Πάνω από εκατό ζευγάρια του ίδιου φύλου ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, χθες, Παρασκευή σε μια ομαδική τελετή που ήταν ταυτόχρονα ρομαντική και πολιτική πράξη, στο πλαίσιο του μήνα εορτασμού του pride της Πόλης του Μεξικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 147 ζευγάρια εξέφρασαν τη δέσμευσή τους το ένα στο άλλο σε μια συγκινητική συγκέντρωση, που επισφραγίζει τον πολυετή αγώνα τους για ίσα δικαιώματα που τώρα επιτέλους φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Η τελετή ξεκίνησε με μια συναυλία από τη χορωδία ομοφυλοφίλων της Πόλης του Μεξικού, ενώ ακολούθησε ένα πολιτικό τελετουργικό για την ανταλλαγή όρκων και την επισημοποίηση του γάμου. Το κλίμα ξεχείλιζε αγάπη, ενώ όλα τα ζευγάρια έδειξαν τη χαρά τους το ένα για το άλλο, μοιράζοντας ολόγυρα θετικά vibes, ευχές κι αγκαλιές.

 

The ceremony is an annual event that takes place for Pride Month in June.

 

«Είπα στον εαυτό μου ότι σήμερα είναι απλώς μια κανονική μέρα», δήλωσε ο γαμπρός Ricardo Mercado, που ανήκει σε ένα από τα ζευγάρια που αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης κι αγάπης. «Αλλά νιώθω τη νευρικότητα και τη συγκίνηση, αυτό το ωραίο συναίσθημα ειδικά, με όλη την κοινότητα εδώ ενωμένη, νιώθεις μια ωραία ενέργεια.»

Η Πόλη του Μεξικού, η πρωτεύουσα του Μεξικού, δεν είναι η πρώτη φορά που πρωτοπορεί σε κινήσεις που αφορούν τα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων. Έχει και την παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αφού η μητρόπολη νομιμοποίησε τις εν λόγω ενώσεις το 2009.

 

"With all the community here united, you feel a nice energy,” groom Ricardo Mercado said.

 

Οι μαζικοί γάμοι ομοφυλοφίλων, αποτελούν μέρος μιας ετήσιας τελετής που πραγματοποιείται στην πόλη Πέρυσι, το 2023, δεκάδες ομόφυλα ζευγάρια στην Πόλη του Μεξικού γιόρτασαν τον γάμο τους, ενώ στους εορτασμούς έχει ενταχθεί και η τρανς κοινότητα, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών για τη διόρθωση του φύλου τους. Περίπου 120 ζευγάρια πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να παντρευτούν με το σύνθημα «Χέρι με χέρι, πορευόμαστε με υπερηφάνεια», ανέφερε η κυβέρνηση της πόλης σε ανακοίνωσή της. Το 2022, πάλι, η τελετή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, αφού ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του Κόβιντ-19.

Μετά την τελετή, μοιράστηκε μια μεγάλη γαμήλια τούρτα με επικάλυψη από γλάσο ουράνιου τόξου, ως συμβολική πράξη. Είναι όμορφο, είναι αγαπησιάρικο και σίγουρα έχει κι ένα ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα, αφού η τελετή, η οποία χρηματοδοτείται από την τοπική κυβέρνηση, παρέχει έναν οικονομικό τρόπο στα ζευγάρια να παντρευτούν.

Να ζήσουν λοιπόν και να ευτυχήσουν!

 

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: CNN