Σε μια σχεδόν ρομαντική προσπάθεια να σώσουν ένα σπάνιο είδος από την εξαφάνιση, οι επιστήμονες έχουν στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος τους; Να βρουν ταίρι για το «πιο μοναχικό δέντρο στον κόσμο», όπως το αναφέρουν, ένα Encephalartos woodii που ανακαλύφθηκε το 1895 στο δάσος Νγκόγιε της Νότιας Αφρικής και θεωρείται το σπανιότερο φυτό του κόσμου, γνωστό μόνο από ένα και μοναδικό δείγμα.

Το Encephalartos woodii, γνωστό και ως «κυκάδας του Γούντι», μοιάζει με φοίνικα αλλά δεν είναι. Ανήκει σε μια ομάδα προϊστορικών φυτών που πιστεύεται ότι υπήρχαν πριν από τους δεινόσαυρους. Δυστυχώς, το μοναδικό γνωστό θηλυκό δέντρο δεν έχει καταφέρει να αναπαραχθεί, θέτοντας το είδος σε άμεσο κίνδυνο αφανισμού.

 

Το μοναδικό δέντρο E.woodii που έχει βρεθεί στη φύση (Wikimedia Commons)

 

Εδώ έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνων για να αναγνωρίζουν φυτά από το σχήμα τους, οι επιστήμονες ερευνούν DNA από δέντρα Encephalartos woodii σε όλο τον κόσμο, ψάχνοντας για γενετικά κατάλληλα ταίρια. Ο στόχος είναι να εντοπίσουν ένα δέντρο του ίδιου είδους που θα μπορούσε να γονιμοποιήσει το θηλυκό, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του είδους.

Η αποστολή είναι δύσκολη, αλλά οι επιστήμονες δεν τα παρατάνε. Ελπίζουν ότι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα σώσουν αυτό το μοναδικό είδος και θα του χαρίσουν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Τα Encephalartos woodii είναι σπάνια φυτά και η εύρεση γενετικά συμβατού θηλυκού αποτελεί πρόκληση, ενώ η σάρωση που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής καλύπτει μόνο το 2% μιας έκτασης 40.000 στρεμμάτων.

 

H δρ Λόρα Σίντι δίπλα σε κλώνο του E.woodii (University of Southampton)

H δρ Λόρα Σίντι δίπλα σε κλώνο του E.woodii (University of Southampton)

 

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τους δώσει τα εργαλεία που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να σώσουν αυτό το μοναδικό και πολύτιμο είδος. «Ελπίζω ότι υπάρχει κάπου κάποιο θηλυκό. Θα ήταν καταπληκτικό αν μπορούσαμε να επαναφέρουμε αυτό το φυτό που βρίσκεται τόσο κοντά στην εξαφάνιση», αναφέρει η δρ Λόρα Σίντι του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο bbc.

Η μάχη για τη σωτηρία του πιο μοναχικού δέντρου στον κόσμο μοιάζει να έχει βγει από ένα μυθιστόρημα, σαν έναν μοναχικό κι ανεκπλήρωτο έρωτα από μια ψυχή που ψάχνει να βρει το άλλο της μισό. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια υπενθύμιση για το ότι καμια φορά η τεχνολογία, μπορεί να γίνει το μέσο εκείνο που θα φέρει κοντά, όσα η τύχη χώρισε, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία.

Ευχόμαστε ολόψυχα στους επιστήμονες καλή επιτυχία στην προσπάθειά τους.