Ζούμε σε μια εποχή όπου η οικονομική ανασφάλεια και η επιθυμία για «έξυπνες» αγορές κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους από ποτέ απέναντι σε σκάμερς. Όταν η καθημερινότητα γίνεται δύσκολη και τα χρήματα δεν περισσεύουν, η υπόσχεση ενός «μυστικού» δώρου από μια μεγάλη εταιρεία ακούγεται δελεαστική και μετά από ένα κουραστικό 8ωρο με την κρίση μας θολή, δεν είναι και τόσο δύσκολο να την πατήσουμε. Κι όμως, αυτή ακριβώς η ελπίδα είναι που εκμεταλλεύονται οι διαδικτυακοί απατεώνες.

Οι σύγχρονες απάτες δε βασίζονται μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στην ψυχολογία μας. Παίζουν με την ανάγκη μας για επιβεβαίωση, με τη λογική του «γιατί να το έχουν άλλοι κι όχι εγώ;» και με την τάση μας να εμπιστευόμαστε ό,τι φαίνεται δημοφιλές στα social media. Μια απλή ανάρτηση, που υποτίθεται ότι αποκαλύπτει μια «μυστική» προσφορά της Zara, γίνεται viral και οδηγεί αμέτρητους ανυποψίαστους χρήστες στην παγίδα.

Αυτή δεν είναι απλώς μια διαδικτυακή φάρσα – είναι ένα οργανωμένο σχέδιο που εκμεταλλεύεται την κοινωνική μας ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάτι που μοιάζει προσιτό, αθώο και προφανώς πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και όμως, οι συνέπειες δεν είναι καθόλου αθώες.

 

 

Γιατί αυτή η ανάρτηση είναι scam;

Η Zara δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα

Η γνωστή αλυσίδα ρούχων δεν προσφέρει μυστικά πακέτα με ρούχα ως επιβράβευση. Αν υπήρχε τέτοια ενέργεια, θα είχε ανακοινωθεί στις επίσημες σελίδες της εταιρείας (website, Instagram, Facebook).

Χρήση ψεύτικων προσωπικών ιστοριών

Η φράση «Η αδελφή μου εργάζεται στη Zara…» είναι μια κοινή τεχνική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να κάνουν την ανάρτηση να φαίνεται αληθινή. Στην πραγματικότητα, αυτή η ιστορία δεν ισχύει.

Το κόστος αποστολής είναι η παγίδα

Αναφέρει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να πληρώσεις 2,35€ για τα έξοδα αποστολής. Αυτός είναι ο τρόπος που οι απατεώνες κλέβουν τα στοιχεία της κάρτας σου. Αφού καταχωρήσεις τα στοιχεία σου, μπορεί να σε χρεώσουν με πολύ μεγαλύτερα ποσά ή να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σου για άλλες απάτες.

Σύνδεσμος τύπου “bit.ly”

Οι σοβαρές εταιρείες δε χρησιμοποιούν συντομευμένους συνδέσμους για επίσημες προωθητικές ενέργειες. Αυτοί οι σύνδεσμοι χρησιμοποιούνται συχνά από scammers για να κρύψουν το πραγματικό URL, που συνήθως οδηγεί σε phishing sites (ιστοσελίδες απάτης).

Προτροπή για κοινοποίηση

Η φράση «Μοιράσου αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σου» είναι άλλη μια ύποπτη ένδειξη. Οι απατεώνες προσπαθούν να κάνουν την απάτη να εξαπλωθεί γρήγορα, πριν την αναγνωρίσουν οι πλατφόρμες και τη διαγράψουν.

 

Πώς να προστατευτείς από τέτοιες απάτες;

✔ Μην πατάς συνδέσμους από άγνωστες πηγές
Αν δεις μια τέτοια ανάρτηση, μην κάνεις κλικ στον σύνδεσμο. Αν έχεις αμφιβολίες, επισκέψου το επίσημο website της Zara και δες αν υπάρχει τέτοια προσφορά.

✔ Ποτέ μη δίνεις στοιχεία κάρτας για “δωρεάν” δώρα
Αν σου ζητάνε τα στοιχεία της κάρτας σου για μια «προσφορά», πρόκειται για απάτη.

✔ Έλεγξε αν η ανάρτηση είναι ψεύτικη
Αναζήτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας τη φράση της ανάρτησης και εξακρίβωσε αν πρόκειται για προωθητική ενέργεια.

✔ Αναφορά και μπλοκάρισμα
Αν δεις αυτή την απάτη στο Facebook, στο Instagram ή σε κάποιο εγκεκριμένο σόσιαλ μίντια μέσο, κάνε αναφορά στην πλατφόρμα για να προστατεύσεις και άλλους χρήστες.

✔ Ενημέρωσε φίλους και οικογένεια
Αν κάποιος φίλος σου κοινοποιήσει τέτοιο ποστ, ενημέρωσέ τον ότι πρόκειται για απάτη και προειδοποίησέ τον να μην καταχωρήσει τα στοιχεία του.

 

Μείνε σε εγρήγορση και μην ξεχνάς ότι αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό… τότε μάλλον δεν είναι.