Με ένα νέο βίντεο στο κανάλι της στο YouTube η Μαίρη Συνατσάκη τοποθετήθηκε για το μαζικό και πολύ σημαντικό ζήτημα της Πατριαρχίας και της ανατροφής που δίνουμε στα παιδιά μας, με αφορμή το τραγικό γεγονός της γυναικοκτονίας της 28χρονης Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Η ίδια, με τον μοναδικό της τρόπο και μοιραζόμενη τους προβληματισμούς αλλά και τις θέσεις της, ανέλυσε τους τρόπους που η ίδια αντιμετωπίζει τα έμφυλα στερεότυπα καθώς και το πώς προσπαθεί να εκπαιδεύσει την κόρη της σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι πατριαρχικός.

Η επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο πώς μεγαλώνει την κόρη της επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει και ο πατέρα του παιδιού, Ιάν Στρατή ο οποίος είναι φεμινιστής. «Ο μπαμπάς της Ολίβιας είναι φεμινιστής και αυτό σαν παράδειγμα είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να δώσω στην κόρη μου και δε θα μπορούσα να μοιραστώ έναν τόσο δύσκολο ρόλο σαν αυτό της γονεικότητας με έναν άνθρωπο που δε θα συμφωνούσαμε σε τόσο βασικά πράγματα. Οι θέσεις του είναι τέτοιες που θεωρούν εντελώς ίσα τα φύλα. Δεν είναι μόνο στα λόγια. Η Ολίβια θα δει τον μπαμπά της να πλένει τα πιάτα και θα δει εμένα με τρομερή χαρά και ικανοποίηση να βιδώνω την ντουλάπα. Θα το δει, δε θα το ακούσει μόνο.», αναφέρει εξηγώντας, ουσιαστικά, τη σημασία του να μπορεί ένα παιδί να έχει ένα απτό παράδειγμα για το πώς καταργούνται τα έμφυλα στερεότυπα, σε μια χώρα που επιμένει με πείσμα να τα διατηρεί.

 



 

Με αφορμή την ανάρτησή της, επισήμανε πως θέλει να αλλάξει τα έμφυλα στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν για τα κορίτσια και καταδίκασε τον διαχωρισμό στα παιδικά ρούχα με βάση το φύλο, καθώς και την πίεση που ασκείται στα κορίτσια να συμμορφώνονται σε συγκεκριμένα ρόλους. Στην τοποθέτησή της αυτή αναφέρθηκε σήμερα και η Μπέτυ Μαγγίρα μέσω της εκπομπής της εκφράζοντας τη διαφωνία της, λέγοντας πως δε σε εμποδίζει κανείς να ντύσεις το αγοράκι σου με ένα φόρεμα: «Από πού να το πιάσουμε; Ποιος σε σταματάει να ντύσεις τον γιο σου με ένα φόρεμα; Πού ψωνίζετε; Παντού υπάρχουν όλα τα χρώματα και στα αγορίστικα και στα κοριτσίστικα. Και κοριτσίστικο έχω δει με δεινοσαυράκι και ανανά. Εγώ αλλού μεγάλωσα τα παιδιά μου; Να το σταματήσουμε αυτό και να ντύνονται με φόρμες ολόσωμες; Με μία στολή;»

Είναι πολλές οι φορές που η Συνατσάκη έχει κατηγορηθεί για «Woke προπαγάνδα», μια «υπερβολική ευαισθησία», όμως η πραγματικότητα είναι πως η ίδια μοιράζεται τους προβληματισμούς της με σεβασμό και κυρίως, μοιράζεται την εμπειρία της, τη δική της σκέψη. Δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν, ούτε ρητορεύει κατά των ανδρών, όπως λανθασμένα έχει ειπωθεί για τις θέσεις της. Είτε σε βρίσκει σύμφωνο είτε όχι, δεν είναι κι άσχημο να βλέπεις να εκφράζεται κι αυτή η πλευρά του νομίσματος, δίνοντας ουσιαστικά -και χωρίς να το κάνουν εσκεμμένα με τον Ίαν Στρατή- ένα παράδειγμα στους νέους γονείς που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς, σκέψεις και θέσεις και δεν έχουν κάπου να αποταθούν, με κάποιο δημόσιο πρόσωπο να ταυτιστούν.

Ως προς την έννοια των ορίων και τον κανόνα του εσωρούχου, η Συνατσάκη τόνισε ότι «μαθαίνουμε στην κόρη μας την έννοια της συναίνεσης. Το σώμα και η ύπαρξή της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, έτσι χωρίς τη δική της συναίνεση», επισημαίνοντας τη σημασία της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την αυτονομία, τον σεβασμό και την έννοια της οριοθέτησης.

Το μόνο που κάνει η Μαίρη Συνατσάκη είναι να ανοίγει έναν φοβερά ενδιαφέροντα διάλογο για την ανάγκη αναθεώρησης των κοινωνικών προσδοκιών και των στερεοτύπων που επιβάλλονται στα κορίτσια. Κι ανάμεσα στα haul, τα get ready with me και τα τσαγάκια των social media people, που σαφώς χρήσιμα κι αυτά, είναι σημαντικό να υπάρχει κι αυτή η εικόνα, κι αυτή η άποψη. Κι αν πάνω στο υψηλό αίσθημα δικαίου που έχουμε καμιά φορά οι άνθρωποι, γινόμαστε ως και γραφικοί, ε, ας γίνουμε μια φορά και γι’ αυτό, μας και δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χώρα που κάθε βδομάδα και μια γυναίκα χάνει τη ζωή της.