Η προσεχής διοργάνωση του Euro 2024 στη Γερμανία φέρνει μια πρωτοφανή και πραγματικά πολύ ευχάριστη αλλαγή στο τοπίο των αθλητικών γεγονότων, αφού η UEFA ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά θα υπάρχουν φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες στα γήπεδα. Κι αυτή είναι μια κίνηση που αντιμετωπίζει θετικά τη διαφορετικότητα και την αποδοχή και κυρίως δίνει τη δυνατότητα σε non binary άτομα να αισθάνονται πως συμπεριλαμβάνονται στα πράγματα.

Η αλλαγή πρακτικά σημαίνει ότι οι τουαλέτες στα γήπεδα θα διαχωρίζονται πλέον σε αντρικές, γυναικείες και ουδέτερες, προσφέροντας έτσι μια επιπλέον επιλογή για όσους δεν προσδιορίζονται αυστηρά ως άνδρες ή γυναίκες. Για πολλά άτομα non-binary ή genderqueer, η δυαδική κατανομή των τουαλετών σε αντρικές και γυναικείες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τους ταυτότητα, επομένως η προσθήκη τους προσφέρει έναν ασφαλέστερο χώρο όπου μπορούν να αναζητήσουν την ιδιωτικότητα χωρίς να αντιμετωπίζουν δυσάρεστες κι απρόσμενες καταστάσεις.

Κι είναι μια κίνηση τόσο απλή όσο ακούγεται, και τόσο σημαντική όσο μπορεί ο λογικός νους να αντιληφθεί, αφού είναι μια πολύ ξεκάθαρη κίνηση κατά των διακρίσεων. Η UEFA δήλωσε: «Θέλουμε να αποτρέψουμε και να καταπολεμήσουμε όλες τις μορφές διακρίσεων και να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων. Το Euro 2024 γιορτάζει τη διαφορετικότητα και την ένταξη, διασφαλίζοντας ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες, οι κοινότητες και οι μειονότητες μπορούν να είναι μέρος της. Μέσα στα γήπεδα θα υπάρχουν τουαλέτες ουδέτερου φύλου, ως μέρος του γεγονότος ότι το Euro 2024 περιλαμβάνει ταυτότητες και εκφράσεις φύλου σε ένα φάσμα που δεν περιορίζεται στη δυαδική έννοια.»

Αυτή η κίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου, ενώ σε αντίθεση με αναχρονιστικά μυαλά που τη θεωρούν περιττή, είναι απολύτως χρήσιμη αφού ενισχύει το μήνυμα της πολυμορφίας και τoυ σεβασμού προς όλες τις κοινότητες, συπεριλαμβάνοντας και προστατεύοντας τα δικαιώματα των ατόμων της LGBTQ+ κοινότητας. Η επιλογή για φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, προσφέροντας τους ένα αίσθημα ασφάλειας. Από άποψη διοργάνωσης, η απόφαση της UEFA με αφετηρία τη Γερμανία αντικατοπτρίζει μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της αθλητικής αποδοχής και της πολιτισμικής ενσωμάτωσης που ελπίζουμε να γίνει σύντομα μια καθολική κανονικότητα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάθε μεγάλη αθλητική κι όχι μόνο διοργάνωση.