Τα screenshot στο instagram δίνουν και παίρνουν! Είτε αφορούν σε stories, posts και reels, είτε -ακόμα συχνότερα- σε dm’s, πρόκειται για μια πολύ συχνή τακτική.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις το instagram στέλνει ειδοποίηση στο άλλο προφίλ ότι μόλις τραβήξαμε ένα screenshot είτε σε κάτι που πόσταρε είτε σε κάτι που μας έστειλε ιδιωτικά.

Το 2018 το instagram είχε τρέξει πιλοτικά για ένα διάστημα την αποστολή ειδοποίησεων στην περίπτωση που κάποιος τραβούσε screenshot σε story τρίτου ατόμου. Ωστόσο αυτή η αλλαγή σύντομα αποσύρθηκε χωρίς όμως το γνωστό social network να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις προθέσεις του για το αν σκοπεύουν ή όχι κάποια στιγμή να την επαναφέρουν -οι περισσότερες φήμες πάντως λένε ότι θα την επαναφέρουν.

Υπάρχουν ωστόσο δύο περιπτώσεις στις οποίες αποστέλλεται notification κι αυτές είναι καλό να τις ξέρουμε πριν την πατήσουμε:

Περίπτωση 1

Στα dm όταν τραβάμε screenshot σε φωτογραφία ή βίντεο που μας έχουν αποστείλει το άλλο προφίλ ενημερώνεται καθώς στα δεξιά του κλειστού αρχείου της εικόνας/βίντεο εμφανίζεται ένα κυκλάκι που ειδοποιεί τον συνομιλητή μας κι επίσης εμφανίζεται η λέξη “screenshot” στη ροή μηνυμάτων, στην επίμαχη συζήτηση.

insta1

insta2

 

Περίπτωση 2

Όταν η συνομιλία βρίσκεται σε vanish mode, τότε το πράγμα αλλάζει ακόμη περισσότερο καθώς αποστέλλεται ειδοποίηση όχι μόνο για screenshot που αφορούν σε φωτογραφίες/βίντεο αλλά ακόμη και στο μέρος του κειμένου.

 

 

insta4

 

Τι είναι το Vanish Mode?

To vanish mode είναι μια λειτουργία του instagram που επιτρέπει την αποστολή “αόρατων” μηνυμάτων καθώς οι συνομιλίες δεν εμφανίζονται στη ροή με τις υπόλοιπες κι αν κλείσετε την εφαρμογή κι επιστρέψετε σ’ αυτή δε θα μπορείτε να δείτε ούτε τα προηγούμενα μηνύματα που έχετε ανταλλάξει. Για να το ενεργοποιήσετε, δεν έχετε παρά να ανοίξετε τη συνομιλία που σας ενδιαφέρει και να σκρολάρετε από κάτω προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο το vanish mode ενεργοποιείται και με τον ίδιο ακριβώς απενεργοποιείται.
Όλα τα μηνύματα που ανταλλάξατε ενώ βρισκόσασταν στο vanish mode έχουν ήδη εξαφανιστεί!

Μη μασάτε λοιπόν με τα βιντεάκια που σκάνε διαρκώς στο tik tok και παραπληροφορούν ότι το instagram ενημερώνει αν τραβήξουμε screenshot το story κάποιου. Προς το παρόν αυτό δε συμβαίνει. Κι όταν συμβεί θα ‘ναι τέτοιος ο πανικούλης που θα επικρατήσει που δε θα χρειαστεί να μας ενημερώσει σχετικά κανένας ινφλουένσερ.