Ήταν μόλις χθες που η κορυφαία αθλήτρια Πόλο, Νικόλ Ελευθεριάδου, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τα μέσα να προβαίνουν με έναν καθόλου ασυνήθιστο, θα έλεγε κανείς, σεξισμό, σε χαρακτηρισμούς με βάση την προσωπική της ζωή, θέτοντας δεύτερη αξιακά, την επαγγελματική της πορεία και ιδιότητα.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή: Δεκάδες ήταν τα άρθρα που επικεντρώθηκαν στο ιστορικό επίτευγμα της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο γυναικών, καθώς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο κι εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, κάτι που δε συνέβαινε εδώ και 16 χρόνια και φυσικά αποτελεί μια φοβερά σημαντική πρόκριση για τη χώρα μας. Η Νικόλ Ελευθεριάδου, ήταν η αθλήτρια που έφερε το νικητήριο σουτ στον κρίσιμο αυτό αγώνα. Η Νικόλ Ελευθεριάδου, που απλά τυχαίνει να είναι και «το κορίτσι του Βεζένκοβ», πράγμα που θεωρήθηκε πιο σημαντικό κι άξιο αναφοράς, για κάποιον αδιανόητο λόγο.

 



 

Στα 24 της χρόνια, η Νικόλ έχει κατακτήσει τίτλους στην Ελλάδα με την ομάδα του Ολυμπιακού, 2 πρωταθλήματα Ευρώπης, το 2021 και το 2022, όπως και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης (2015, 2021). Προπονείται καθημερινά τουλάχιστον 4 ώρες, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει γυμναστήριο, κολύμπι και φυσικά προπόνηση με μπάλα. Από τη θέση αμυντικού, υποστηρίζει ότι «η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βλέπουμε μεγάλα επιτεύγματα σπουδαίων γυναικών να υποβιβάζονται για να δοθεί σημασία στο όνομα ενός αρσενικού ή για να χαμηλώσει απλά η αξία της συνεισφοράς των ίδιων. Και μπορεί να μη γίνεται επί τούτου ή με πρόθεση να προσβάλλει, αλλά η νοοτροπία αυτή από μόνη της είναι αντιπροσωπευτική των στερεοτύπων που εξακολουθούν να υπάρχουν -και- στον χώρο του αθλητισμού, όπου η προσοχή στις επιτυχίες των αθλητών γυναικών μερικές φορές σκιάζεται από περιττές κι εντελώς εκτός θέματος αναφορές στην προσωπική τους ζωή. Όπως, αντίστοιχα μεγάλη προσβολή κι υποτίμηση είναι να γίνεται αναφορά στην εξωτερική της εμφάνιση, ως κύριο στοιχείο της.

Η ίδια έδωσε τη δική της απάντηση με διακριτικό τρόπο, μέσω των σόσιαλ της, όπου κι ανήρτησε μηνύματα στήριξης που έλαβε. Για τη σύνδεση του ονόματός της με του συντρόφου της, η ίδια μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Studio 4” λέγοντας: «Δεν είναι η πρώτη φορά, που λένε όλα αυτά για μένα και τον σύντροφό μου, όπως και άλλα επίθετα, δίπλα από το όνομά μου. Σε άλλες περιπτώσεις δε θα συνέβαινε. Αν ένας άντρας είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο, δε νομίζω ότι σε ένα άρθρο θα τον περιέγραφαν με επίθετα που θα τόνιζαν την εξωτερική του εμφάνιση. Δυστυχώς, στην κοινωνία που ζούμε, το βλέπω πάρα πολύ συχνά, αλλά το θετικό είναι ότι ο κόσμος έχει αντιδράσει. Χαίρομαι για όλη αυτή τη στήριξη και που ο κόσμος είδε, πόσο άσχημα φαίνεται αυτό. Εύχομαι γενικά για όλες τις γυναίκες να σταματήσει αυτό και να μη συνδυάζουν το όνομά τους με κάτι άλλο. Να κοιτάμε την ουσία και τι έχει καταφέρει ένας άνθρωπος για να φτάσει εδώ. Εγώ έχω δώσει τόσα πολλά πράγματα, που εννοείται δε με τιμά όλο αυτό. Παρ’ όλα αυτά, είμαι ένα πολύ δυναμικός χαρακτήρας, γνωρίζω τι έχω κάνει εγώ και αυτό μου φτάνει.»

 

 

Για την τόσο σημαντική πρόκριση της Εθνικής Πόλο, τα λόγια της ήταν συγκινητικά: «Προσπαθώ να βρω τις λέξεις να εκφράσω αυτά που νιώθω, τρέμω! Δεν μπορώ να περιγράφω τι σημαίνει αυτό για μας. Δε θα μιλήσω για τους κόπους και οτιδήποτε άλλο. Αυτή η ομάδα έπαιξε με τόση ψυχή σήμερα, που πραγματικά δεν άξιζε κάτι άλλο από την πρόκριση. Δεν έχω λόγια, προσπαθώ να συνειδητοποιήσω απλά τι έχει συμβεί. Είναι ένα όνειρο η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι είμαι ευγνώμων που θα το ζήσω με αυτά τα κορίτσια, με αυτό το προπονητικό τιμ. Είναι δουλειά χρόνων και πραγματικά δεν έχω λόγια», είπε στη συνέντευξη τύπου.

Έχει όνομα, τη λένε Νικόλ Ελευθεριάδου, είναι μια τεράστια αθλήτρια κι είμαστε πολύ περήφανοι για όλη την Εθνική Πόλο γυναικών. Ευχόμαστε με το χρυσό στο Παρίσι!