Ένα απρόσμενο αλλά απόλυτα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ελληνικής νοοτροπίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Αργυρός, διέκοψε τη συναυλία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει μαζί με το κοινό το φινάλε του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας απέναντι στη Λιθουανία στο μπάσκετ, για την πρόκριση στα ημιτελικά του EuroBasket. Ο δημοφιλής τραγουδιστής, γνωστός για την αγάπη του στον αθλητισμό, έδειξε έτσι πως ακόμα και η μουσική μπορεί να περιμένει λίγο μπροστά στη συγκίνηση μιας ιστορικής πρόκρισης.
Με την αναμέτρηση να φτάνει στο αποκορύφωμα της, ο Αργυρός σταμάτησε το πρόγραμμα και στράφηκε σε μια μεγάλη οθόνη παρακολουθώντας της τελευταίες φάσεις. Μαζί του και οι χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν στο συναυλιακό χώρο, οι οποίοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν η Εθνική μας σφράγισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. «Εντάξει νικήσαμε, να το αφήσω και άλλο;» λέει ο τραγουδιστής και συνεχίζει το πρόγραμμα του. Το βίντεο έγινε αμέσως viral, και αποτύπωσε με τον πιο αυθεντικό και όμορφο τρόπο πως ένα ολόκληρο έθνος ενώθηκε γύρω από την ομάδα μπάσκετ.
Η Εθνική Ελλάδας με μια συγκλονιστική εμφάνιση, επικράτησε της Λιθουανίας με τελικό σκορ 87-76 και πέρασε στους «4» της μεγάλης διοργάνωσης μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Και πως να μην είμαστε υπερήφανοι με αυτό; Η τελευταία φορά που αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε φτάσει τόσο μακριά ήταν το 2009, όταν η «επίσημη αγαπημένη» εμφανίστηκε μέχρι και τον τελικό του EuroBasket. Η φετινή πορεία, ωστόσο, ανατρέπει τα δεδομένα και δείχνει ότι η Εθνική ξαναβρίσκει τη λάμψη και το πάθος που την έκαναν κάποτε φόβητρο για κάθε αντίπαλο.
Στο χθεσινό προημιτελικό η ομάδα του Σπανούλη έδειξε χαρακτήρα και πάθος απέναντι σε μια σκληρή Λιθουανία η οποία είχε και αυτή τον τρομερό της «γίγαντα» Γιόνας Βαλαντσιούνας. Εμείς με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που ανέλαβε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και έβγαλε την ομάδα μπροστά στις κρίσιμες στιγμές, τον Κώστα Αντετοκούνμπο, που πρόσφερε σκληρή άμυνα και τον Βασίλη Τολιόπουλο που έκανε μεγάλο ματς σκοράροντας σημαντικούς πόντους. Μαζί τους ξεχώρισαν ο Κώστας Σλούκας με την εμπειρία και τις σωστές επιλογές στο playmaking και ο αρχηγός μας Κώστας Παπανικολάου με τις αποφασιστικές του άμυνες και τα κρίσιμα σουτ.
Το ταξίδι συνεχίζεται τώρα την Παρασκευή με τα ημιτελικά. Εκεί όπου η Ελλάδα θα βρει μπροστά της έναν από τους μεγάλους αντιπάλους της διοργάνωσης. Την Τουρκία, με προπονητή που γνωρίζουμε καλά, τον Εργκίν Αταμάν, προπονητή και του Παναθηναϊκού. Όμως, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα η πρόκριση σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Η Εθνική μας είναι ξανά παρούσα γεμίζοντας τους Έλληνες με υπερηφάνεια. Και όπως απέδειξε και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, το μπάσκετ δεν είναι απλώς ένα άθλημα αλλά κομμάτι της κοινής μας ταυτότητας ικανό να ενώσει χιλιάδες ανθρώπους είτε σε ένα γήπεδο είτε σε μια συναυλία.
Μετά από χρόνια σιωπής, το ελληνικό μπάσκετ ξαναζεί στιγμές δόξας και αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη. Σας ευχαριστούμε που μας κάνετε υπερήφανους! Καλή επιτυχία Εθνικάρα μας!
