Το ίντερνετ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό και χωρίς εκείνο μας πιάνουν στερητικά σύνδρομα. Είμαστε τόσο εξαρτhμένoι από εκείνο που πρέπει να οργανώσουμε την απουσία μας ακόμη κι όταν αναπαυθούμε εν τόπω χλοερώ. Ναι, πολύ σωστά διαβάσατε.

Όλο το υλικό που έχουμε δημοσιεύσει στα σόσιαλ, οι λογαριασμοί μας σε paypal, οι ακόλουθοί μας είναι πλέον κομμάτι της περιουσίας μας που μπορούμε να κληροδοτήσουμε σε άλλους ή να αφήσουμε οδηγίες στη διαθήκη μας για το ποιός θα θέλαμε να είναι ο τρόπος διαχείρισης αυτών των πόρων στο μέλλον, όταν εμείς δε θα είμαστε πια εδώ. Μακάβριο, αλλά δεν πρέπει να το ξέρουμε κι αυτό;

Άλλωστε ακόμα και τα γραφεία κηδείων τονίζουν, πως δεν έχουμε ιδέα πόσο μεγάλη αξία έχει το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο online και πόσο σφάζοντaι κι οι οικογένειες γι’ αυτό μετά την αποχώρηση ενός αγαπημένου προσώπου. Ακόμα κι αν κάποιος έχει γράψει ή έχει ζητήσει από κάποιον πριν τον θάνατό τ@ να διευθετήσει με συγκεκριμένο τρόπο τα online θεματάκια του, αυτό δεν μπορεί να σταθεί νομικά και πρέπει να υπάρχει ειδική διαθήκη που να αναφέρεται λεπτομερώς στο ζήτημα.

Οι ειδικοί μας λένε λοιπόν τι ακριβώς να κάνουμε κι εμείς σας παρουσιάζουμε τις συμβουλές τους!

 

1. Απογραφή

Βγάλε χαρτί και μολύβι και κατέγραψε όλους τους online λογαριασμούς, τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης. Από facebook, instagram και tinder, μέχρι επαγγελματικά sites, συνδρομητικά sites όπως netflix, amazon, ebay, blogs, online λογαριασμούς τραπέζης, paypal, λογαριασμούς σε online παιχνίδια κι ό,τι άλλο στο οποίο έχεις εγγραφεί.

 

2. Αναζήτηση

Ψάξε στο ίντερνετ για γραφεία κηδειών ή websites που προσφέρουν υπηρέσιες online διαθήκης. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το Sunlife, αλλά υπάρχουν κι άλλα πολλά. Εκεί λοιπόν θα βρεις διάφορα πακέτα, ανάλογα με τους λογαριασμούς που θεωρείς σημαντικούς κι έχουν μεγάλη συναισθηματική, οικονομική ή άλλη αξία για εσένα.

 

3. Καταστάλλαξε και κλείσε ραντεβού

Σκέψου σε ποιον θα ήθελες να αφήσεις τι, ποιοι λογαριασμοί ή υλικό είναι σημαντικά για εσένα και τον τρόπο που θέλεις να τα διαχειριστείς μετά το θάνατό σου. Κλείσε ένα πρώτο ραντεβού με έναν ειδικό και συζήτησε τις επιθυμίες σου και τι θέλεις να συμπεριλάβεις στο δικό σου πακέτο.

 

4. Επέλεξε σοφά τον/ τους digital excutor(s) σου

Digital executor είναι το άτομο που αποφασίσεις πως θα διαχειριστεί τους διαδικτυακούς σου πόρους. Οι ειδικοί προτείνουν να μην είναι πολλοί σε αριθμό και να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε να είναι ικανοί να εκτελέσουν τις εντολές σου κατά γράμμα αλλά και να κατανοήσουν τα ζητούμενά σου όσον αφορά στο τεχνικό τους κομμάτι.

 

5. Social media μετά θάνατον

Σχεδόν όλες οι πλατφόρμες στα σόσιαλ περιέχουν επιλογές κατανομασίας επιθυμούμενων διαχεριστών σε περίπτωση θανάτου. Επιπλέον, παρέχουν τη δυνατότητα να ορίσεις συγκεκριμένο διάστημα μετά το πέρας του οποίου κι αν δεν εντοπιστεί καμία κίνηση στο λογαριασμό, τότε ο λογαριασμός διαγράφεται, κλειδώνει ή σε παρουσιάζει ως εκλειπόντα.

 

6. Απέφυγε να αποθηκεύσεις σε digital μορφή

Πολλοί έχουν αποφασίσει μαζί τη διαθήκη τους να αφήσουν και κάποιο διαδικτυακό γράμμα μέσω αρχείων κλειδωμένων με shared passwords, αλλά οι ειδικοί μας λένε πως αυτό δεν είναι καλή ιδέα καθώς υπάρχει κίνδυνος το έγγραφο να χακαριστεί κι έπειτα να κλαπούν πληροφορίες ή να γίνουν αλλαγές. Δεν αποθηκεύουμε λοιπόν κωδικούς σε online έγγραφα, ούτε και γράφουμε συνοδευτικό γράμμα για τη διαθήκη μας online.

 

7. Χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες των τραπεζών διαδικτυακής αποθήκευσης

Τελευταίο και προαιρετικό βήμα, αν καίγεσαι να έχεις αντίγραφο των κωδικών αλλά και της διαθήκης σου online. Yπάρχουν websites όπως το BiscuitTin, το MyWishes και το Keylu που προσφέρουν ασφαλή αποθήκευση πληροφοριών ιντερνετικά έναντι κάποιας συνδρομής. Έτσι, όλες οι πληροφορίες είναι κλειδωμένες κι εσύ μόνο μπορείς να δώσεις πρόσβαση σε εκείνους που θέλεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές, αν κάτι σου συμβεί.

 

Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται ακόμη αστεία, όμως με τον τρόπο που προχωρά η τεχνολογία, ολόκληρη η ζωή μας βρίσκεται ή εξαρτάται από το διαδίκτυο και μετά θάνατον αυτή η ζωή μπορεί να αξίζει μια περιουσία. Αποθηκεύστε λοιπόν κάπου αυτό το άρθρο κι ανατρέξτε σε αυτό, όταν η τάση γίνει viral.