Σοκ και φρίκη προκαλεί η επίθεση που υπέστη μια 36χρονη γυναίκα στα Εξάρχεια, όταν δύο άνδρες από τη Σομαλία εισέβαλαν στο σπίτι της, τη λήστεψαν και προσπάθησαν να τη βιaσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, οι δράστες εξαρθρώθηκαν κατά το ήμισυ από την Ασφάλεια Εξαρχείων μετά την έντονη αντίδραση της γυναίκας, ενώ ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση του δεύτερου.

Η 36χρονη, που παρακολουθούσε τηλεόραση κατά τη διάρκεια της εισβολής, αντέδρασε άμεσα ουρλιάζοντας και καλώντας σε βοήθεια, κάτι που ανάγκασε τους δράστες να τραπούν σε φυγή. Το θύμα, που δήλωσε στην αστυνομία πως κοιμάται πάντα με το φως ανοιχτό, αναγνώρισε τους δύο άνδρες σε φωτογραφίες που της παρουσιάστηκαν από τους αστυνομικούς.

 

Το χρονικό του περιστατικού

Το παρακάτω βίντεο ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας καταγράφει τη στιγμή που οι δύο δράστες εισβάλλουν στην πολυκατοικία στην οδό Ρεθύμνου στα Εξάρχεια και στη συνέχεια στο διαμέρισμα της 36χρονης.

Σε σχέση με την κατάθεσή της, αναφέρει ότι όσο ο ένας κακοποιός έψαχνε στο διαμέρισμα για χρήματα, ο άλλος την ακινητοποίησε στο κρεβάτι κι αποπειράθηκε να τη βιaσει, κρατώντας τα χέρια και τα πόδια της και προσπαθώντας να της αποσπάσει την κουβέρτα για να αγγίξει το στhθος της, όπως ανέφερε η ίδια. Η γυναίκα φέρεται να αντέδρασε έντονα φωνάζοντας για βοήθεια, αποτρέποντας έτσι τη σ3ξουαλική κακοποίηση, με τους δράστες να αποσπούν 1.050 ευρώ, κοσμήματα, ένα ρολόι και την τσάντα της, και τρέπονται σε φυγή με τα κλοπιμαία.

Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για τη σύλληψή τους.

  

 

10 βιaσμοί τη μέρα κατά μέσο όρο στην Ελλάδα

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις έρευνες σχετικά με τα περιστατικά βιaσμών στην Ελλάδα είναι σοκαριστικοί κι αν μη τι άλλο ντροπιαστικοί. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, περίπου 4.000 περιστατικά που περιλαμβάνουν σ3ξ χωρίς συναίνεση, διαπράττονται ετησίως στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέσος όρος 10 ανθρώπων γίνονται θύματα βιaσμού κάθε μέρα. Ένας τέτοιος αριθμός είναι πραγματικά ανείπωτος και συγκλονιστικός.

Παρά τον φρικτό αριθμό αυτό, 1 μόλις στα 24 περιστατικά βιaσμών καταγγέλλονται στις αστυνομικές αρχές. Αυτό υποδηλώνει ένα σκοτεινό κομμάτι της πραγματικότητας, όπου πολλά θύματα δεν τολμούν να αναφέρουν τα περιστατικά βιaσμού στις αρχές, είτε λόγω φόβου είτε λόγω στίγματος, είτε γιατί ανησυχούν πως δε θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται και δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από δημοσίευση της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” τον Ιανουάριο του 2021 και σίγουρα τα επόμενα χρόνια η κατάσταση δε φαίνεται να βελτιώνεται ούτε στο ελάχιστο, με την κοινωνία να γεμίζει οργή και φόβο. Κάθε ένα τέτοιο περιστατικό που βγαίνει στο φως αποτελεί ένα κραυγαλέο σημάδι της ανάγκης για αντιμετώπιση και ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας των πολιτών, καθώς και της ανάγκης για αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης σε θέματα σ3ξουαλικής παιδείας και γενετήσιας ελευθερίας.