Ένα 5χρονο κορίτσι χτυπήθηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα σε προάστιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις  πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα 17χρονο αγόρι στην ίδια γειτονιά, αυτά ήταν τα νέα που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

Ειδικότερα η στρατιωτική αστυνομία ανέφερε ότι στα προάστια του Ρίο ντε Τζανέιρο, αστυνομικοί δέχθηκαν πυροβολισμούς από δύο νεαρούς που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στη φαβέλα Μόχου ντο Ντεντέ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, σκοτώθηκε ο ένας από τους δράστες, ο 17χρονος. Ο άλλος συνελήφθη.

Σύμφωνα μ’ έναν από τους μάρτυρες, ο 17χρονος πυροβολήθηκε, παρά το γεγονός ότι σήκωσε τα χέρια του ψηλά δείχνοντας πως ήθελε να παραδοθεί.

Μια ώρα αργότερα, κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του αγοριού. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε προειδοποιητικά στον αέρα όταν έφτασε η αστυνομία. Μια αδέσποτη σφαίρα έπεσε στο παράθυρο σ’ ένα από τα σπίτια και χτύπησε το 5χρονο κορίτσι που έπαιζε στο κρεβάτι του. Ο πυροβολισμός αποδείχθηκε μοιραίος.

Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν είναι γνωστό από πού προήλθε ο πυροβολισμός ή ποιος τον έριξε και αναφέρουν ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας εκείνη την ώρα και σε εκείνο το σημείο. Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν πως σύμφωνα με τους μάρτυρες οι αστυνομικοί όντως άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η ΜΚΟ Rio de Paz ανέφερε ότι η μικρή Eloa είναι το 15ο παιδί κάτω των 15 ετών που πυροβολείται θανάσιμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τις αρχές του 2022. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, με τον θάνατο του κοριτσιού, ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που σκοτώθηκαν από όπλα, «κυρίως από αδέσποτες σφαίρες», στη Βραζιλία έφτασε σ’ αριθμό τα 101 από το 2007. Ενώ σύμφωνα με την ένωση Fogo Cruzado (Διασταυρούμενα Πυρά), πάνω από 600 ανήλικοι έχουν σκοτωθεί η τραυματιστεί από σφαίρες στο Ρίο ντε Ζανέιρο από το 2016.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, και κυρίως οι φαβέλες -οι φτωχές του συνοικίες – έχουν γίνει ένα θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών ναρκwτικwν και παραστρατιωτικών ομάδων, ενώ είναι πολύ συχνές κι οι επεμβάσεις της αστυνομίας εκεί, με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργούνται συνέχεια επεισόδια αλλά και να σκοτώνονται διαρκώς άνθρωποι από αστυνομικές σφαίρες -μάλιστα πριν από δέκα ημέρες, σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι σε διαφορετική Φαβέλα στο Ρίο.

 

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου