Με εξοργιστικά και προσβλητικά σχόλια για την έννοια του βιασμού και τις γυναίκες που καταγγέλλουν σεξουαλική βία, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, με τον εισαγγελέα της έδρας, Ανδρέα Καραφλό να ολοκληρώνει το δεύτερο μέρος της αγόρευσής του για τον κατηγορούμενο που τον βαραίνουν δύο απόπειρες βιaσμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του.

Η αγόρευση του κ. Καραφλού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός αιθούσης, καθώς αμφισβήτησε την έννοια του βιaσμού, όπως αποδίδεται στην υπόθεση, και επεσήμανε ότι η συμπεριφορά του κατηγορούμενου «δεν παραπέμπει σε βιαστή».


 

«Δεν ενεργούν με αυτό τον τρόπο οι βιaστές. Ο Φιλιππίδης, όπως περιγράφεται, γελούσε, χαριεντιζόταν… είναι για γέλια βιaστής!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εισαγγελέας αμφισβήτησε την αξιοπιστία των καταγγελιών και σχολίασε ειρωνικά τις αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στις σεξουαλικές υποθέσεις.

«Εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει όλα βιaσμούς! Αν κολλήσεις κάτι σε γυμνό σώμα, μπαμ, βιaσμός – 15 χρόνια μέσα! Στην Αυστρία, ας μην πω τι ισχύει γιατί θα φρίξετε. Η ολοκλήρωση στο στήθος μιας γυναίκας θεωρείται ησσονος σημασίας…» είπε, προκαλώντας απορία και αντιδράσεις.

Συνεχίζοντας την αγόρευσή του, επανήλθε στο ζήτημα της έλλειψης ιατροδικαστικών στοιχείων, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση δεν μπορεί να στηριχθεί χωρίς αυτά:

«Η δικογραφία αυτή δεν περιλαμβάνει το πανηγυρικό στοιχείο του βιaσμού: την ιατροδικαστική έκθεση. Πώς δικάζετε χωρίς ιατροδικαστική; Δεν γίνεται!» υποστήριξε.

Ο κ. Καραφλός σχολίασε επίσης τη διατύπωση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία κάνει λόγο όχι για σεξουαλική πράξη, αλλά για επαφή του στόματος με το γεννητικό όργανο.

«Το στόμα δεν ανοίγει έτσι! Μόνο με όπλο ή μαχαίρι ανοίγει!» είπε, ενισχύοντας τη θέση του ότι δεν στοιχειοθετείται βιασμός.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης, παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως ο Φιλιππίδης να έχει επιδείξει κατακριτέες συμπεριφορές, οι οποίες όμως έχουν παραγραφεί:

«Η εικόνα δεν παραπέμπει σε βιαστή αλλά σε κάποιον που αρέσκεται να αυνανίζεται με την εικόνα εξαρτημένης παγιδευμένης γυναίκας… Ίσως έχει τελέσει άλλα αδικήματα που αν καταγγελλόντουσαν στην ώρα τους θα είχαν άλλη πορεία».


 

Η δίκη συνεχίζεται, ενώ η αγόρευση του εισαγγελέα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και στον νομικό κόσμο, τόσο για το ύφος όσο και για την ουσία των επιχειρημάτων του. Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε αθωωθεί πρωτοδίκως για μία κατηγορία βιασμού και καταδικαστεί για δύο απόπειρες βιασμού, για τις οποίες ασκήθηκε έφεση.

Ο εισαγγελέας ξεγυμνώνει το πρόσωπο μιας Δικαιοσύνης που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα θύματα σαν υπερβολικά, ύποπτα ή και “υπεύθυνα” για την κακοποίησή τους. Αναρωτιόμαστε πόσες γυναίκες θα διστάσουν ξανά να μιλήσουν, όταν βλέπουν δημόσιους λειτουργούς να γελοιοποιούν την εμπειρία τους και να κάνουν φτηνές συγκρίσεις με… την Αυστρία. Είναι εξοργιστικό ένας εισαγγελέας να αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, να μειώνει τις καταγγελίες για σεξουαλική βία και να υπονοεί ότι η απουσία ιατροδικαστικής έκθεσης ισοδυναμεί με απουσία αλήθειας.

Αν αυτός είναι ο λόγος που εκπροσωπεί το κράτος απέναντι στις γυναίκες που μιλούν, τότε μήπως το ίδιο το σύστημα τις επανατραυματίζει;