Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους κατοίκους και επισκέπτες της Νέας Περάμου Καβάλας την Τρίτη, όταν εντόπισαν ένα νεαρό ζωνοδέλφινο να «κόβει βόλτες» στα ρηχά της παραλίας. Το αξιολάτρευτο θαλάσσιο πλάσμα τράβηξε την προσοχή πολλών, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον κι ανθρώπινη περιέργεια τις κινήσεις του.

Η άμεση παρέμβαση του Δικτύου του ΑΡΙΩΝ, της εξειδικευμένης ομάδας που προσφέρει πρώτες βοήθειες σε κητώδη ζώα, ήταν καίρια. Κτηνίατρος της ομάδας ενημερώθηκε τηλεφωνικά και έσπευσε να συντονίσει τις ενέργειες για την προστασία του δελφινιού. Εθελοντής, ακολουθώντας τις οδηγίες που του δόθηκαν, καθοδήγησε το νεαρό δελφινάκι προς τα ανοιχτά, εξασφαλίζοντας ότι η δυνατότητά του να πλεύσει και η υγεία του ήταν σε καλή κατάσταση.

 

 

Η ομάδα του ΑΡΙΩΝ συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το δελφινάκι δε θα επιστρέψει στα αβαθή νερά. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα απηύθυνε έκκληση στο κοινό να μην προσπαθεί να κυνηγήσει ή να πιάσει το δελφίνι, αλλά να απομακρυνθεί από κοντά του, επιτρέποντάς του να επανέλθει στο φυσικό του περιβάλλον χωρίς παρεμβολές.

Η ανακοίνωση:

«18/6/2024 Νεαρό ζωνοδέλφινο εκθαλασσώθηκε ζωντανό στα ρηχά της Νέας Περάμου Καβάλας και η κτηνίατρος του Δικτύου του ΑΡιΩΝ κ. Σοφία Καριοφυλλίδου τηλεφώνησε άμεσα στον ΑΡΙΩΝ για να συντονιστεί και να προσφέρει επιτόπου τις πρώτες βοήθειες. Εθελοντής καθοδήγησε με τις οδηγίες που δοθήκανε το νεαρό δελφινάκι προς τα ανοιχτά. Η πλευστότητα του δελφινιού είναι καλή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη μήπως και επανέλθει στα αβαθή. Το απόγευμα ενημερωθήκαμε από την κα Δήμητρα Γκίνη πως το δελφίνι εμφανίστηκε σε γειτονική παραλία στη Νέα Πέραμο την παραλία Στάκη. Εκεί ξαναπήγε η κτηνίατρος του Αρίων αλλά και πάλι το δελφίνι είχε απομακρυνθεί από μόνο του. Είμαστε σε επιφυλακή μήπως και εάν ξαναεμφανιστεί το δελφίνι στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακαλούμε πολύ τον κόσμο να μην προσπαθεί να κυνηγήσει ή να πιάσειτο δελφινάκι και να απομακρυνθεί απο κοντά του. Αντίθετα, να επικοινωνήσει με το πλησιέστερο λιμεναρχείο και τον Αρίων.»

Η συνεργασία και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι κρίσιμες για την προστασία των κητωδών και την επιτυχία των προσπαθειών διάσωσης και αποκατάστασης των ζώων αυτών. Το περιστατικό στη Νέα Πέραμο Καβάλας είναι σίγουρα μια γλυκιά κι ευχάριστη στιγμή εκ πρώτης, αφού ένα δελφίνι είναι πάντα ένας λόγος για να χαμογελάσεις, όμως, ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η θέση τους δεν είσαι σε τόσο ρηχά νερά κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν χαθεί κι ότι κινδυνεύουν.