεί και ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες μας για δωρεάν και ποιοτικά γεύματα; Μάλιστα πολλοί φοιτητές που δεν έχουν καν πρόσβαση σε δωρεάν σίτιση λόγω κριτηρίων, προτιμούν να πληρώνουν τα 2,60 για γεύματα τέτοιας ποιότητας αφού η ακρίβεια κυριολεκτικά σπάει κόκκαλα! Εκεί έχουν φτάσει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.»

«Κάνουμε ξεκάθαρο σε εργολάβους αλλά και τις πρυτανείες που είναι «μανούλες» στην επισύναψη συμφωνιών για business πως τα χρήματα που δίνει ο ελληνικός λαός από τη φορολογία του, να κατευθυνθούν για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας και δωρεάν παιδείας!»

Σε μια εποχή όπου η προσπάθεια για περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης είναι εμφανής, οι φοιτητές δεν είναι πρόθυμοι να ανεχθούν την υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Και καλά κάνουν. Μέσω των φοιτητικών συλλόγων και των αντιπροσώπων τους, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να καταγγέλλουν τις πρακτικές που απειλούν την υγεία και την ασφάλειά τους, επιδιώκοντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στο δωρεάν πανεπιστήμιο. Γιατί είναι δικαίωμά τους κι είμαστε μαζί τους.