Στην κατάταξη για τον τίτλο του καλύτερου εκπαιδευτικού στον κόσμο, μια Ελληνίδα νηπιαγωγός έχει ξεχωρίσει με το μεράκι και τις καινοτόμες πρακτικές της. Η Μαρίνα Ζαχαρία, η οποία διδάσκει στα Λαγυνά, αναδείχθηκε μια από τους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως και διεκδικεί το επιβλητικό Global Teacher Prize, γνωστό και ως “Νόμπελ των Εκπαιδευτικών”.

Το Global Teacher Prize, απονέμεται σε εκπαιδευτικούς ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα. Η Μαρίνα Ζαχαρία ξεχώρισε ανάμεσα σε 7.000 υποψηφιότητες και βρέθηκε στην εκλεκτή λίστα με τους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως. Η επιτυχία της οφείλεται στο μεράκι της και στις πρωτοποριακές παιδαγωγικές μεθόδους που εφαρμόζει με τους μικρούς μαθητές της. Η εκπαιδευτική ρομποτική, για παράδειγμα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προσφέροντας ένα διαδραστικό ψηφιακό μαθησιακό εργαλείο στους μαθητές. Ενώ ταυτόχρονα και λόγω του νεαρού της ηλικιάς των παιδιών, το μάθημα στην εκπαιδευτική ρομποτική έχει μετατραπεί σε παιχνίδι, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία για τους μικρούς μαθητές.

Η προσέγγιση της Μαρίνας Ζαχαρία θέτει τον μαθητή στο επίκεντρο, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τη φαντασία του και να καλλιεργήσει αξίες ζωής. Με αυτόν τον τρόπο, η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται διασκεδαστική κι ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, κάνοντας το ταξίδι της μάθησης μια αξέχαστη εμπειρία.

H ίδια διατηρεί κι έναν προσωπικό διαδικτυακό χώρο με εκπαιδευτικό υλικό και μας συστήνεται ως εξής: «Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό. Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου. Το Περί…Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.»

Η τελετή βράβευσης του Global Teacher Prize θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στο κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, όπου θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Η Μαρίνα Ζαχαρία με την αναγνώριση του έργου της, αναδεικνύει τη σημαντική εργασία των εκπαιδευτικών και τη συμβολή τους στην κοινωνία. Όλοι ευχόμαστε μόνο επιτυχίες και καλή συνέχεια σε αυτή τη φοβερά σημαντική προσπάθεια.

 

Φωτογραφία από City portal