Όλοι κάποια στιγμή έτυχε να πρέπει να αντιμετωπίσουμε αγενείς και κακούς ανθρώπους που τρέφονται συνεχώς από το να μας προσβάλουν, να μας μειώνουν και να μας υποτιμούν. Είναι άτομα που έχουν ένα αίσθημα μετριότητας, αδυναμίας να τους καταδιώκει, που προσπαθούν να καλύψουν με σκληρή επίθεση αυτή τη βία της αίσθησης πως δεν είναι αρκετοί και πως ποτέ δε θα είναι, εκτός κι αν καταφέρουν να υποβιβάσουν τον διπλανό τους.

Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος και να έχεις πάντα την απάντηση στα χείλη. Αν αυτό όμως συμβαίνει συχνά με κάποιο άτομο που αναγκάζεσαι να έρχεσαι σε επαφή, ήρθε η στιγμή να το βάλεις στη θέση του. Πιο κάτω σου έχουμε μερικούς τρόπους ώστε να μπορείς να βάζεις τα όριά σου στα σχόλια με υπερβολική δόση κακίας, για να πάψεις να είσαι ο σάκος του μποξ.

 

#Ξεκίνα να προστατεύεις τον εαυτό σου με τη δύναμη της άρνησης

Έτσι, θα γίνεις πιο προσεκτικός όταν δίνεις τη βοήθεια σου σε ανθρώπους που δε σε σέβονται. Αν εσύ συνεχώς θεωρείσαι δεδομένος και για όλα διαθέσιμος, αυτόματα γίνεσαι ο εύκολος στόχος και τέτοιου είδους άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να σε μειώνουν όποτε έχουν κέφια, ή θέλουν κάπου να ξεσπάσουν.

 

#Η σιωπή δεν ήταν ποτέ χρυσός

Μπορεί να τρώγεσαι να απαντήσεις, τότε κάν’ το. Πάρε μια βαθιά ανάσα, μέτρησε μέχρι το δέκα και με τόλμη κοίταξε κατάματα τον άνθρωπο που σε μειώνει και πες του πως μπορείς κι εσύ να προσβάλεις με την ίδια ευκολία που το έκανε εκείνος, όμως δεν αρμόζει στον χαρακτήρα σου. Έτσι δε θα μπεις στη διαδικασία να το συνεχίσεις, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως ο λεκτικός κακοποιητής σου δεν είναι τόσο άθραυστος όσο νομίζει.

 

#Η δύναμη του «δε σου επιτρέπω»

Απάντησε με ηρεμία αλλά έντονη και σταθερή φωνή πως δε δίνεις το δικαίωμα να σε προσβάλει και να σου μιλάει χωρίς ίχνος σεβασμού. Σε αυστηρό τόνο, δώσε εντολή, την επόμενη φορά να σου μιλήσει ψύχραιμα και με ευγένεια, διαφορετικά δε θα συζητήσετε τίποτα.

 

#Δε χρειάζεται να βιαστείς

Πάρε τον χρόνο σου, κατέβασε τους διακόπτες κι όταν περάσουν μερικές μέρες κι είσαι έτοιμος, τότε αντιμετώπισέ τον και κάνε μαζί του μια συζήτηση. Εξήγησε πως αυτό που είπε δε σου άρεσε καθόλου και δώσε να καταλάβει πως δε δέχεσαι υποτιμητικά σχόλια κ, οπότε εάν ξανασυμβεί τότε θα δει τη σκόνη σου.

 

#Την ώρα ακριβώς που σε προσβάλει, ρώτα κάτι για να αισθανθεί άβολα

Ένα απλό παράδειγμα είναι κάτι του τύπου «νιώθεις καλύτερα τώρα που είπες την κακία σου;» ή «κέρδισες κάτι με το υποτιμητικό σου σχόλιο;».

 

#Δήλωσε ότι απογοητεύτηκες

Αν νιώθεις οικεία μαζί του τότε μόλις εκτοξεύσει την προσβολή του μπορείς να δείξεις την απογοήτευσή σου, να ανταλλάξεις και μια δυο κουβέντες μαζί του σε αυστηρό ύφος για να μπορέσει να αντιληφθεί την κακιούλα που ξεστόμισε κι έπειτα να απομακρυνθείς από εκεί προτού ξεσπάσεις και ο θυμός σου μετατραπεί σε καβγά.

 

# Η δύναμη του «ευχαριστώ»

Κι όμως, ένα σκέτο νέτο και ξερό «ευχαριστώ» είναι, μερικές φορές, η ιδανική απάντηση στην προβολή. Ειδικά αν ταυτόχρονα αλλάξεις την κουβέντα και στρέψεις την προσοχή όλων προς το μέρος σου, εκεί να δεις τι ικανοποίηση θα νιώσεις. Θα πάρεις το αίμα σου πίσω χωρίς να μπεις σε άσκοπες συζητήσεις. Κάν’ το και θα με θυμηθείς.

Δώσε χρόνο και η ζωή πάντα δίνει το μάθημα της. Στην προκειμένη περίπτωση θα συμβεί όταν λουστεί τις συνέπειες των συμπεριφορών του. Και να θυμάσαι, ότι η καλύτερη τιμωρία για τέτοιου είδους ανθρώπους είναι να τους βγάλεις εντελώς από τη σκέψη σου και να τους κατατάξεις στη λίστα των ασήμαντων.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου